De bosui bevat bevat behalve veel
vezels, de vitaminen A,C,K, foliumzuur, B6 en de mineralen kalium, ijzer calcium, chroom, molybdeen en mangaan. Van vitamine B6 hebben we veel nodig want deze vitamine is bij tal van processen in ons lichaam betrokken waaronder de stofwisselingsprocessen en het functioneren van de hersenen.
Vitamine K, het best vertegenwoordigd in de bosui, is van groot belang voor de bloedstolling en voor de sterkte en het onderhoud van de botten.
Bosui bevat bètacaroteen, een voorloper van vitamine A, welke een belangrijke antioxidant ter bescherming van je ogen.
De stof alliine in rauwe uien wordt in het lichaam omgezet in allicine. Dit natuurlijk antibioticum vergroot onze weerstand tegen infecties, schimmels en bacteriën. Uien zijn rauw vaak wat te scherp van smaak en worden door iedereen niet zo goed verteerd, maar zijn broertje de bosui bevat deze stof ook en is veel beter verteerbaar en lekkerder om rauw te eten. Ook rauwe knoflook bevat deze stof. Ik voeg knoflook pas op het laatst toe aan een gerecht zodat er zo min mogelijk van deze stof verloren gaat.
Een andere antioxidant die look-achtigen rijk zijn, is quercetine met zijn ontstekingsremmende en kankerremmende eigenschappen.
Het amizozuur tryptofaan, ook aanwezig in de look-achtigen, is de voorloper van serotonine, ons gelukshormoon.
De stof cycloalline in uien en knoflook kan hartziekten voorkomen.
De scherpe stoffen in rauwe uien laten je ogen tranen en je neus vollopen. Deze eigenschap kan je goed gebruiken bij een verstopte neus. Leg een rauwe ui in stukjes op een schoteltje op je nachtkastje. De neus blijft dan open waardoor je beter kunt ademhalen en slapen.