Drie in de pan is een typisch Nederlands gerecht wat vroeger werd gegeten als lunch of als nagerecht. Koud werden ze gegeten als tussendoortje. Ze werden gemaakt van een beslag van bloem, gist, melk en ei aangevuld met krenten, rozijnen en stukjes appel en met drie tegelijk in de koekenpan gebakken. Eigenlijk een soort platgeslagen oliebollen.
Om hiervan een wat gezondere variant te maken heb ik gekozen om boekweitmeel, courgette, prei en verschillende specerijen en kruiden te gebruiken. De drie in de pan worden vervolgens in kokosolie op lagere temperatuur gebakken, tot ze net een gouden, lichtbruine kleur hebben. Deze hartige drie in de pan zijn ook heerlijk om koud te eten als borrelgarnituur.
Over kokosolie
Kokosolie is een gezond, stabiel vet wat voor 90% uit verzadigde vetzuren bestaat. Deze verzadigde vetzuren zijn in tegenstelling tot veel andere verzadigde vetten, in ons lichaam vloeibaar waardoor ze niet aan de vaatwanden blijven plakken en deze beschadigen. 60% van de verzadigde vetten in kokosolie bestaan uit middenketenvetzuren. Deze zijn lichtverteerbaar en belasten hierdoor het lymfestelsel niet.
Langketenvetzuren in bijvoorbeeld de gezonde olijfolie en de gezonde oliën van noten en vis worden voor ze de in bloedbaan komen, verwerkt in het lymfestelsel en belasten hierdoor het lymfestelsel wel. Het lymfestelsel is een onderdeel van ons afweersysteem. Bij een slecht vertering van vetten of een overmatig eten van vetten heeft het lymfestelsel het zwaar. Dit leidt tot overbelasting en vervuiling, waardoor een mindere opname plaatsvindt van in vetoplosbare vitaminen A,D,E en K.
Kokosolie is ook antiviraal en schimmelbestrijdend door de vetzuren caprylzuur en laurinezuur. En helpt hiermee ons afweersysteem virussen en schimmels op te ruimen.
De vetzuren in kokosolie zijn stabiel en worden bij verhitten niet omgezet in giftige transvetzuren. Hierdoor is kokosolie geschikt om in te bakken en zelfs om in te frituren.
Kokosolie zorgt verder voor een snellere afvoer van opgehoopte gifstoffen in het lichaam en verhoogt de aanmaak van het goede HDL cholesterol.
Ook zorgt kokosolie voor een betere opname van calcium en magnesium en zorgt het voor een snellere energieaanmaak.
Kokosolie heeft een uitgesproken smaak, die goed smaakt bij oosterse gerechten. Maar ook in zoete gerechten is kokosolie heel goed te gebruiken. Door kokosolie te combineren met wat olijfolie wordt de smaak minder uitgesproken.
- energiebron
- het lichaam heeft er maar heel weinig van nodig
- hebben een stijvere consitentie bij lichaamstemperatuur met kans op vastzetten op de wanden van de bloedvaten
- oxideren niet
- geschikt voor hogere temperaturen
- een teveel aan suikers wordt door het lichaam omgezet in verzadigd vet.
- middellangeketen vetzuur
- antiviraal
- antischimmel
- antibacteriëel
- eenvoudiger te verteren
- belast het lymfestelsel niet
- middellangeketen vetzuur
- antiviraal
- antischimmel
- antibacteriëel
- eenvoudiger te verteren
- belast het lymfestelsel niet