Blog Post

Linzengroentensoep

Ronnie de Winter • 19 december 2021

voor de lunch!

Een heerlijke soep voor de lunch in koude dagen. Een snelle en gemakkelijker manier om meer groenten te eten. Groenten en kruiden geven ons lichaam vitaminen, mineralen en vooral fytonutriënten. Hiermee houden we onze weerstand en energieniveau op peil.

Groenten en kruiden zijn goed voor onze spijsvertering waardoor voedingstoffen beter en effectiever worden opgenomen.


Voor deze soep vormen linzen de basis. Linzen leveren eiwitten en mineralen en aangevuld met wat brood of granen en groenten wordt deze soep een maaltijd waardig.

Linzen groentensoep

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 80 gram gele linzen
  • 1 winterwortel
  • 1 wortelpeterselie
  • 3 stengels bleekselderij met blad
  • 2 aardperen
  • 1/2 courgette
  • laurierblad
  • 1/2 tl zwarte komijn
  • 1 tl kurkuma
  • wat rozemarijn
  • wat bonenkruid
  • een takje tijm
  • zwarte peper
  • zout
  • water
Bereidingswijze:
  • Was de linzen en zet ze met ruim water op. Zet ze zacht als de linzen koken.
  • Maak ondertussen de winterwortel, de wortelpeterselie, de stengels bleekselderie en de aardperen schoon en snijd e allemaal in kleine blokjes.
  • Voeg deze en alle kruiden bij de linzen  en laat ze mee koken.
  • Was de courgette en het blad van de bleekselderie en snijd ze beiden in kleine blokjes/stukjes.
  • Voeg dit toe wanneer de worteltjes in de soep zacht zijn.
  • Kook nog een paar minuten mee en dien de soep op met brood ( geroosterd) en een salade.

Over rozemarijn


In de mediterrane keuken wordt rozemarijn  samen met zijn verwanten lavendel, tijm en salie veel gebruikt.

Met zijn donkergroene, naaldachtige bladeren met een intense, etherische geur die lijkt op kamfer, is rozemarijn gemakkelijk te herkennen.

Rozemarijn is een kruid dat zowel inwendig als uitwendig geneeskrachtige eigenschappen heeft voor ons lichaam.

Zo helpt rozemarijn bij spijsverteringsklachten zoals maagkrampen en een opgeblazen gevoel. Het blad helpt ons  lichaam bij de vertering van vetten door het stimuleren van de afgifte van spijsverteringssappen. Rozemarijn helpt de lever ontgiften, heeft een krampstillende  en pijn dempende werking en  helpt de nieren vocht af te drijven. Rozemarijn kan ook ingezet worden bij het verminderen van hoest.


Uitwendig kan rozemarijn ingezet worden bij reumatische aandoeningen en bevordert het de bloedsomloop van de huid. De antioxidanten in rozemarijn  hebben een positief effect op huidkanker.

Rozemarijn is bacteriedodend en reinigt hierdoor zowel het bloed als de lever waardoor eczeem minder vlug zal optreden.

Rozemarijn werkt goed bij spierpijn en reumatische aandoeningen omdat het opeenhopingen van afvalstoffen (waaronder vrije radicalen) waardoor deze klachten ontstaan, door rozemarijn sneller worden opgeruimd.

Rozemarijn is koortsverlagend en schimmeldodend en kan ook een te sterk groeiende  schimmel candida doen verminderen.


De krachtige antioxidant glutathion maakt ons lichaam zelf aan en is een belangrijker stof om ons te weren tegen virussen en oxidatieve stress. Deze stof is onze virusdoder bij uitstek. Rozemarijn bevat carnosol en carnosinezuur en deze stoffen hebben een positieve invloed op de aanmaak van glutathion in ons lichaam. Zelfs het ruiken aan rozemarijn heeft al invloed op de aanmaak van glutathion.


Bij een lage bloeddruk werkt rozemarijn bloeddrukverhogend. Ook heeft het een positieve invloed op hoofdpijn, migraine en galaandoeningen.


Maar ook voor je brein is rozemarijn heel erg goed. Het gaat angst, depressie en mijdingsdrang tegen en geeft ontspanning. Bij mensen met een burn-out vermindert rozemarijn stress en vermoeidheid. Ook kan rozemarijn het geheugen verbeteren doordat het in staat is om de neurotoxiciteit van metaalionen in de hersenen te verminderen.  Regelmatig rozemarijn gebruiken ( dagelijks een beetje) geeft het beste resultaat.


Rozemarijn dankt zijn geneeskrachtige werking vooral aan de vele fytonutriënten zoals:  flavonoïden, fenolzuren, fenol terpenen, jasmonaat, fenol glycosiden en lignanen en de bacteriedodende en ontstekingsremmende etherische oliën te weten: kampeen, cienol, bornyl acetaat, alfa-pineen en borneol.


Zoals met alle kruiden en specerijen duurt het even voor je het effect ervan merkt. Vooral op de lange termijn hebben kruiden en specerijen ons veel te bieden en ze hebben vooral ook een preventieve werking.


Rozemarijn kun je gebruiken in gerechten met ei, in een dressing, bij aardappelgerechten of bij gebakken champignons. Maar je kunt het ook door een smoothie doen of een heel klein beetje door de havermoutpap of muesli. Ook in vleesgerechten en curry's doet rozemarijn het goed. En je kunt er heel gemakkelijk thee van trekken om van de gezonde eigenschappen van dit kruid gebruik te maken.

lekker met bijvoorbeeld tijm en laurier.

