Chinese kool

Ronnie de Winter • 29 maart 2020

in combinatie met paksoi

Over Chinese kool

Chinese kool dankt zijn naam aan het oorspronkelijke land van herkomst: China. Hij werd vooral in het noorden van China verbouwd en  gegeten.
Het is een koolsoort die licht verteerbaar is. En de knapperige bladen lenen zich goed voor salades. De groente bevat veel vocht en slinkt snel. Voeg de gesneden reepjes dan ook pas op het laatst toe aan een warm gerecht (soep of roerbakgerecht).
Chinese kool is één van de weinige koolsoorten die niet de uitgesproken koolsmaak heeft. De bladeren zijn juist wat zoetig van smaak.
Chinese kool wordt ook gefermenteerd gegeten en heet dan Kimchi.

Chinese kool werkt antiseptische en antibacteriële op ons lichaam.
De kool bevat aardig wat antioxidanten waaronder vitamine A en C en flavonoïden. De kool is rijk aan foliumzuur, ijzer en Kalium.
En ook het aantal vezels is aanzienlijk.
De kool is zeker een week houdbaar in de groentela van de koel kast.

Chinese kool is als je hem rauw eet vaak te groot om hem in één keer op te maken.  Door de kool niet aan te snijden maar de bladeren, die je nodig hebt, eraf te plukken behoudt de resterende kool meer voedingstoffen. Roerbak je de kool, begin dan met de in reepjes gesneden witte gedeelte van de bladeren en zet daarna het vuur uit.  Het groene in reepjes gesneden gedeelte roer je er dan voor behoud van voedingsstoffen rauw doorheen.

Het aantal glucosinolaten (fyto-nutriënt die kankerbestrijdend is) neemt toe als de kool eenmaal gesneden is. Het is dus aan te raden de kool als eerst te snijden en dan de andere ingrediënten van het gerecht. 
Zo haal je meer aan voedingsstoffen uit je voeding, heb je er minder van nodig , wat scheelt  in je portemonnee en wat beter is voor het milieu.

Chinese kool smaakt lekker met ei, taugé, tomaat, pompoen, ui, pinda's, geschaafde amandelen, haloumi, prei en wortel.

Als kruiden en specerijen kun je bij bij Chinese kool gember, venkelzaad, komijnzaad, asafoetida, koriander, kurkuma en een rood pepertje gebruiken.

Een klein beetje citroensap bij de kool stimuleert de aanmaak van verteringssappen en maakt de kool nog beter verteerbaar.

Chinese kool met paksoi en amandelsaus

Ingrediënten:
  • 1 ui
  • een stukjes gember van 2 cm
  • 1 grote wortel
  • een stukje prei van 8 cm
  • 1 kleine paksoi
  • 6 grote Chinese koolbladeren
  • 1 bakje taugé
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 tl venkelzaad
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 bosje verse koriander
  • zwarte peper
Voor de saus:
  • 1 el amandelpasta
  • 1/2 el ketjap manis
  • 1 th sambal oelek
  • 1 dl water

Bereidingswijze:
  • Maak de ui en de gember schoon en snijd ze fijn.
  • Schraap de wortel en snijd hem in kleine blokjes.
  • Was de prei en snijd hem in hele dunne ringetjes.
  • Maak de paksoi en de bladeren van de Chinese kool schoon en snijd het witte gedeelte en het groene gedeelte apart in reepjes.
  • Doe de taugé in een zeef en schenk er kokend water over.
  • Verwarm de olijfolie in een pan. Voeg de ui, de gember en het venkelzaad toe en fruit een paar minuten.
  • Voeg de blokjes wortel toe en roerbak dit een paar minuten.
  • Voeg de witte reepjes paksoi en Chinese kool toe en roerbak dit een paar minuten.
  • Voeg de kurkuma en de zwarte peper toe.
  • Voeg de groene reepjes paksoi en Chinese kool en de prei ringetjes toe.
  • Roer het kort door.
  • Haal de pan van het vuur en voeg dan de taugé en de korianderblaadjes toe.

Voor de saus:
  • Doe de amandelpasta, het water de ketjap en de sambal oelek in de keukemachine en meng het goed door elkaar.
  • Wil je de saus wat dikker voeg dan wat meer amandelpasta toe. Wil je hem wat dunner voeg dan meer water toe.
  • Verwarm de saus even kort in een pannetje op het vuur.

Geef de saus apart bij de gewokte groenten.
Lekker met rijst en gele linzen.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More