Seitan

Ronnie de Winter • 16 januari 2022

een vleesvervanger die gluten bevat.

Seitan zijn  reepjes of stukjes met een vleesachtige structuur die gemaakt worden van tarwe-eiwit en water. Het is een goede vleesvervanger omdat het voldoende en volwaardige eiwitten bevat. 

Seitan heeft zelf niet veel smaak en neemt net als tofu de smaak aan van de de marinade of bouillon waarin ze bereid wordt.  In China, Japan, Korea en in landen van het Midden-Oosten wordt seitan al eeuwen gebruikt als vleesvervanger.

Seitan smaakt dan ook  heerlijk in oosterse gerechten. Maar ook in combinatie met rode kool en aardappelen kan seitan stoofvlees of hachee vervangen.

Pompoen met seitan

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 100 gram seitan ( potje)
  • 3 portobello's
  • 1 kleine oranje pompoen
  • 1 rode ui
  • 1 laurierblad
  • kokosolie
Bereidingswijze:
  • Was de pompoen, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in blokjes.
  • Borstel de portobello's schoon en snijd ze in plakken.
  • Pel de ui en snipper hem.
  • Verwarm wat kokos olie in een koekenpan en bak hierin de plakken portobello's tot ze gaar zijn.
  • Verwarm in een andere pan een klein beetje kokosolie en fruit hierin de gesnipperde ui.
  • Voeg als de ui glazig ziet, de stukjes pompoen, een laurierblad en wat vocht uit het potje van de seitan toe ( deze bevat waardevolle micronutriënten.
  • Laat de pompoen in 10 minuten gaar stoven.
  • Voeg de stukjes seitan toe en verwarm ze even mee.
  • Voeg tenslotte de gare plakjes portobello toe en dien het gerecht op met geroosterd brood of couscous.
Lekker met een salade van postelein, sinaasappel, komkommer en wat geitenkaas.

Over seitan


Seitan bevat ongeveer evenveel eiwitten als  magere runderlappen of een ribeye, maar bevat haast geen vet en heel weinig koolhydraten.  De eiwitten in seitan zijn goed afbreekbaar. Ze zijn bovendien hoogwaardig  (ze bevatten alle 9 essentiële aminozuren) waardoor seitan een goede vleesvervanger is.  De eiwitten van seitan zijn opgebouwd uit vertakte aminozuren en deze vorm van eiwitten is naast een goede bouwstof ook een erg goede energiebron en helpen spieren sneller herstellen. Seitan wordt gemaakt van tarwe-eiwit en water en bevat hierdoor gluten. Seitan is dan ook niet geschikt voor mensen met een gluten tolerantie of allergie. 


De  waardevolle micronutriënten in seitan zijn betaïne en alfa-liponzuur. Betaïne bevordert het uithoudingsvermogen en gaat vervetting van de lever tegen. Alfa-liponzuur is een belangrijke antioxidant die vitamine C en E beschermt. Ook helpt deze stof om glucose om te zetten in energie, beschermt het de hersenen en ondersteunt de lever bij de ontgifting.

Aan mineralen bevat Seitan bevat ijzer.


Seitan wordt tijdens de bereiding meestal gekookt in een bouillon van tamari (sojasaus) en krijgt hierdoor een hartige smaak. Door de toevoeging van tamari wordt de opname van de plantaardige eiwitten sterk verhoogd. Soms wordt er ook kombu ( zeewier) aan de bouillon toegevoegd waardoor de hoeveelheid, mineralen en fytonutriënten toenemen.


Gerelateerde posts:

snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 30 mei 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
door Ronnie de Winter 18 mei 2025
Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.
door Ronnie de Winter 4 mei 2025
In de zomermaanden is het lekker om koolrabi rauw in een salade te eten. Dan is hij heerlijk knapperig en fris. In combinatie met wortel en appel maak je in een mum van tijd een heerlijke salade voorbij de lunch of als bijgerecht bij vlees of vis.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
Show More