Belangrijke voedingstoffen in rozemarijn

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 17 november 2024
Sperzieboontje zijn vers wanneer je ze breekt en ze een knapperig geluid maken. Dan zijn ze het lekkerst. Ook smaken verse peulvruchten lekkerder als je ze laat weken in schoon water. Het komt de smaak en de vertering ten goede. Aangezien je sperziebonen niet rauw kunt eten door de lectine die deze peulvrucht bevat, wordt deze peulvrucht, gekookt, gestoomd, gestoofd of geroerbakt. Lectine is een stof die de plant aanmaakt om zich te beschermen tegen insectenvraat. Voor ons is de stof niet af te breken. Ze tast de darmwand aan en geeft darmklachten. Door verhitting wordt de schadelijke werking van lectine te niet gedaan.
door Ronnie de Winter 10 november 2024
Bloemkool behoort de de kruisbloemigen en we eten van deze kool de bloem. Vandaar ook zijn naam. Bloemkool heeft een neutrale smaak en kan daardoor met veel andere groenten gecombineerd worden. Het is van de koolsoorten één van de lichtverteerbaren. Samen met spitskool en Chinese kool. Je kunt bloemkool op verschillende manieren bereiden. De fytonutriënten in de bleomkool blijven echter het best bewaard bij stomen en roerbakken.
door Ronnie de Winter 3 november 2024
Linzen behoren tot de vlinderbloem-familie. Het zijn kleine peulvruchten en vormen een goede vleesvervanger in combinatie met granen. Peulvruchten zijn duurzamer dan vlees en de opbrengst per oppervlakte grond is vele malen groter. Maar ook in het transport, opslag en verwerking zijn peulvruchten duurzamer. Gedroogde linzen blijven jaren goed. Er zijn veel verschillende soorten linzen. De gele en de rode linzen zijn, doordat ze gespleten en ontveld zijn gemakkelijk te verteren en kosten weinig tijd om te bereiden.
door Ronnie de Winter 27 oktober 2024
Snijbiet behoort tot de Amaranten familie. Deze groente heeft grote groene bladeren met rood, geel of wit gekleurde stengels en nerven. Zowel het blad als de stengels zijn eetbaar. Snijbiet is gemakkelijk zelf te kweken en zodra de plant wat is gegroeid kun je blad en stengel oogsten. De plant groeit daarna weer aan en op een later tijdstip kan opnieuw geoogst worden. Zo heb je het hele jaar door geregeld wat snijbiet bladeren die je kunt gebruiken in een smoothie of door een salade. Het blad is goed rauw te eten maar de stengels kun je beter roerbakken en daarna toevoegen aan de salade.
door Ronnie de Winter 20 oktober 2024
Doperwtjes zijn een goede bron van eiwitten, koolhydraten, vezels en belangrijke vitaminen en mineralen. Ook bevat het de nodige fytonutriënten. Verse doperwtjes zijn super lekker maar vaak maar heel kort te verkrijgen of helemaal niet. Diepvriesdoperwtjes zijn dan een goed alternatief. Ze zijn goed te combineren met allerlei groenten en hebben een decoratief effect. Regelmatig deze kleine bolletjes op het menu zetten is qua voedingstoffen beslist aan te raden.
door Ronnie de Winter 13 oktober 2024
Courgette en pompoen behoren tot dezelfde familie. En dat is te zien aan de planten en de vruchten. De planten lijken wel wat op elkaar met hun grote bladeren, hun kruipende voortgang, hun gele bloemen en de manier waarop ze vrucht dragen. De courgette kweek je gemakkelijk in eigen tuin. Maar geeft hem wel de ruimte. Het wordt een grote plant met grote bladeren en kruipt als het ware je tuin door. Als je niet zoveel ruimte in je tuin hebt, kun je hem ook over je terras laten kruipen en zelfs omhoog langs een schutting. Er komen meerdere vruchten aan één plant. Laat de courgettes echter niet te groot worden, maximaal 30 cm, anders gaan ze melig smaken. Je kunt ze al vanaf 7 cm lang oogsten.
door Ronnie de Winter 6 oktober 2024
Voor niet iedereen zijn koolsoorten goed verteerbaar. Kool valt onder de zwaar verteerbare groenten. Vaak ontstaan er darmgassen waardoor er een opgeblazen gevoel ontstaat bij het eten van veel kool. In onderstaand recept zorgt de masala, de komijn, het korianderpoeder en de schijfjes citroen ervoor dat de boerenkool lichter verteerbaar wordt. Je spijsvertering heeft dan minder moeite de kool te verteren en kan de voedingstoffen dan beter uit de kool opnemen.
door Ronnie de Winter 29 september 2024
Venkel is een licht verteerbare groente, gemakkelijk te bereiden en vraagt maar een korte kooktijd. Je kunt venkel ook rauw eten als een salade of er soep van maken. Venkel heeft een anijsachtige smaak. Hij heeft een kalmerende werking op de spijsvertering en voorkomt gasvorming en een opgeblazen gevoel. Verse venkel heeft een mooie witte knol en fris groen loof. Het loof kun je gebruiken als garnering. Alleen het onderste stukje van de knol, de eventuele bruine vlekjes en de topjes van de steeltjes snijd je weg. Verder kun je alles van de knol gebruiken. De steeltjes zijn qua vezels wat stugger en hebben wat langer tijd nodig om te garen, maar zijn geschaafd met een komkommer schaaf heerlijk fris in een salade.
door Ronnie de Winter 22 september 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. De roosjes zijn snel gaar. Daardoor zijn ze ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 15 september 2024
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral in de wintermaanden is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel, die goed smaakt bij de oranje winterwortels. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
Show More
Share by: