Over witlof
Biologisch dynamische witlof heeft nog zijn bittere smaak. Biologisch (dynamisch) geteelde voedingsmiddelen hebben hogere concentraties fytonutrïenten (de hoofdgroepen zijn: polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen) dan niet biologische geteelde producten. Vooral groenten met bittere en scherpe smaken bevatten veel fytonutrïenten. Deze fytonutrïenten beschermen ons tegen ziekten zoals dementie, kanker en hart en vaatziekten. Ze werken als antioxidaten maar hebben ook eigenschappen die de groenten hun specifiek smaak en kleur geven. Bittere groenten stimuleren o.a. door hun fytonutrïenten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
Wil je deze eigenschap versterken voeg dan kurkuma, kerrie en zwarte peper toe aan een gerecht met witlof. De zwarte peper zorgt voor een betere opname van kurkuma en voor een betere verbranding.
Om de bittere smaak wat te verzachten en toch profijt te hebben van de fytonutrïenten die juist deze bittere smaak veroorzaken, kun je witlof goed combineren met iets zoets zoals appel voor in een salade, kokosrijstmelk om in te stoven of geroerbakt met blokjes gare pompoen. Ook een gebakken ui smaakt zoet en vormt met witlof een goed combi.