Kaneel komt van de kaneelboom. Van het binnenste van de bast van deze tropische boom wordt kaneel gemaakt. Als de bast gedroogd wordt, rolt de bast zich vanzelf op. De gedroogde bast wordt in stukjes gebroken en als kaneelstokjes verkocht of tot poeder vermalen.
De kaneelbomen komen uitsluitend
voor in de tropen. De beste kaneel is de Ceylon kaneel. Deze komt uit Sri Lanka, het vroegere
Ceylon. De Ceylon kaneel herken je aan de fijne structuur van de bast. Deze kaneel is duurder, maar heeft de beste smaak, de minste hoeveelheid coumarine en biedt de meeste
gezondheidsvoordelen.
Kaneel is een zoet kruid en heeft
geneeskrachtige eigenschappen.
Het maakt deel uit van
speculaaskruiden en koekkruiden en het wordt veel gebruikt in Ayurvedische gerechten. Kaneel heeft een verwarmend effect op je lichaam en spijsvertering. Het is een algemeen medicijn in de traditionele Chinese geneeskunst om de levensvitaliteit te verhogen. Het geeft je meer energie.
In de traditionele Chinese geneeskunde wordt kaneel al eeuwenlang voorgeschreven tegen ziektes als verkoudheid, pijnlijke menstruatie, winderigheid,
misselijkheid, diarree en koude voeten.
In de Ayurvedische geneeskunde
wordt kaneel tegen verkoudheid en maagproblemen, die je krijgt door overeten, zoals opgeblazen gevoel en misselijkheid, gebruikt. Kaneel wekt de eetlust op en doordat de olie in kaneel de doorbloeding van je
spijsverteringsstelsel en de aanmaak van spijsverteringssappen
bevordert, kan het helpen tegen zure oprispingen.
Kaneel bevat magnesium en verbetert hierdoor de cognitieve prestaties, het doet je scherper denken en verbetert je geheugen. De mineralen mangaan en ijzer in kaneel zorgen ook voor het goed functioneren van het
brein.
Kaneel is een kruid dat de vorming van kankercellen tegen gaat.
Kaneel stopt de groei van schadelijke bacteriën en is daardoor een natuurlijk conserveermiddel; eten blijft langer goed
als er kaneel doorheen zit. Door zijn krachtige antibacteriële werking kan kaneel worden ingezet bij verkoudheid en een slechte adem maar ook bij andere bacteriën
zoals
Helicobacter Pylori, Salmonella Typhimuriume en Staphylococcus Aureus.
Kaneel is een van de krachtigste kruiden met een anti-schimmelwerking. Een in de kaneelolie aanwezige stof kan het lichaam helpen tegen ziektes als o.a. candida albicans,
maar ook tegen andere candidasoorten en ziektes die te maken hebben met schimmelvorming.
Kaneel voorkomt na het eten de vorming van hoge
bloedsuikerniveaus. Het chroom in de kaneel zorgt voor deze regulerende werking op de
bloedsuikerspiegel.Kaneel zorgt er ook voor dat de
insulinegevoeligheid van je cellen verbetert, waardoor de glucose beter kan worden opgenomen in je cellen en de de alvleesklier minder insuline hoeft aan te maken. Kaneel toevoegen aan iets zoets
kan meehelpen je bloedsuikerspiegel stabieler te houden.
De
slechte effecten van het eten van fructose wordt middels kaneel verminderd. De hoeveelheid
kaneel blijkt nauwelijks uit te maken. Een beetje kaneel heeft al dit effect.
Kaneel werkt ontstekingsremmend en breed toepasbaar. Bij artrose kan het
de pijn in de gewrichten
verminderen en ook blaasontstekingen gaan sneller over bij mensen
die dagelijks een theelepel kaneel nemen in hun voeding. Kaneelthee werkt goed bij keelpijn of keelontsteking.
Kaneel is wordt in de natuurgeneeskunde ingezet bij diarree. Met geraspte appel is het lekker en effectief.
Kaneel is een krachtige antioxidant. We hebben antioxidanten volop nodig in ons lichaam om schade van vrije
radicalen te neutraliseren. Ze zijn belangrijk om veroudering en ziekten tegen te
gaan!
Een beetje kaneel kan je
cholesterol al behoorlijk laten dalen.
De geur en smaak van kaneel wordt bepaald door de aromatische essentiële olie cinnamaldehyde. Kaneel bevat naast deze olie ook nog andere oliën waaronder coumarine.Coumarine is een giftige stof. Ze beschermt de kaneelboom tegen ziekten en natuurlijke vijanden.
Bij normaal gebruik van kaneel kan ons lichaam deze stof zelf verwijderen. Echter bij gebruik van zeer veel kaneel per dag kunnen de gal en leverfuncties schade oplopen.
De
Ceylonese of Indoneschisch kaneel bevat van nature veel minder coumarine dan de Cassia kaneel.
Een theelepel per dag van de ceylon kaneel bevat een veilige hoeveelheid coumarine.
Biologische kaneel uit Sri Lanka bevat geen additieven en bestrijdingsmiddelen en heeft de voorkeur.