Een heerlijke soep voor de lunch in koude dagen. Een snelle en gemakkelijker manier om meer groenten te eten. Groenten en kruiden geven ons lichaam vitaminen, mineralen en vooral fytonutriënten. Hiermee houden we onze weerstand en energieniveau op peil.
Groenten en kruiden zijn goed voor onze spijsvertering waardoor voedingstoffen beter en effectiever worden opgenomen.
Voor deze soep vormen linzen de basis. Linzen leveren eiwitten en mineralen en aangevuld met wat brood of granen en groenten wordt deze soep een maaltijd waardig.
Over rozemarijn
In de mediterrane keuken wordt rozemarijn samen met zijn verwanten lavendel, tijm en salie veel gebruikt.
Met zijn donkergroene, naaldachtige bladeren met een intense, etherische geur die lijkt op kamfer, is rozemarijn gemakkelijk te herkennen.
Rozemarijn is een kruid dat zowel inwendig als uitwendig geneeskrachtige eigenschappen heeft voor ons lichaam.
Zo helpt rozemarijn bij spijsverteringsklachten zoals maagkrampen en een opgeblazen gevoel. Het blad helpt ons lichaam bij de vertering van vetten door het stimuleren van de afgifte van spijsverteringssappen. Rozemarijn helpt de lever ontgiften, heeft een krampstillende en pijn dempende werking en helpt de nieren vocht af te drijven. Rozemarijn kan ook ingezet worden bij het verminderen van hoest.
Uitwendig kan rozemarijn ingezet worden bij reumatische aandoeningen en bevordert het de bloedsomloop van de huid. De antioxidanten in rozemarijn hebben een positief effect op huidkanker.
Rozemarijn is bacteriedodend en reinigt hierdoor zowel het bloed als de lever waardoor eczeem minder vlug zal optreden.
Rozemarijn werkt goed bij spierpijn en reumatische aandoeningen omdat het opeenhopingen van afvalstoffen (waaronder vrije radicalen) waardoor deze klachten ontstaan, door rozemarijn sneller worden opgeruimd.
Rozemarijn is koortsverlagend en schimmeldodend en kan ook een te sterk groeiende schimmel candida doen verminderen.
De krachtige antioxidant glutathion maakt ons lichaam zelf aan en is een belangrijker stof om ons te weren tegen virussen en oxidatieve stress. Deze stof is onze virusdoder bij uitstek. Rozemarijn bevat carnosol en carnosinezuur en deze stoffen hebben een positieve invloed op de aanmaak van glutathion in ons lichaam. Zelfs het ruiken aan rozemarijn heeft al invloed op de aanmaak van glutathion.
Bij een lage bloeddruk werkt rozemarijn bloeddrukverhogend. Ook heeft het een positieve invloed op hoofdpijn, migraine en galaandoeningen.
Maar ook voor je brein is rozemarijn heel erg goed. Het gaat angst, depressie en mijdingsdrang tegen en geeft ontspanning. Bij mensen met een burn-out vermindert rozemarijn stress en vermoeidheid. Ook kan rozemarijn het geheugen verbeteren doordat het in staat is om de neurotoxiciteit van metaalionen in de hersenen te verminderen. Regelmatig rozemarijn gebruiken ( dagelijks een beetje) geeft het beste resultaat.
Rozemarijn dankt zijn geneeskrachtige werking vooral aan de vele fytonutriënten zoals: flavonoïden, fenolzuren, fenol terpenen, jasmonaat, fenol glycosiden en lignanen en de bacteriedodende en ontstekingsremmende etherische oliën te weten: kampeen, cienol, bornyl acetaat, alfa-pineen en borneol.
Zoals met alle kruiden en specerijen duurt het even voor je het effect ervan merkt. Vooral op de lange termijn hebben kruiden en specerijen ons veel te bieden en ze hebben vooral ook een preventieve werking.
Rozemarijn kun je gebruiken in gerechten met ei, in een dressing, bij aardappelgerechten of bij gebakken champignons. Maar je kunt het ook door een smoothie doen of een heel klein beetje door de havermoutpap of muesli. Ook in vleesgerechten en curry's doet rozemarijn het goed. En je kunt er heel gemakkelijk thee van trekken om van de gezonde eigenschappen van dit kruid gebruik te maken.
lekker met bijvoorbeeld tijm en laurier.
- ontstekingsremmend
- kankerremmend
- gaan ziektes en veroudering tegen
- maken vrije radicalen onschadelijk
- cholesterol verlagend
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica