Blog Post

Stoofperen met kaneel

Ronnie de Winter • dec. 26, 2020

en geraspte citroenschil

 Stoofpeertjes met kaneel en geraspte citroenschil

Ingrediënten:
  • Stoofperen
  • 1 th kaneel
  • Schil van een halve biologische citroen

Bereidingswijze:
  • Schil de stoofperen met een dunschiller. Laat het steeltje aan de peer zitten. Snijd eventueel het klokhuis eruit of verwijder de pitjes. Verwijder het kroontje onder aan de peer.
  • Zet de stoofperen op met water zodat de peertjes net half onder staan.
  • Was de citroen goed.
  • Rasp de schil van de citroen.
  • Voeg de kaneel toe en de geraspte citroenschil.
  • Breng de peertjes aan de kook en laat ze op een zacht pitje  2 - 4 uur stoven.

Stoofperen zijn zoet van zichzelf.  Ze zijn gestoofd warm als bijgerecht bij rundvlees bv. of koud  als dessert te eten.

Stoofperencake

Ingrediënten:
  • 1kilo gare gepureerde stoofperen
  • 5 gram wijnsteenbakpoeder
  • 125 gram fijne havermout
  • 75 gram zonnebloempittenmeel of amandelmeel
Bereidingswijze:
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Bekleed een kleine cakevorm met bakpapier.
  • Vermeng de stoofperenpuree met het wijnsteenbakpoeder, de havermout en het meel.
  • Vul de cakevorm met dit mengsel.
  • Bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 40-45 minuten gaar.

Over stoofperen


Stoofperen groeien in Nederland en doen het goed in ons klimaat, al vinden ze hun oorsprong in China. Stoofperen zijn kleine peren die we niet rauw eten,  omdat ze daarvoor te hard en niet lekker van smaak zijn. Deze peren koken of stoven we gaar en ze verkrijgen dan hun kenmerkende smaak. De Gieser Wildeman is een stoofpeer soort die we het meest in de winkels tegenkomen en deze stoofpeer is van zich zelf zoet van smaak.

De pigmentdeeltjes in de stoofpeer reageren op de veranderende zuurgraad die ontstaat wanneer we de peren stoven en kleuren de peren rood tijden het stoven. Ook wordt wel port of bessensap aan de stoofperen toegevoegd om de rode kleur sneller te verkrijgen. de peren nemen de kleurstof van de port of bessensap makkelijk op.

Stoofperen zijn gemakkelijk te schillen met een dunschiller. Verwijder echter het steeltjes niet. Deze geven bij het stoven een lekkere smaak aan de peren.


Stoofperen met verwarmende ingrediënten zoals kaneel en citroenschil zijn voor de meeste mensen goed verteerbaar. Het koken van fruit verhoogt de verteerbaarheid en kan voor mensen met een zwakke spijsvertering vooral in de wintermaanden een mogelijkheid geven om toch van fruit te kunnen genieten.


Stoofperen kun je stoven met verschillende kruiden en specerijen. Kruidnagels, gember, kaneel, citroenschil, sinaasappelschil, kardamon, steranijs, piment of laurier zien we regelmatig in recepten voor stoofperen.  Probeer eens uit wat je lekker vindt. De verschillende kruiden en specerijen hebben allemaal hun eigen gezondheidsvoordelen.


Peren bevatten, naast mineralen (kalium, calcium, ijzer, koper en jodium)  en vitaminen (C en foliumzuur), voedingsvezels, waaronder pectine. Deze oplosbare vezel heeft een positieve invloed op het cholesterol en verbetert de darmwerking. De voedingsvezels zorgen ervoor dat de bloedsuiker niet te snel stijgt en geven een verzadigd gevoel. 


Het kalium in stoofperen heeft een gunstige werking op de bloeddruk.

De vitamine C en koper hebben een positieve invloed op het immuunsysteem. Ze zijn ontstekingsremmend. Vitamine C is ook nodig voor de aanmaak van collageen voor weefsels en voor de huid.  Als antioxidant voorkomt vitamine C in combinatie met andere voedingstoffen de vorming van kanker.  Stoofperen ontgiften net als ander fruit door de vele vezels en antioxidanten ons lichaam.

