Zongedroogde tomaten

Ronnie de Winter • 10 januari 2021

maakt je gerecht net wat smaakvoller!


Zongedroogde tomaten zijn handig om op voorraad te hebben.  Het geeft een gerecht op een gemakkelijke manier meer smaak. Zongedroogde tomaatjes kunnen voorzien zijn van olie en kruiden maar ze zijn ook te verkrijgen met zout als enige toevoeging.

Vind je deze zongedroogde tomaatjes te zout, laat ze dan een kwartiertje weken in wat water en gooi het weekwater weg. Een deel van het zout is dan opgelost in het weekwater maar de tomaatjes hebben nog voldoende smaak behouden.

Andijvie met zongedroogde tomaatjes

Ingrediënten:
  • 1 krop andijvie
  • 6 aardappels
  • 3 zongedroogde tomaatjes
  • 1/2 bakje kastanje champignons
  • 1 ui
  • 100 gram Haloumi of kaas
  • extra vierge olijfolie
  • 1/2 tl komijn
  • zwarte peper

Bereidingswijze:
  • Was de andijvie en slinger ze droog in een sla centrifuge en snijd ze in dunne reepjes.
  • Schil de aardappels, stoom ze gaar en snijd ze in blokjes.
  • Maak de ui schoon en snijd hem in kleine stukjes.
  • Snijd de zongedroogde tomaatjes en de haloumie of kaas in kleine stukjes.
  • Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Bak ze 10 minuten in wat extra vierge olijfolie.
  • Verwarm een klein beetje extra vierge olijfolie in een pan.
  • Fruit de gesnipperde ui hierin en het komijnzaad.
  • Voeg de zongedroogde tomaatjes toe en roe goed om.
  • Voeg de gebakken champignons toe.
  • Voeg de fijn gesneden andijvie toe en roer een paar minuten goed door.
  • Voeg de in stukjes gesneden aardappel toe en roer nog eens.
  • Maak op smaak met zwarte peper en wat extra vierge olijfolie.

Over zongedroogde tomaten

Zongedroogde tomaten zijn tomaten die gedurende langere tijd gedroogd zijn. Vaak worden er extra ingrediënten toegevoegd, zoals tijm, knoflook, zout en peper.

Net als in normale tomaten, zitten er in zongedroogde tomaten vitamines en mineralen, zoals vitamine C, A, K, B2, B12, B3 en foliumzuur en de mineralen ijzer, kalium, mangaan, fosfor, koper, calcium en magnesium.
Zongedroogde tomaten zijn rijk aan vitamine C. Het lichaam gebruikt vitamine C voor het opbouwen van weerstand tegen allerlei virussen, waaronder verkoudheid en de griep. Daarnaast behoort vitamine C tot de antioxidanten die het lichaam nodig heeft om vrije radicalen onschadelijk te maken.
Het kalium in zongedroogde tomaten zorgt ervoor dat de bloeddruk op peil blijft en kan de vorming van nierstenen voorkomen. Kalium speelt ook een belangrijke rol bij het onderhouden en groeien van spieren.
Calcium, magnesium en fosfor in de tomaatjes houden onze botten in een goede conditie.
Tomaten en dus ook zongedroogde tomaatjes bevatten lycopeen. Deze stof is beter opneembaar door aan een gerecht met zongedroogde tomaatjes of gewone tomaten olijfolie toe te voegen en het gerecht te verwarmen.
Zongedroogde tomaten rijk zijn aan vezels.

Je kunt zelf gemakkelijke tomaten drogen in de oven.

Ingrediënten:

  • Verse pruimtomaatjes
  • Zout en peper

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 80 graden. Was de pruimtomaatjes en droog ze daarna goed af.
  • Snijd de pruimtomaatjes  door de helft.
  • Leg de stukjes tomaat op een bakplaat en bestrooi ze met peper en zout. Laat ze daarna minimaal 3 uur op 80 graden in de oven drogen. Laat de deur van de oven op een kiertje staan, zodat de tomaatjes drogen en niet bakken.

Na ongeveer 3 uur kun je de zongedroogde tomaatjes uit de oven te halen. Voeg extra vierge olijfolie, wat gehakte knoflook, een beetje tijm en wat oregano toe. De zongedroogde tomaatjes kun je het beste onder een laagje extra vierge olijfolie afgedekt in de koelkast bewaren.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 30 mei 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
door Ronnie de Winter 18 mei 2025
Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.
door Ronnie de Winter 4 mei 2025
In de zomermaanden is het lekker om koolrabi rauw in een salade te eten. Dan is hij heerlijk knapperig en fris. In combinatie met wortel en appel maak je in een mum van tijd een heerlijke salade voorbij de lunch of als bijgerecht bij vlees of vis.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
door Ronnie de Winter 6 april 2025
Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten. De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten. Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
Show More