Gevulde omelet

Ronnie de Winter • 26 december 2021

lunch gerecht

Een omelet bevat volwaardige eiwitten en het is niet heel erg verzurend is voor je lichaam. In combinatie met groenten heb je al snel een gezond samengesteld gerecht. Je kunt een omelet vullen met allerlei groenten. Maar het is ook lekker om aan de vulling koude aardappels toe te voegen. De koude aardappel geven hun energie pas af in de dikke darm. Daar wordt het afgebroken en werkt het als voedsel voor je goede darmbacteriën. Als kruiden en specerijen smaken tijm, zwarte komijn en kurkuma goed in gerechten met ei. Deze kruiden zijn goede ontstekingsremmers en goed voor je immuunsysteem.

Gevulde omelet

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1/2 bakje kastanje champignons
  • 1 zoete puntpaprika
  • het groene gedeelte van een prei
  • koude aardappels in blokjes
  • 5 eieren
  • kokosolie
  • 1 tl zwart komijnzaad
  • 1/2 tl kurkuma
  • paar takjes tijm
  • zwarte peper en zout

Bereidingswijze:
  • Maak de champignons schoon en snijd ze in dunnen plakjes.
  • Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in kleine blokjes.
  • Was de prei en snijd ze in dunnen reepjes.
  • Klop de eieren met wat water of melk los in een kom.
  • Doe een klein beetje kokosolie in een grote koekenpan.
  • Zorg dat de bodem van de koekenpan volledig ingevet is.
  • Zet het vuur laag.
  • Voeg het losgeklopte ei toe. Doe de deksel op de pan en laat het ei in 10 minuten op laag vuur stollen.
  • Doe in een andere koekenpan een klein beetje kokosolie en voeg het zwart komijnzaad toe. Roer het komijnzaad op laag vuur door de olie en voeg dan de champignons toe. Zet het vuur iets hoger.
  • Als de champignons wat beginnen te slinken voeg je de paprika en de prei toe.
  • Roer goed door en voeg dan de kurkuma en de tijm toe.
  • Breng op smaak met zwarte peper en zout.
  • Verwarm de blokjes koude aardappel in het champignon mengsel.
  • Zet het vuur onder de omelet uit en laat het even rusten. Maak dan met een spatel de omelet los van de pan, snijd hem door de helft en vul hem met het champignon/ aardappelmengsel.
  • Geef er geroosterd brood en een salade ( van veldsla of postelein) bij.

Over tijm

Tijm is vernoemd naar een klein orgaan, de thymusklier die zich achter ons hart bevindt. Vooral in onze jonge jaren is de thymusklier actief om onze weerstand op te bouwen. Naast het versterken van de weerstand is de thymusklier actief bij het aanmaken van geheugencellen die moeten onthouden wat de aanmaak is van bepaalde cellen die antistoffen aanmaken van doorgemaakte ziekten. Hoewel nog steeds actief neemt bij het ouder worden de functie van de thymusklier af.

Tijm activeert de thymusklier.

Tijm versterkt de maag, zuivert het bloed en is goed tegen griep. Ook heeft tijm een positieve invloed op angina pectoris.

Tijm helpt goed bij hoest en keelpijn. Dit kruid is antibacterieel kan net als basilicum ingezet worden als conserveringsmiddel van bijvoorbeeld salades.


Tijm bevat de antioxidanten: apigenine, naringenine, luteoline en thymonine. Ook bevat tijm veel mangaan. De combinatie van deze voedingstoffen zorgt ervoor dat tijm zeer goed in staat is om vrije radicalen te bestrijden. Vrije radicalen ontstaan bij oxidatieprocessen in ons lichaam en beschadigen celweefsel en DNA-structuur van cellen waardoor allerlei ziektes kunnen ontstaan.


De meest krachtige fytonutriënt in tijm is thymol. Deze stof heeft een positieve invloed op de hoeveelheid gezonde omega 3 vetzuren in de hersenen, hart en nieren.


De geur van tijm is sterk aromatisch en de smaak is een beetje wrang en majoraanachtig. Het krachtige aroma van tijm leent zich goed in vlees- en eigerechten. Ook in pasta's en aardappel gerechten doet tijm het goed.  voor meekoken en smoren bij vleesgerechten, groenten, pasta’s en aardappelgerechten. Tijm wordt ook vaak gebruikt in combinatie met rozemarijn.

Van beiden kruiden kun je thee zetten en deze thee helpt goed om de luchtwegen open te houden en om hardnekkige hoest te verlichten.

Tijm thee kan je ook inzetten  ook om stress te verlagen en darmparasieten te bestrijden.



Belangrijke voedingstoffen in tijm

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine B-complex

    - verbeteren zenuwverbindingen door ze te beschermen tegen vrije radicalen

    bevorderen de uitscheiding van serotonine, het gelukshormoon


  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Mangaan

    - is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel

    - het is nodig voor een juiste werking van enzymen

    - het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.

  • Selenium

    - gaat veroudering tegen

    - werkt ontstekingsremmend

    - verwijdert giftige metalen

    - werkt preventie tegen kanker

    - helpt het schildklierhormoon


  • Omega 3 vetzuur alfalinoleenzuur

    - levert energie

    - wordt door lichaam omgezet in DHA en EPA die ontstekingsremmend werken

    - grondstof voor hormonen

    - essentieel voor de hersenen

    - voor een goede werking is een juiste balans van de hoeveelheid omega 3 en omega 6 noodzakelijk.


  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • Bioflavonoïden

    - antiviraal

    - antioxidant

    - beiden bescherming tegenlicht en straling

    - leverbeschermend

    - anti kanker

    - antischimmel

    - antibacterieel

    - ontstekingswerend

    - antiallergisch

    - recyclen vitamine C

    - zorgen voor de kleurrijke delen van de plant



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 30 mei 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
door Ronnie de Winter 18 mei 2025
Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.
door Ronnie de Winter 4 mei 2025
In de zomermaanden is het lekker om koolrabi rauw in een salade te eten. Dan is hij heerlijk knapperig en fris. In combinatie met wortel en appel maak je in een mum van tijd een heerlijke salade voorbij de lunch of als bijgerecht bij vlees of vis.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
door Ronnie de Winter 6 april 2025
Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten. De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten. Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
Show More