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 05 mei, 2024
Op de juiste manier bereid zijn aardappels goed voor ons. Door de vele vezels geven ze lang een verzadigd gevoel. Ze zijn licht verteerbaar en beschermen het spijsverteringsstelsel tegen ontstekingen en irritaties. Ze bevatten vitamine C en B6 en zijn rijk aan het mineraal kalium. De aminozuren en vetzuren in aardappels ondersteunen het zenuwstelsel. Echter als hoofdvoedsel geven ze een stijging van de bloedsuikerspiegel. De aardappel heeft een basische invloed op ons lichaam in tegenstelling tot granen die zuurvormend zijn.
door Ronnie de Winter 28 apr., 2024
Raapjes of mei raapjes zijn kleine eetbare knolletjes. De steeltjes en blaadjes hiervan zijn de zgn. raapsteeltjes. Ze zijn familie van de broccoli en de mosterd. Het is dus eigenlijk familie van de koolsoorten. Raapsteeltjes zijn nu volop te verkrijgen. Je kunt ze niet lang bewaren. Het beste is om ze op de dag van aankoop ook meteen te gebruiken in de maaltijd. Raapsteeltjes hebben een pittige smaak. Deze smaak kun je wat verzachten door een olie toe te voegen b.v. extra vierge olijfolie.
door Ronnie de Winter 21 apr., 2024
Het hele jaar door vinden we appels in de winkel. Er zijn veel verschillende soorten waarvan de Elstar de Jona gold, Golden Delicious en de Cox de bekendsten zijn. De appels worden op het eind van de zomer of in de herfst geoogst en opgeslagen in koelhuizen. In deze koelhuizen wordt bijna alle aanwezige zuurstof verwijderd, waardoor de appels lang houdbaar zijn. De beste appel is stevig met een gladde schil. Appels kun je op kamertemperatuur bewaren. Wil je ze langer bewaren dan kun je ze het beste in de koelkast of kelder bewaren. De meeste antioxidanten zitten in de schil van de appel. Hoe roder de appel hoe meer antioxidanten de schil bevat.
door Ronnie de Winter 14 apr., 2024
Lindethee of bloesemthee wordt gemaakt van de bloemen van de lindeboom. Het is een bloementhee met een milde, zoete smaak en ontspannende eigenschappen. Deze thee vermindert stress en angst, verlicht hoofdpijn en keelpijn en zorgt voor een goede nachtrust.
door Ronnie de Winter 07 apr., 2024
Rode kool kun je lang bewaren. Hij blijft wel drie weken goed in de groentela van de koelkast. Is de kool eenmaal aangesneden dan is hij veel korter houdbaar. Slechts een dag of drie. Gebruik je niet de hele kool in één keer, dan is het een idee om de bladeren eraf te pellen en deze te snijden. De rest van de kool blijft zo gesloten. Snijd van het onderste gedeelte een schijfje af en bewaar het restant van de kool dan in de groentela van de koelkast. Hij blijft dan zeker nog twee tot drie weken goed. Om rode kool te kunnen roerbakken snijd je de bladeren in heel dunne reepjes. De dikke nerven van de bladeren verwijder je. Deze hebben meer tijd nodig om te garen en zijn dus niet geschikt om te roerbakken. Het voordeel van roerbakken is dat de kool maar korte tijd verhit wordt waardoor vooral de fytonutriënten, de B en C vitaminen zo min mogelijk verloren gaan.
door Ronnie de Winter 31 mrt., 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. Het is een koolsoort die het uitermate goed doet als ovenschotel. De roosjes zijn snel gaar. Je kunt ze even voorkoken maar ze zijn ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 24 mrt., 2024
In deze visschotel zijn tomaten, paprika en aubergine verwerkt. Deze rode en paarse vruchtgroenten bevatten anthocyanen. Dit zijn fytonutriënten met een sterke antioxidantwerking. Rode en paarse groenten en vruchten zijn het rijkst aan deze stoffen. Deze stoffen beschermen vooral onze ogen en onze hersenen. Anthocyanen beschermen de ogen tegen vrije radicalenvorming door de zon. En ze leveren een bijdrage bij de aanmaak van glutathion waardoor ons lichaam beter kan ontgiften en ze zo onze hersenen kunnen beschermen. Anthocyanen zijn ontstekingsremmers en hebben een positieve invloed op het verlagen van het risico op insulineresistentie en diabetes. Eet je liever geen vis dan kun je deze vervangen door blokje haloumi of tofu.
door Ronnie de Winter 17 mrt., 2024
Komkommer is heerlijk verfrissend en smaakt goed bij kruidige gerechten. Doordat hij veel water bevat is hij uitermate geschikt in maaltijden bij warm weer. Komkommer kun je goed combineren met allerlei slasoorten maar ook met fruit. Een fruitsalade waaraan komkommer is toegevoegd is extra verfrissend. Het Indische gerecht roedjak is bijvoorbeeld een vruchten gerecht met komkommer en een zeer pittig sausje. Heerlijk verfrissend bij b.v. sperziebonen met rijst. Hoewel niet zo gebruikelijk is komkommer ook goed te combineren zuurkool. Door er wat blauwe bessen aan toe te voegen of gedroogde vijgen of rozijnen verzachte je de zure smaak van de zuurkool.
door Ronnie de Winter 10 mrt., 2024
Hoewel broccoli een populaire groente is en veel gezonde voedingstoffen bevat, laat ik het vaak liggen in de winkel. Ik houd niet zo van de broccolismaak die voor mij in veel recepten te veel overheerst. En dan is het vaak zoeken hoe ik deze groente voor mij dus lekker kan maken zodat ik hem niet aldoor in de winkel voorbij loop. Onderstaand recept is dan voor mij ook heel geslaagd. Het heeft nog wel de broccolismaak en al zijn gezonde stoffen maar overheerst niet en de chilivlokken en sesamzaadjes geven de broccoli iets extra's. Broccoli bevat net als andere koolsoorten sulforafaan. Deze stof helpt o.a. bij het afbreken en opbouwen van voedingstoffen en om cellen goed te laten functioneren. Waardoor kanker minder kans krijgt te ontstaan.
door Ronnie de Winter 03 mrt., 2024
Een verse puntpaprika is stevig en heeft een frisse kleur. Door hem na aankoop even op een koele plek te laten liggen wordt hij donkerder en smaakvoller (zoeter) en komen er meer voedingstoffen in de puntpaprika. De rode kleur en zoete smaak van de puntpaprika doen het goed in veel gerechten. Voor gebruik was je de puntpaprika en verwijder je de zaadlijsten. De zaadlijsten bevatten meer van de stof capsaïcine die irriterend is voor de slijmvliezen. Paprika's krijgen een heerlijke smaak door ze te roosteren onder de grill (op de laagste stand). Ze worden dan heerlijk zoet. Ook door ze te stoven of te smoren worden ze zoeter. Puntpaprika is net als aardappels, tomaten, goijbessen en aubergine lid van de nachtschade familie. Puntpaprika's hebben een dunnere schil dan de gewone paprika's waardoor ze gemakkelijker te verteren zijn. De dunnere schil zorgt ook voor de zoetere smaak.
Show More
Share by: