









Seitan zijn reepjes of stukjes met een vleesachtige structuur die gemaakt worden van tarwe-eiwit en water. Het is een goede vleesvervanger omdat het voldoende en volwaardige eiwitten bevat.
Seitan heeft zelf niet veel smaak en neemt net als tofu de smaak aan van de de marinade of bouillon waarin ze bereid wordt. In China, Japan, Korea en in landen van het Midden-Oosten wordt seitan al eeuwen gebruikt als vleesvervanger.
Seitan smaakt dan ook heerlijk in oosterse gerechten. Maar ook in combinatie met rode kool en aardappelen kan seitan stoofvlees of hachee vervangen.
Over seitan
Seitan bevat ongeveer evenveel eiwitten als magere runderlappen of een ribeye, maar bevat haast geen vet en heel weinig koolhydraten. De eiwitten in seitan zijn goed afbreekbaar. Ze zijn bovendien hoogwaardig (ze bevatten alle 9 essentiële aminozuren) waardoor seitan een goede vleesvervanger is. De eiwitten van seitan zijn opgebouwd uit vertakte aminozuren en deze vorm van eiwitten is naast een goede bouwstof ook een erg goede energiebron en helpen spieren sneller herstellen. Seitan wordt gemaakt van tarwe-eiwit en water en bevat hierdoor gluten. Seitan is dan ook niet geschikt voor mensen met een gluten tolerantie of allergie.
De waardevolle micronutriënten in seitan zijn betaïne en alfa-liponzuur. Betaïne bevordert het uithoudingsvermogen en gaat vervetting van de lever tegen. Alfa-liponzuur is een belangrijke antioxidant die vitamine C en E beschermt. Ook helpt deze stof om glucose om te zetten in energie, beschermt het de hersenen en ondersteunt de lever bij de ontgifting.
Aan mineralen bevat Seitan bevat ijzer.
Seitan wordt tijdens de bereiding meestal gekookt in een bouillon van tamari (sojasaus) en krijgt hierdoor een hartige smaak. Door de toevoeging van tamari wordt de opname van de plantaardige eiwitten sterk verhoogd. Soms wordt er ook kombu ( zeewier) aan de bouillon toegevoegd waardoor de hoeveelheid, mineralen en fytonutriënten toenemen.