Blog Post

Curry 2

Ronnie de Winter • 12 december 2021

met kikkererwten en kasha!

Een curry is een gemakkelijke en voedzame maaltijd. Wanneer je je eigen kruiden mengsel samenstelt, kun je de curry net zo pittig maken als je wilt. Behalve kruiden toevoegen die iets doen voor de smaak kun je ook kruiden toevoegen, die iets doen voor je gezondheid.

In dit recept is gekozen voor een kruidenmengsel van zwarte komijn, gewone komijn, zwart mosterdzaad, kurkuma, citroen kerrie, zwarte peper en zout. Deze kruiden geven je immuunsysteem een oppepper.

Curry 2

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1 kleine pompoen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 aardperen
  • 1 rode peper
  • 1 ui
  • 1 klein potje kikkererwten
  • 1 dl yoghurt
  • 80 gram kasha
  • 1/2 el extra vierge olijfolie of kokosolie
  • 1/2 tl zwarte komijn
  • 1/2 tl komijn
  • 1/2 tl zwart mosterdzaad
  • 2 tl citroen kerrie
  • 1 t/ kurkuma
  • zwarte peper
  • zout
Bereidingswijze:
  • Spoel de kikkererwten goed af en laat ze uitlekken in een zeef.
  • Kook de kasha in 5 minuten gaar in 160 gram water. Laat het afkoelen.
  • Boen de pompoen met een borstel goed schoon. Verwijder de zaadlijsten en snijd hem in kleine stukken.
  • Was de stengels bleekselderij en snijd ze in stukjes.
  • Boen de aardperen en snijd ze in stukjes.
  • Maak de peper schoon, verwijder de zaadlijsten als je je curry niet al te scherp wilt maken en snijd ze heel fijn.
  • Pel de ui en snipper hem.
  • Verwarm de olie in de pan.
  • Voeg de gesnipperde ui en het mosterdzaad, de komijn, de zwarte komijn toe.
  • Rooster de zaadjes licht in de olie en bak de ui tot ze glazig ziet.
  • Voeg dan de fijngesneden rode peper toe en bak ze eventjes mee.
  • Voeg vervolgens de stukjes pompoen, bleekselderij en aardpeer toe en wat water en stoof het in 10 minuten met de deksel op de pan gaar.
  • Voeg de kurkuma, de citroen kerrie en zwarte peper toe en roer goed door.
  • Voeg de yoghurt toe en roer goed door.
  • Voeg de kikkererwten en de kasha toe en verwarm het mengsel goed (laat het niet meer koken).

Dien het op met wat verse koriander en naanbrood.

Over zwart komijnzaad

Nigella  Sativa is de Latijnse naam voor zwarte komijn.  Zwarte komijn is een eenjarige plant uit de ranonkelfamilie.  Het is geen familie van de gewone komijn die tot de familie van de schermbloemigen behoort. De vrucht van de Nigella Sativa bevat talrijke zwarte zaden. En deze zaden zijn geneeskrachtig en geven ons immuunsysteem een oppepper.


Doordat de oliën en fytonutriënten in zwart komijnzaad ontstekingen remmen, pijnstillend, koortswerend en antimicrobieel zijn, verbetert zwarte komijn je weerstand. 

Het zaad werkt gaat verkramping op de luchtpijp tegen en geeft ademhalingswegen weer lucht. Zwarte komijn kan dan ook ingezet worden bij diverse aandoeningen van de luchtwegen, zoals bv. astma en bronchitis. Het zaad beschermt ook de luchtwegen en longen tegen irriteren en het gaat virale infecties tegen, zoals bijvoorbeeld een verkoudheid en griep. Ook heeft het zaad een sterke antioxidant werking. De stof Nigellon in zwart komijnzaad heeft een spierontspannende werking en biedt verlichting bij langdurig hoesten, zoals bij kinkhoest en bronchitis.


Zwart komijnzaad remt de groei van kankercellen, verlaagt de bloeddruk en heeft een positieve invloed op diabetes doordat het het insuline niveau in het bloed op peil houdt.

De olie die van het zaad gemaakt wordt heeft een positieve invloed op psoriasis en eczeem. Verder kan het zaad ingezet worden bij incontinentie, galstenen en verstopping.

Dagelijks gebruik van een klein beetje van dit zaad voorkomt ziekte.


Het zaad kun je gemakkelijke verpoederen en door boter, amandelpasta of dressing doen. De zaden kun je ook gebruiken om thee van te trekken al dan niet in combinatie met andere kruiden en specerijen. En natuurlijk kun je het heel goed gebruiken in allerlei gerechten zoals in bovenstaande curry.


Heb je last van een verstopte neus, snuif dan wat van het zaad of poeder op. Het zorgt ervoor dat je gaat niezen, en je verstopte neus is heel gauw weer open. Door de antivirale werking heeft het ook een zeer positieve werking op je verkoudheid.


Door op het zwarte zaad te kauwen is  er in ons lichaam een opmerkelijke afname van ontstekingsstoffen te zien. Het vermindert zo ook de oxidatieve stress die ontstaat door geoxideerde olie in de voeding.

Zwart komijnzaad beschermt de lever tegen schade en verlicht de effecten van al ontstane leverschade.

In combinatie met vitamine C beschermt zwarte komijn de nieren door de concentraties van creatine, ureum en stikstof te verlagen.

Belangrijke voedingstoffen in zwart komijnzaad

  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • Omega 3 vetzuur alfalinoleenzuur

    - levert energie

    - wordt door lichaam omgezet in DHA en EPA die ontstekingsremmend werken

    - grondstof voor hormonen

    - essentieel voor de hersenen

    - voor een goede werking is een juiste balans van de hoeveelheid omega 3 en omega 6 noodzakelijk.


  • Omega 6 vetzuur

    - energieleverancier

    - grondstof voor de hormonen

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet

    - is belangrijk voor het zenuwstelsel

    - is belangrijk voor de hersenen

    - houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.

    - moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking

  • Omega 9 vetzuur

    - energieleverancier

    - grondstof voor de hormonen

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet

    - is belangrijk voor het zenuwstelsel

    - is belangrijk voor de hersenen

    - houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.

    - moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 17 november 2024
Sperzieboontje zijn vers wanneer je ze breekt en ze een knapperig geluid maken. Dan zijn ze het lekkerst. Ook smaken verse peulvruchten lekkerder als je ze laat weken in schoon water. Het komt de smaak en de vertering ten goede. Aangezien je sperziebonen niet rauw kunt eten door de lectine die deze peulvrucht bevat, wordt deze peulvrucht, gekookt, gestoomd, gestoofd of geroerbakt. Lectine is een stof die de plant aanmaakt om zich te beschermen tegen insectenvraat. Voor ons is de stof niet af te breken. Ze tast de darmwand aan en geeft darmklachten. Door verhitting wordt de schadelijke werking van lectine te niet gedaan.
door Ronnie de Winter 10 november 2024
Bloemkool behoort de de kruisbloemigen en we eten van deze kool de bloem. Vandaar ook zijn naam. Bloemkool heeft een neutrale smaak en kan daardoor met veel andere groenten gecombineerd worden. Het is van de koolsoorten één van de lichtverteerbaren. Samen met spitskool en Chinese kool. Je kunt bloemkool op verschillende manieren bereiden. De fytonutriënten in de bleomkool blijven echter het best bewaard bij stomen en roerbakken.
door Ronnie de Winter 3 november 2024
Linzen behoren tot de vlinderbloem-familie. Het zijn kleine peulvruchten en vormen een goede vleesvervanger in combinatie met granen. Peulvruchten zijn duurzamer dan vlees en de opbrengst per oppervlakte grond is vele malen groter. Maar ook in het transport, opslag en verwerking zijn peulvruchten duurzamer. Gedroogde linzen blijven jaren goed. Er zijn veel verschillende soorten linzen. De gele en de rode linzen zijn, doordat ze gespleten en ontveld zijn gemakkelijk te verteren en kosten weinig tijd om te bereiden.
door Ronnie de Winter 27 oktober 2024
Snijbiet behoort tot de Amaranten familie. Deze groente heeft grote groene bladeren met rood, geel of wit gekleurde stengels en nerven. Zowel het blad als de stengels zijn eetbaar. Snijbiet is gemakkelijk zelf te kweken en zodra de plant wat is gegroeid kun je blad en stengel oogsten. De plant groeit daarna weer aan en op een later tijdstip kan opnieuw geoogst worden. Zo heb je het hele jaar door geregeld wat snijbiet bladeren die je kunt gebruiken in een smoothie of door een salade. Het blad is goed rauw te eten maar de stengels kun je beter roerbakken en daarna toevoegen aan de salade.
door Ronnie de Winter 20 oktober 2024
Doperwtjes zijn een goede bron van eiwitten, koolhydraten, vezels en belangrijke vitaminen en mineralen. Ook bevat het de nodige fytonutriënten. Verse doperwtjes zijn super lekker maar vaak maar heel kort te verkrijgen of helemaal niet. Diepvriesdoperwtjes zijn dan een goed alternatief. Ze zijn goed te combineren met allerlei groenten en hebben een decoratief effect. Regelmatig deze kleine bolletjes op het menu zetten is qua voedingstoffen beslist aan te raden.
door Ronnie de Winter 13 oktober 2024
Courgette en pompoen behoren tot dezelfde familie. En dat is te zien aan de planten en de vruchten. De planten lijken wel wat op elkaar met hun grote bladeren, hun kruipende voortgang, hun gele bloemen en de manier waarop ze vrucht dragen. De courgette kweek je gemakkelijk in eigen tuin. Maar geeft hem wel de ruimte. Het wordt een grote plant met grote bladeren en kruipt als het ware je tuin door. Als je niet zoveel ruimte in je tuin hebt, kun je hem ook over je terras laten kruipen en zelfs omhoog langs een schutting. Er komen meerdere vruchten aan één plant. Laat de courgettes echter niet te groot worden, maximaal 30 cm, anders gaan ze melig smaken. Je kunt ze al vanaf 7 cm lang oogsten.
door Ronnie de Winter 6 oktober 2024
Voor niet iedereen zijn koolsoorten goed verteerbaar. Kool valt onder de zwaar verteerbare groenten. Vaak ontstaan er darmgassen waardoor er een opgeblazen gevoel ontstaat bij het eten van veel kool. In onderstaand recept zorgt de masala, de komijn, het korianderpoeder en de schijfjes citroen ervoor dat de boerenkool lichter verteerbaar wordt. Je spijsvertering heeft dan minder moeite de kool te verteren en kan de voedingstoffen dan beter uit de kool opnemen.
door Ronnie de Winter 29 september 2024
Venkel is een licht verteerbare groente, gemakkelijk te bereiden en vraagt maar een korte kooktijd. Je kunt venkel ook rauw eten als een salade of er soep van maken. Venkel heeft een anijsachtige smaak. Hij heeft een kalmerende werking op de spijsvertering en voorkomt gasvorming en een opgeblazen gevoel. Verse venkel heeft een mooie witte knol en fris groen loof. Het loof kun je gebruiken als garnering. Alleen het onderste stukje van de knol, de eventuele bruine vlekjes en de topjes van de steeltjes snijd je weg. Verder kun je alles van de knol gebruiken. De steeltjes zijn qua vezels wat stugger en hebben wat langer tijd nodig om te garen, maar zijn geschaafd met een komkommer schaaf heerlijk fris in een salade.
door Ronnie de Winter 22 september 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. De roosjes zijn snel gaar. Daardoor zijn ze ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 15 september 2024
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral in de wintermaanden is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel, die goed smaakt bij de oranje winterwortels. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
Show More
Share by: