Bloemkoolrijst

Ronnie de Winter • 5 april 2020

met kippenlevertjes

Bloemkool rijst maak je door de bloemkool fijn te malen in een keukenmachine. De fijngemalen bloemkool hoef je dan slechts nog even kort te verwarmen om te gaar te worden. Je kan de bloemkoolrijst ook verwerken met bloem en eieren tot een pizzabodem of omelet of toevoegen aan roerbakgroenten of aan stukjes pompoen. Als je de bloemkoolrijst overgiet met koken water is ze ook lekker om te verwerken in een salade.

Bloemkool rijst met kippenlevertjes

Ingrediënten:
  • 1 bloemkool
  • 1/4 pompoen
  • 1ui
  • een stukje gember van 2 cm
  • 1 tomaat
  • 200 gram biologische kippenlevertjes
  • verse koriander
  • zout en peper
  • 1 th kurkuma
  • 1 th venkelzaad
  • beetje citroensap
  • 2 el olijfolie

Bereidingswijze:
  • Laat de kippenlevertjes op kamer temperatuur komen.
  • Maak de bloemkool schoon en snijd hem in grote stukken. Doe de stukken bloemkool in de keukenmachine en maal het heel fijn zoals rijst.
  • Maak de pompoen schoon en snijd hem in blokjes.
  • Maak de ui en gember schoon en snijd ze fijn.
  • Was de tomaat en snijd hem in stukjes.
  • Verwarm 1 el olijfolie in een grote pan. Voeg de gesnipperde ui, de gember en het venkelzaad toe.
  • Roerbak dit ca 1 minuut.
  • Voeg dan de pompoenblokjes toe en de bloemkoolrijst en roer goed.
  • Voeg het kurkuma en de zwarte peper toe.
  • Voeg een beetje citroensap en eventueel wat water toe. Doe de deksel op de pan en stoof de pompoen en bloemkoolrijst in ca 10 minutengaar.
  • Verwarm in een andere pan de andere el olijfolie.
  • Voeg de kippenlevertjes toe en bak ze op matig tot laag vuur in 10 minuten gaar. Keer ze regelmatig.
  • Voeg op het laatst de stukjes tomaat toe en wat zout.
  • Serveer de kippenlevertjes apart van de bloemkoolrijst en garneer de bloemkoolrijst met de verse koriander.

Over kippelevertjes


Kippen die buiten hebben kunnen lopen en op een natuurlijke manier hebben kunnen scharrelen naar hun voedsel, wier snavels nog intact waren en niet volgespoten werden met antibiotica, die kippen waren gezonde dieren met gezonde levers. Levers van kippen die volgens de biologisch dynamisch regels geleefd hebben zijn de beste. Die levers zijn leveranciers van  grote hoeveelheden vitamine A, D en B en de mineralen ijzer en zink. Deze vitamines zijn voor ons lichaam in deze dierlijk vorm goed en snel opneembaar en zeker in de wintermaanden wanneer we veel minder buiten zijn en de zon minder krachtig is, maken we zelf te weinig vitamine D aan om op te kunnen slaan. En als we weinig vlees eten dan is ligt ook een tekort van retinol, de kant en klare vitamine A, op de loer.  Een toevoeging in de vorm van supplementen is dan vaak noodzakelijk.



Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More