









Een omelet bevat volwaardige eiwitten en het is niet heel erg verzurend is voor je lichaam. In combinatie met groenten heb je al snel een gezond samengesteld gerecht. Je kunt een omelet vullen met allerlei groenten. Maar het is ook lekker om aan de vulling koude aardappels toe te voegen. De koude aardappel geven hun energie pas af in de dikke darm. Daar wordt het afgebroken en werkt het als voedsel voor je goede darmbacteriën. Als kruiden en specerijen smaken tijm, zwarte komijn en kurkuma goed in gerechten met ei. Deze kruiden zijn goede ontstekingsremmers en goed voor je immuunsysteem.
Over tijm
Tijm is vernoemd naar een klein orgaan, de thymusklier die zich achter ons hart bevindt. Vooral in onze jonge jaren is de thymusklier actief om onze weerstand op te bouwen. Naast het versterken van de weerstand is de thymusklier actief bij het aanmaken van geheugencellen die moeten onthouden wat de aanmaak is van bepaalde cellen die antistoffen aanmaken van doorgemaakte ziekten. Hoewel nog steeds actief neemt bij het ouder worden de functie van de thymusklier af.
Tijm activeert de thymusklier.
Tijm versterkt de maag, zuivert het bloed en is goed tegen griep. Ook heeft tijm een positieve invloed op angina pectoris.
Tijm helpt goed bij hoest en keelpijn. Dit kruid is antibacterieel kan net als basilicum ingezet worden als conserveringsmiddel van bijvoorbeeld salades.
Tijm bevat de antioxidanten: apigenine, naringenine, luteoline en thymonine. Ook bevat tijm veel mangaan. De combinatie van deze voedingstoffen zorgt ervoor dat tijm zeer goed in staat is om vrije radicalen te bestrijden. Vrije radicalen ontstaan bij oxidatieprocessen in ons lichaam en beschadigen celweefsel en DNA-structuur van cellen waardoor allerlei ziektes kunnen ontstaan.
De meest krachtige fytonutriënt in tijm is thymol. Deze stof heeft een positieve invloed op de hoeveelheid gezonde omega 3 vetzuren in de hersenen, hart en nieren.
De geur van tijm is sterk aromatisch en de smaak is een beetje wrang en majoraanachtig. Het krachtige aroma van tijm leent zich goed in vlees- en eigerechten. Ook in pasta's en aardappel gerechten doet tijm het goed. voor meekoken en smoren bij vleesgerechten, groenten, pasta’s en aardappelgerechten. Tijm wordt ook vaak gebruikt in combinatie met rozemarijn.
Van beiden kruiden kun je thee zetten en deze thee helpt goed om de luchtwegen open te houden en om hardnekkige hoest te verlichten.
Tijm thee kan je ook inzetten ook om stress te verlagen en darmparasieten te bestrijden.
- is goed voor de ogen
- kan staar voorkomen op latere leeftijd
- heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem
- is goed voor de huid
- is betrokken bij de ijzeropname
- is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus
- verbetert de werking van de hersenen
- ondersteunt de functie van de lever
- is stemmings verbeterend
- ondersteund het ontgiftingsproces
- verbeteren zenuwverbindingen door ze te beschermen tegen vrije radicalen
bevorderen de uitscheiding van serotonine, het gelukshormoon
- ondersteunt het immuunsysteem
- is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid
- werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen
- biedt bescherming tegen kanker
- het beschermt ons tegen infecties en virussen
- verbetert onze stessbestendigheid
- verhoogt onze vitaliteit
- belangrijke antioxidant
- zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren
- ondersteunt het immuunsysteem
- is belangrijk voor de cholesterol balans
- zorgt voor een juist weefselherstel
- zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.
- is belangrijk voor de hormoonhuishouding.
- helpt tegen hart - en vaatziekten
- nodig voor de botopbouw
- speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen
- is van belang voor de spier en zenuwfunctie
- is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk
- speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen
- ondersteunt de celfunctie
- vermindert vermoeidheid
- zorgt voor aanmaak van maagzuur
- is een onderdeel van de spieren
- reguleert de bloeddruk
- goed voor een normaal hartritme
- reguleert de vochthuishouding samen met Natrium
- heeft een rol bij spiersamentrekkingen
- kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen
- regeleert de zuur- base balans
- helpt bij de energieproductie
- betrokken bij heel veel processen in ons lichaam
- gaat vermoeidheid tegen
- vermindert spierkrampen
- magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn
- speelt een rol in verlaging van de bloeddruk
- het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen
- voorkomt galstenen
- is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel
- het is nodig voor een juiste werking van enzymen
- het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.
- gaat veroudering tegen
- werkt ontstekingsremmend
- verwijdert giftige metalen
- werkt preventie tegen kanker
- helpt het schildklierhormoon
- levert energie
- wordt door lichaam omgezet in DHA en EPA die ontstekingsremmend werken
- grondstof voor hormonen
- essentieel voor de hersenen
- voor een goede werking is een juiste balans van de hoeveelheid omega 3 en omega 6 noodzakelijk.
- ontstekingsremmend
- kankerremmend
- gaan ziektes en veroudering tegen
- maken vrije radicalen onschadelijk
- cholesterol verlagend
- geeft de vrucht/groente kleur
- onstekingsremmend
- kankerwerend
- beschermt tegen hart- en vaatziekten
- werkt afweer verhogend
- wordt ook wel pro vitamine A genoemd
- antiviraal
- antioxidant
- beiden bescherming tegenlicht en straling
- leverbeschermend
- anti kanker
- antischimmel
- antibacterieel
- ontstekingswerend
- antiallergisch
- recyclen vitamine C
- zorgen voor de kleurrijke delen van de plant
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica