Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. De grote buitenste bladeren van de kool kunnen we vullen met fijn gesneden groenten zoals paprika, ui, wortels, broccoli of champignons. De gevulde bladeren kun je 5 tot 10 minuten stomen of in de oven gaar laten worden. Kruiden en specerijen die goed samen gaan met spitskool zijn knoflook, kerrie en gember.
Over Spitskool
Spitskool is verwant met andere koolsoorten. Het is een koolsoort die het licht verteerbaar is. De buitenste bladeren zijn donkerder groen van kleur en zitten wat losser om de kool. Het binnenste gedeelte, het licht groene deel van de kool is gesloten.
Deze kool is het gehele jaar door verkrijgbaar. In het voorjaar en in de zomer van eigen bodem, de ander tijd van het jaar komt spitskool vaak uit Spanje en Portugal. De spitskool heeft een wat zoetige smaak en in de cool fresh lade van de koelkast blijft hij wel een paar weken goed. Een verse spitskool heeft groen gekleurde bladeren aan de buitenkant en de bladeren daaronder sluiten strak om elkaar. De kool voelt stevig aan en heeft geen verkleuringen.
Spitskool werkt door zijn rijkdom aan antioxidanten ontgiftend en ontstekingsremmend voor ons lichaam. De rijke hoeveelheid glucosinolaten en fytonutriënten in de kool gaan de vorming van kanker tegen.
Spitskool bevat de vitaminen B1, B2, B6, B11 en is rijk aan vitamine K. Vitamine K is nodig voor het stollen van het bloed.
Spitskool bevat rauw geen vitamine C maar een voorstadium van deze vitamine. Vitamine C komt vrij zodra de spitskool gekookt, gestoofd of geroerbakt wordt. Vitamine C is in water oplosbaar. Door stomen, koken in heel weinig water of roerbakken gaat er zo min moglijk van deze vitamine verloren. Vitamine C is nodig voor je immuunsysteem en voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid.
Spitskool bevat de mineralen magnesium, fosfor, kalium, calcium, ijzer, zink en koper.
De bladeren van spitskool verminderen uitwendige zwellingen en wonden herstellen sneller als er koolbladeren op worden gelegd.