Spitskool
een licht verteerbare koolsoort
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. De grote buitenste bladeren van de kool kunnen we vullen met fijn gesneden groenten zoals paprika, ui, wortels, broccoli of champignons. De gevulde bladeren kun je 5 tot 10 minuten stomen of in de oven gaar laten worden. Kruiden en specerijen die goed samen gaan met spitskool zijn knoflook, kerrie en gember.
- 150 gram spitskool
- 1 navelsinaasappel
- 1 rode ui
- 1 kipfilet van 150 gram
- een stukje gember van 1 cm
- 1 schijfje citroen
- een scheut kokosmelk of kokosroom
- 1/4 tl asafoetida
- 1/2 tl komijnzaad
- 1 stukje sereh
- 1 tl kurkuma
- 1/2 tl koriander
- 1/2 el extra vierge olijfolie of kokosolie
- Maak de spitskool schoon en snijd hem in heel dunne reepjes.
- Maak de sinaasappel schoon en snijd de partjes in stukjes.
- Maak de ui schoon en snipper hem fijn.
- Maak de gember schoon en snijd hem heel fijn.
- Verwarm de olie in de pan en fruit de ui, gember, komijnzaad en asafoetida lichtjes.
- Voeg de sereh, de stukjes sinaasappel en een scheut kokosmelk toe.
- Zet het vuur laag en leg de kipfilet in zijn geheel op het bedje van ui en sinaasappel.
- Laat het op zacht vuur in tien minuten gaar worden.
- Haal de kipfilet uit de pan, leg het op een bord en dek het af met aluminiumfolie.
- Doe de gesneden spitskool bij de ui en sinaasappel in de pan en roerbak het een minuut.
- Voeg de kurkuma en de koriander toe.
- Roer goed door.
- Snijd de kipfilet in plakken en serveer het met de roergebakken spitskool.
Over Spitskool
Spitskool is verwant met andere koolsoorten. Het is een koolsoort die het licht verteerbaar is. De buitenste bladeren zijn donkerder groen van kleur en zitten wat losser om de kool. Het binnenste gedeelte, het licht groene deel van de kool is gesloten.
Deze kool is het gehele jaar door verkrijgbaar. In het voorjaar en in de zomer van eigen bodem, de ander tijd van het jaar komt spitskool vaak uit Spanje en Portugal. De spitskool heeft een wat zoetige smaak en in de cool fresh lade van de koelkast blijft hij wel een paar weken goed. Een verse spitskool heeft groen gekleurde bladeren aan de buitenkant en de bladeren daaronder sluiten strak om elkaar. De kool voelt stevig aan en heeft geen verkleuringen.
Spitskool werkt door zijn rijkdom aan antioxidanten ontgiftend en ontstekingsremmend voor ons lichaam. De rijke hoeveelheid glucosinolaten en fytonutriënten in de kool gaan de vorming van kanker tegen.
Spitskool bevat de vitaminen B1, B2, B6, B11 en is rijk aan vitamine K. Vitamine K is nodig voor het stollen van het bloed.
Spitskool bevat rauw geen vitamine C maar een voorstadium van deze vitamine. Vitamine C komt vrij zodra de spitskool gekookt, gestoofd of geroerbakt wordt. Vitamine C is in water oplosbaar. Door stomen, koken in heel weinig water of roerbakken gaat er zo min moglijk van deze vitamine verloren. Vitamine C is nodig voor je immuunsysteem en voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid.
Spitskool bevat de mineralen magnesium, fosfor, kalium, calcium, ijzer, zink en koper.
De bladeren van spitskool verminderen uitwendige zwellingen en wonden herstellen sneller als er koolbladeren op worden gelegd.
Gerelateerde posts:









