Drie in de pan met courgette en prei

Ronnie de Winter • 2 januari 2022

voor de  lunch!

Drie in de pan is een typisch Nederlands gerecht wat vroeger werd gegeten als lunch of als nagerecht. Koud werden ze gegeten als tussendoortje. Ze werden gemaakt van een beslag van bloem, gist, melk en ei aangevuld met krenten, rozijnen en stukjes appel en met drie tegelijk in de koekenpan gebakken.  Eigenlijk een soort platgeslagen oliebollen.

Om hiervan een wat gezondere variant te maken heb ik gekozen om boekweitmeel, courgette, prei en verschillende specerijen en kruiden te gebruiken. De drie in de pan worden vervolgens in kokosolie op lagere temperatuur gebakken, tot ze net een gouden, lichtbruine kleur hebben. Deze hartige drie in de pan zijn ook heerlijk om koud te eten als borrelgarnituur.

Drie in de pan met courgette en prei

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1 courgette
  • 1 halve prei
  • 1 teentje knoflook
  • 150 gram boekweit meel
  • 2 eieren
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl zwarte komijn
  • tijm
  • oregano
  • basilicum
  • zwarte peper en zout
  • kokosolie
  • wat water
Bereidingswijze:
  • Maak de courgette schoon en rasp hem fijn.
  • Pel de knoflook en snijd hem in hele kleine stukjes.
  • kluts de eieren met wat water in een kom met een vork los.
  • Doe de courgette, de knoflook en kruiden, het boekweitmeel in een kom en roer het goed door elkaar.
  • Voeg de losgeklopte eieren toen en roer tot er een dik beslag ontstaat. Voeg eventueel nog wat water toe.
  • Verwarm de kokosolie in de koekenpan en voeg meerdere lepels beslag toe die los van elkaar een klein, dik pannenkoekje vormen.
  • Houd het vuur laag en laat de onderkant stevig worden.
  • Draai dan met een spatel de koekjes om en laat nog een paar minuten de andere kant stevig en goud kleurig worden.
  • Houd ze warm en vul de pan opnieuw met lepels beslag.
  • Ga zo door tot het beslag op is.
  • Serveer de drie in de pan met wat ketchup of sambal en een groene salade.

Over kokosolie


Kokosolie is een gezond, stabiel vet wat voor 90% uit verzadigde vetzuren bestaat. Deze verzadigde vetzuren zijn in tegenstelling tot veel andere verzadigde vetten, in ons lichaam vloeibaar waardoor ze niet aan de vaatwanden blijven plakken en deze beschadigen.  60% van de verzadigde vetten in kokosolie bestaan uit middenketenvetzuren. Deze zijn lichtverteerbaar en belasten hierdoor het lymfestelsel niet.

Langketenvetzuren in bijvoorbeeld de gezonde olijfolie en de gezonde oliën van noten en vis worden voor ze de in bloedbaan komen, verwerkt in het lymfestelsel en belasten hierdoor het lymfestelsel wel. Het lymfestelsel is een onderdeel van ons afweersysteem. Bij een slecht vertering van vetten of een overmatig eten van vetten heeft het lymfestelsel het zwaar. Dit leidt tot overbelasting en vervuiling, waardoor een mindere opname plaatsvindt van in vetoplosbare vitaminen A,D,E en K.


Kokosolie is ook antiviraal en schimmelbestrijdend door de vetzuren caprylzuur en laurinezuur. En helpt hiermee ons afweersysteem virussen en schimmels op te ruimen.


De vetzuren in kokosolie zijn stabiel en worden bij verhitten niet omgezet in giftige transvetzuren. Hierdoor is kokosolie geschikt om in te bakken en zelfs om in te frituren.

Kokosolie zorgt verder voor een snellere afvoer van opgehoopte gifstoffen in het lichaam en verhoogt de aanmaak van het goede HDL cholesterol.

Ook zorgt kokosolie voor een betere opname van calcium en magnesium en zorgt het voor een snellere energieaanmaak.


Kokosolie heeft een uitgesproken smaak, die goed smaakt bij oosterse gerechten. Maar ook in zoete gerechten is kokosolie heel goed te gebruiken. Door kokosolie te combineren met wat olijfolie wordt de smaak minder uitgesproken.


Belangrijke voedingstoffen in kokosolie

  • Verzadigd vet

    - energiebron

    - het lichaam heeft er maar heel weinig van nodig

    - hebben een stijvere consitentie bij lichaamstemperatuur met kans op vastzetten op de wanden van de bloedvaten 

    - oxideren niet

    - geschikt voor hogere temperaturen

    - een teveel aan suikers wordt door het lichaam omgezet in verzadigd vet.

  • Caprylzuur

    - middellangeketen vetzuur

    - antiviraal

    - antischimmel

    - antibacteriëel

    - eenvoudiger te verteren

    - belast het lymfestelsel niet


  • Laurinezuur

    - middellangeketen vetzuur

    - antiviraal

    - antischimmel

    - antibacteriëel

    - eenvoudiger te verteren

    - belast het lymfestelsel niet



Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More