Over stoofperen
Stoofperen groeien in Nederland en doen het goed in ons klimaat, al vinden ze hun oorsprong in China. Stoofperen zijn kleine peren die we niet rauw eten, omdat ze daarvoor te hard en niet lekker van smaak zijn. Deze peren koken of stoven we gaar en ze verkrijgen dan hun kenmerkende smaak. De Gieser Wildeman is een stoofpeer soort die we het meest in de winkels tegenkomen en deze stoofpeer is van zich zelf zoet van smaak.
De pigmentdeeltjes in de stoofpeer reageren op de veranderende zuurgraad die ontstaat wanneer we de peren stoven en kleuren de peren rood tijden het stoven. Ook wordt wel port of bessensap aan de stoofperen toegevoegd om de rode kleur sneller te verkrijgen. de peren nemen de kleurstof van de port of bessensap makkelijk op.
Stoofperen zijn gemakkelijk te schillen met een dunschiller. Verwijder echter het steeltjes niet. Deze geven bij het stoven een lekkere smaak aan de peren.
Stoofperen met verwarmende ingrediënten zoals kaneel en citroenschil zijn voor de meeste mensen goed verteerbaar. Het koken van fruit verhoogt de verteerbaarheid en kan voor mensen met een zwakke spijsvertering vooral in de wintermaanden een mogelijkheid geven om toch van fruit te kunnen genieten.
Stoofperen kun je stoven met verschillende kruiden en specerijen. Kruidnagels, gember, kaneel, citroenschil, sinaasappelschil, kardamon, steranijs, piment of laurier zien we regelmatig in recepten voor stoofperen. Probeer eens uit wat je lekker vindt. De verschillende kruiden en specerijen hebben allemaal hun eigen gezondheidsvoordelen.
Peren bevatten, naast mineralen (kalium, calcium, ijzer, koper en jodium) en vitaminen (C en foliumzuur), voedingsvezels, waaronder pectine. Deze oplosbare vezel heeft een positieve invloed op het cholesterol en verbetert de darmwerking. De voedingsvezels zorgen ervoor dat de bloedsuiker niet te snel stijgt en geven een verzadigd gevoel.
Het kalium in stoofperen heeft een gunstige werking op de bloeddruk.
De vitamine C en koper hebben een positieve invloed op het immuunsysteem. Ze zijn ontstekingsremmend. Vitamine C is ook nodig voor de aanmaak van collageen voor weefsels en voor de huid. Als antioxidant voorkomt vitamine C in combinatie met andere voedingstoffen de vorming van kanker. Stoofperen ontgiften net als ander fruit door de vele vezels en antioxidanten ons lichaam.