Seitan

Ronnie de Winter • 16 januari 2022

een vleesvervanger die gluten bevat.

Seitan zijn  reepjes of stukjes met een vleesachtige structuur die gemaakt worden van tarwe-eiwit en water. Het is een goede vleesvervanger omdat het voldoende en volwaardige eiwitten bevat. 

Seitan heeft zelf niet veel smaak en neemt net als tofu de smaak aan van de de marinade of bouillon waarin ze bereid wordt.  In China, Japan, Korea en in landen van het Midden-Oosten wordt seitan al eeuwen gebruikt als vleesvervanger.

Seitan smaakt dan ook  heerlijk in oosterse gerechten. Maar ook in combinatie met rode kool en aardappelen kan seitan stoofvlees of hachee vervangen.

Pompoen met seitan

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 100 gram seitan ( potje)
  • 3 portobello's
  • 1 kleine oranje pompoen
  • 1 rode ui
  • 1 laurierblad
  • kokosolie
Bereidingswijze:
  • Was de pompoen, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in blokjes.
  • Borstel de portobello's schoon en snijd ze in plakken.
  • Pel de ui en snipper hem.
  • Verwarm wat kokos olie in een koekenpan en bak hierin de plakken portobello's tot ze gaar zijn.
  • Verwarm in een andere pan een klein beetje kokosolie en fruit hierin de gesnipperde ui.
  • Voeg als de ui glazig ziet, de stukjes pompoen, een laurierblad en wat vocht uit het potje van de seitan toe ( deze bevat waardevolle micronutriënten.
  • Laat de pompoen in 10 minuten gaar stoven.
  • Voeg de stukjes seitan toe en verwarm ze even mee.
  • Voeg tenslotte de gare plakjes portobello toe en dien het gerecht op met geroosterd brood of couscous.
Lekker met een salade van postelein, sinaasappel, komkommer en wat geitenkaas.

Over seitan


Seitan bevat ongeveer evenveel eiwitten als  magere runderlappen of een ribeye, maar bevat haast geen vet en heel weinig koolhydraten.  De eiwitten in seitan zijn goed afbreekbaar. Ze zijn bovendien hoogwaardig  (ze bevatten alle 9 essentiële aminozuren) waardoor seitan een goede vleesvervanger is.  De eiwitten van seitan zijn opgebouwd uit vertakte aminozuren en deze vorm van eiwitten is naast een goede bouwstof ook een erg goede energiebron en helpen spieren sneller herstellen. Seitan wordt gemaakt van tarwe-eiwit en water en bevat hierdoor gluten. Seitan is dan ook niet geschikt voor mensen met een gluten tolerantie of allergie. 


De  waardevolle micronutriënten in seitan zijn betaïne en alfa-liponzuur. Betaïne bevordert het uithoudingsvermogen en gaat vervetting van de lever tegen. Alfa-liponzuur is een belangrijke antioxidant die vitamine C en E beschermt. Ook helpt deze stof om glucose om te zetten in energie, beschermt het de hersenen en ondersteunt de lever bij de ontgifting.

Aan mineralen bevat Seitan bevat ijzer.


Seitan wordt tijdens de bereiding meestal gekookt in een bouillon van tamari (sojasaus) en krijgt hierdoor een hartige smaak. Door de toevoeging van tamari wordt de opname van de plantaardige eiwitten sterk verhoogd. Soms wordt er ook kombu ( zeewier) aan de bouillon toegevoegd waardoor de hoeveelheid, mineralen en fytonutriënten toenemen.


Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More