Groenlof
een stevige, bittere groente!
In de winter zijn de slasoorten wat minder stevig dan in de zomer. Dat komt omdat deze in de winter in kassen geteeld worden en niet van de volle grond komen. Er zijn echter ook bladgroenten die wel in de winter van de volle grond komen en één van die bladgroenten is groenlof. Het wordt ook wel suikerbrood genoemd. Het is een wat bittere groente die knapperig is en het heel goed doet in een salade. Hoewel we in de wintermaanden eerder kiezen voor warm bereide maaltijd dan voor een koude, kunnen we een salade wel goed als bij gerecht of voorgerecht serveren. Groenlof kun je ook gestoofd eten met wat geraspte kaas erover of je maakt er rauw net als met andijvie een stamppot van.
Groenlof salade
- 4-5 bladen groenlof
- 2 gedroogde tomaatjes
- 10 zwarte olijven
- 1 el kokosrasp
- 2 el hennepzaad gepeld
- 1 gekookt ei
- 3 -4 pruimtomaatjes
- citroensap
- 1 el extra vierge olijfolie
- zwarte peper
- zout
- 1/2 tl mosterd
- mespuntje groene stevia
- Was de groenlof bladeren, sla ze droog en snijd ze in smalle reepjes.
- Snijd de gedroogde tomaatjes in kleine stukjes.
- Snijd het ei en de pruimtomaatjes in plakjes.
- Snijd de helft van de olijven in plakjes.
- Maak een dressing van het citroensap, extra vierge olijfolie, mosterd, zwarte peper, zout en stevia.
- Doe de groenlof een de schaal.
- Roer er de kokosrasp, het hennepzaad, de in stukjes gesneden gedroogde tomaatjes en de plakjes olijf er door heen.
- Giet de dressing erover en garneer de salade met de plakjes ei, de plakjes tomaat en de over gehouden hele olijven.
Over groenlof
Groenlof is een bittere groente en behoort tot de composietenfamilie en is daarmee verwant aan de witlof. Groenlof lijkt qua vorm wel wat op witlof alleen is de krop vele malen groter en groen van kleur. De grote bladeren zijn stevig en het groene gedeelte is het meest bitter. Bittere groenten zijn heel gezond vanwege hun bitterstoffen. Deze bitterstoffen smaken bitter en kunnen uit verschillende fytonutriënten bestaan. Zo kunnen verschillende peptiden, zouten, fenolen, polyfenolen, flavonoïden, terpenen en cafeïne allemaal plantaardige bitterstoffen zijn. Deze stoffen maakt de plant om zichzelf te beschermen tegen vraat.
De bitterstoffen zorgen in je lichaam voor meer aanmaak van maag- en gal sappen. Hierdoor wordt het voedsel beter verteerd en kunnen de waardevolle voedingsstoffen beter opgenomen worden uit de voeding. Ook stimuleren bitterstoffen de alvleesklier waardoor de bloedsuikerspiegel beter in balans blijft.
Bitterstoffen bevorderen verder de uitscheiding van virussen en bacteriën, zorgen voor een sneller verzadigd en gaan trek in iets lekkers tegen. Een stukje pure chocolade met een hoog cacao gehalte ( 85 - 99% ) laat zoete trek verdwijnen.
Andere groenten die veel bitterstoffen bevatten zijn witlof, andijvie, spruitjes, radicchio, broccoli, rucola en snijbiet.
Bitterstoffen kun je ook binnenkrijgen via kruiden (thee). Paardebloemblad, brandnetel, zuring, kervel, fenegriek, gember, kurkuma, rozemarijn, tijm, kruidnagel, oregano zijn allemaal kruiden die verschillende structuren aan bitterstoffen bevatten.
Vind je de bittere smaak niet lekker en wil je toch van de gezondheidsvoordelen gebruik maken, combineer een bittere groente dan met een groente met een wat zoetere smaak. Zoals b.v. pompoen, zoete bataat, worteltjes, pastinaak of yacon.
Planten van biologische teelt bevatten meer bitterstoffen en zijn daardoor ook sterker van smaak doordat de planten meer bitterstoffen aanmaken om zich te beschermen tegen vraat van insecten. De biologische boeren gebruiken immers geen pesticiden om de insecten te doden.
Belangrijke voedingstoffen in groenlof
Gerelateerde posts:






