In de zomermaanden is het lekker om koolrabi rauw in een salade te eten. Dan is hij heerlijk knapperig en fris. Deze knapperigheid kunnen we in de wintermaanden behouden door de koolrabi wel warm te eten, maar niet te lang te koken of te smoren. Ook knolselderie kunnen we zo wat steviger van structuur houden. Door in het recept koolrabi en knolselderie met een stevige appel te combineren, krijgen we een groentemengsel dat qua smaak en structuur wel wat doet denken aan een frisse salade, maar die toch verwarmend voor ons lichaam werkt. De toevoeging van de yoghurt en de kruiden maken het helemaal af. Lekker met boekweitmacaroni of met kasha.
Over koolrabi
Koolrabi is net als de venkel, bleekselderie, prei en asperges een stengelgroente. Stengelgroenten zijn groenten waarvan de eetbare stengels of verdikte stengels boven de grond groeien. Stengelgroenten kunnen snel verhouten. Koop ze dan ook vers zodat ze knapperig zijn.
Koolrabi behoort tot koolsoorten. Naast de verdikte stengel, de knol, is ook het loof is eetbaar. Ziet het loof er fris uit dan is koolrabi vers. Hoe jonger de knol, hoe minder vezelig, zachter en sappiger hij is. Het bovenste deel van de knol is zachter dan het onderste gedeelte. De knol is op zijn best bij een diameter van ca. 7 cm.
Het blad bevat de meeste voedingstoffen en is heel geschikt om te roerbakken. Ook kun je hem in dunne reepjes op het laatst toevoegen aan een salade, soep of curry.
De schil en het eerste laagje daaronder is erg hard en vezelig en niet lekker om te eten. Schil de koolrabi dus niet te zuinig.
Koolrabi is rijk aan vitamine C, magnesium, kalium. Hij bevat ook vitamine A, ijzer, vezels en is caloriearm.
- is goed voor de ogen
- kan staar voorkomen op latere leeftijd
- heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem
- is goed voor de huid
- is betrokken bij de ijzeropname
- ondersteunt het immuunsysteem
- is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid
- werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen
- biedt bescherming tegen kanker
- het beschermt ons tegen infecties en virussen
- verbetert onze stessbestendigheid
- verhoogt onze vitaliteit
- helpt na de menopauze om de calcium afname te beperken
- ondersteunt het geheugen en de cognitieve functies
-zorgt voor goede botten
- helpt bij de bloedstolling
- een tekort geeft schimmel- en bacterële infecties
- speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen
- ondersteunt de celfunctie
- vermindert vermoeidheid
- zorgt voor aanmaak van maagzuur
- is een onderdeel van de spieren
- reguleert de bloeddruk
- goed voor een normaal hartritme
- reguleert de vochthuishouding samen met Natrium
- heeft een rol bij spiersamentrekkingen
- kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen
- regeleert de zuur- base balans
- helpt bij de energieproductie
- betrokken bij heel veel processen in ons lichaam
- gaat vermoeidheid tegen
- vermindert spierkrampen
- magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn
- speelt een rol in verlaging van de bloeddruk
- het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen
- voorkomt galstenen
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica