Blog Post

Zuurkool

Ronnie de Winter • 17 januari 2021

Rauw op zijn best!

Zuurkool is gefermenteerde witte kool. Door het fermentatieproces ontstaan er meer voedingsstoffen en is de kool beter te verteren. De probiotica ( goede bacteriën voor onze darmen) die door dit proces ontstaan helpen het lichaam om voedingstoffen beter op te nemen.

De goede bacteriën in zuurkool gaan door hitte of door te lang blootgesteld te zijn aan de lucht dood. Leg het daarom na aankoop  in de koelkast en kook het niet als je de zuurkool klaarmaakt. Beter is het om de zuurkool pas op het laatst aan een gerecht toe te voegen en slechts licht te verwarmen.

Vind je de kool te zuur? Dan kun je een appel, blauwe bessen of een zoete groente zoals pompoen toevoegen om de zure smaak wat te veraangenamen.

Komkommersalade met zuurkool

Ingrediënten:
  • 1/2 komkommer
  • 1 grape fruit
  • 1 peer
  • 100 gram zuurkool
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 el ketjap manis
  • wat citroensap

Bereidingswijze:

  • Was de komkommer en schil hem met een dun schiller, als de schil te vezelig of niet mooi meer is, en snijd hem in blokjes.
  • Was de peer, verwijder het klokhuis en het steeltje en snijd hem in blokjes.
  • Maak de grape fruit schoon en snijd hem in stukjes.
  • Doe de blokjes komkommer, de stukjes peer en de stukjes grape fruit in een schaal.
  • Voeg de losgemaakte zuurkool toe.
  • Maak een sausje van de ketjap, sambal en het citroensap. Schenk het eroverheen of geef het er apart bij.
Deze salade smaakt goed bij rijst met spitskool en kip, kalkoen of tempeh.

Over zuurkool

Zuurkool is gefermenteerde witte kool. Bij Fermenteren worden de natuurlijke suikers die de kool bevat door micro organismen omgezet in kooldioxide en organische zuren. Deze zuren geven de kool zijn zure smaak en de micro organismen de probiotica. Dit fermentatieproces levert meer voedingsstoffen op en de kool wordt er beter verteerbaar door.  Dat biedt voor onze gezondheid voordelen. Door probiotica ( goede bacteriën voor onze darmen) en de vele verschillende enzymen die door dit proces ontstaan kan het lichaam de voedingstoffen ook nog eens beter op nemen.

Zuurkool is rijk aan vezels en antioxidanten. Ze bevat de vitaminen C, K, B en foliumzuur en de mineralen natrium, ijzer, mangaan, koper en kalium.
De antioxidanten hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen schade door vrije radicalen helpen voorkomen.
De darmen bevatten meer dan honderd miljard micro organismen, ook wel de darmflora genoemd. De bacteriën in zuurkool vormen een goede aanvulling op deze organismen.  Deze organismen zijn nodig om onze darmwand te beschermen en intact te houden. De darmflora is onderdeel van ons immuumsysteem. De grote hoeveelheden vitaminen C en ijzer versterken het immuumsysteem . Zo gaat zuurkool allergische rezties tegen en vermindert het ontstekingen.
Probiotica kan de schade die door antibiotica wordt veroorzaakt aan de darmflora herstellen.  Ze voorkomt ook winderingheid een opgeblazen gevoel, obstipatie en diarree.

Er is  een verband tussen de kwaliteit van de darmflora en de werking van de hersenen. Doordat zuurkool een gezonde darmflora ondersteunt, heeft dit invloed op het functioneren van de hersenen. Ook wordt er onder de invloed van de probiotica meer serotonine aangemaakt, ons gelukshormoon, waardoor we ons beter voelen.  

Zoals alle koolsoorten bevat zuurkool  antioxidanten en fytonutiënten die kankerwerend zijn.
Zuurkool helpt door zijn vezels en probiotica de cholesterolwaarden te verlagen en de vitamine K in zuurkool is goed voor onze botten. Het is nodig bij de calcium opname.

De beste zuurkool bevat kool en zout. Ze is niet gepasteuriseerd en bevat geen conserveringsmiddelen of toegevoegde suikers, die de hoeveelheid  gunstige bacteriën verlagen of doden.

Zuurkool met venkel

Ingrediënten:
  • 1 kleine ui
  • 1 venkel
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram zuurkool
  • 1 sinaasappel
  • 4 pruim tomaatjes
  • 150 gram kipfilet
  • 125 gram champignons
  • extra vierge olijfolie
  • kokosmelk
  • dille
  • peper en zout
Bereidingswijze:

  • Maak de ui schoon en snijd hem fijn.
  • Maak de venkel schoon en snijd hem in hele dunne plakjes.
  • Maak de knoflook schoon en snipper hem.
  • Maak de sinaasappel schoon en snijd de partjes in stukjes.
  • Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  • Was de tomaatjes en snijd ze in kleine stukjes.
  • Spoel de kipfilet af met koud water, tot het spoelwater schoon is.
  • Dep de kipfilet droog met keuken papier.
  • Verwarm de olijfolie in een pan. Voeg de ui toe en fruit ze glazig.
  • Voeg de venkel toe, de stukjes tomaat, de stukjes sinaasappel en wat kokosmelk. Roer even door en maak in het midden een plekje vrij voor de kipfilet.
  • Leg de kipfilet in het midden van de pan. Doe de deksel op de pan en laat de kipfilet op laag vuur in ca 10 minuten gaar worden.
  • Gril ondertussen de champignons op de laagste stand (temperatuur) 10 minuten in de oven.
  • Leg de kipfilet als hij gaar is op een bord en dek hem af met aluminium folie om hem warm te houden.
  • Voeg dan aan het venkel, tomaat, sinaasappel en ui mengsel de zuurkool, de fijngesneden knoflook, ca een dessertlepel dille toe.
  • Breng het gerecht op smaak met peper en zout. Roer alles even door en dien het op met de kipfilet en de gegrilde champignons.

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 17 november 2024
Sperzieboontje zijn vers wanneer je ze breekt en ze een knapperig geluid maken. Dan zijn ze het lekkerst. Ook smaken verse peulvruchten lekkerder als je ze laat weken in schoon water. Het komt de smaak en de vertering ten goede. Aangezien je sperziebonen niet rauw kunt eten door de lectine die deze peulvrucht bevat, wordt deze peulvrucht, gekookt, gestoomd, gestoofd of geroerbakt. Lectine is een stof die de plant aanmaakt om zich te beschermen tegen insectenvraat. Voor ons is de stof niet af te breken. Ze tast de darmwand aan en geeft darmklachten. Door verhitting wordt de schadelijke werking van lectine te niet gedaan.
door Ronnie de Winter 10 november 2024
Bloemkool behoort de de kruisbloemigen en we eten van deze kool de bloem. Vandaar ook zijn naam. Bloemkool heeft een neutrale smaak en kan daardoor met veel andere groenten gecombineerd worden. Het is van de koolsoorten één van de lichtverteerbaren. Samen met spitskool en Chinese kool. Je kunt bloemkool op verschillende manieren bereiden. De fytonutriënten in de bleomkool blijven echter het best bewaard bij stomen en roerbakken.
door Ronnie de Winter 3 november 2024
Linzen behoren tot de vlinderbloem-familie. Het zijn kleine peulvruchten en vormen een goede vleesvervanger in combinatie met granen. Peulvruchten zijn duurzamer dan vlees en de opbrengst per oppervlakte grond is vele malen groter. Maar ook in het transport, opslag en verwerking zijn peulvruchten duurzamer. Gedroogde linzen blijven jaren goed. Er zijn veel verschillende soorten linzen. De gele en de rode linzen zijn, doordat ze gespleten en ontveld zijn gemakkelijk te verteren en kosten weinig tijd om te bereiden.
door Ronnie de Winter 27 oktober 2024
Snijbiet behoort tot de Amaranten familie. Deze groente heeft grote groene bladeren met rood, geel of wit gekleurde stengels en nerven. Zowel het blad als de stengels zijn eetbaar. Snijbiet is gemakkelijk zelf te kweken en zodra de plant wat is gegroeid kun je blad en stengel oogsten. De plant groeit daarna weer aan en op een later tijdstip kan opnieuw geoogst worden. Zo heb je het hele jaar door geregeld wat snijbiet bladeren die je kunt gebruiken in een smoothie of door een salade. Het blad is goed rauw te eten maar de stengels kun je beter roerbakken en daarna toevoegen aan de salade.
door Ronnie de Winter 20 oktober 2024
Doperwtjes zijn een goede bron van eiwitten, koolhydraten, vezels en belangrijke vitaminen en mineralen. Ook bevat het de nodige fytonutriënten. Verse doperwtjes zijn super lekker maar vaak maar heel kort te verkrijgen of helemaal niet. Diepvriesdoperwtjes zijn dan een goed alternatief. Ze zijn goed te combineren met allerlei groenten en hebben een decoratief effect. Regelmatig deze kleine bolletjes op het menu zetten is qua voedingstoffen beslist aan te raden.
door Ronnie de Winter 13 oktober 2024
Courgette en pompoen behoren tot dezelfde familie. En dat is te zien aan de planten en de vruchten. De planten lijken wel wat op elkaar met hun grote bladeren, hun kruipende voortgang, hun gele bloemen en de manier waarop ze vrucht dragen. De courgette kweek je gemakkelijk in eigen tuin. Maar geeft hem wel de ruimte. Het wordt een grote plant met grote bladeren en kruipt als het ware je tuin door. Als je niet zoveel ruimte in je tuin hebt, kun je hem ook over je terras laten kruipen en zelfs omhoog langs een schutting. Er komen meerdere vruchten aan één plant. Laat de courgettes echter niet te groot worden, maximaal 30 cm, anders gaan ze melig smaken. Je kunt ze al vanaf 7 cm lang oogsten.
door Ronnie de Winter 6 oktober 2024
Voor niet iedereen zijn koolsoorten goed verteerbaar. Kool valt onder de zwaar verteerbare groenten. Vaak ontstaan er darmgassen waardoor er een opgeblazen gevoel ontstaat bij het eten van veel kool. In onderstaand recept zorgt de masala, de komijn, het korianderpoeder en de schijfjes citroen ervoor dat de boerenkool lichter verteerbaar wordt. Je spijsvertering heeft dan minder moeite de kool te verteren en kan de voedingstoffen dan beter uit de kool opnemen.
door Ronnie de Winter 29 september 2024
Venkel is een licht verteerbare groente, gemakkelijk te bereiden en vraagt maar een korte kooktijd. Je kunt venkel ook rauw eten als een salade of er soep van maken. Venkel heeft een anijsachtige smaak. Hij heeft een kalmerende werking op de spijsvertering en voorkomt gasvorming en een opgeblazen gevoel. Verse venkel heeft een mooie witte knol en fris groen loof. Het loof kun je gebruiken als garnering. Alleen het onderste stukje van de knol, de eventuele bruine vlekjes en de topjes van de steeltjes snijd je weg. Verder kun je alles van de knol gebruiken. De steeltjes zijn qua vezels wat stugger en hebben wat langer tijd nodig om te garen, maar zijn geschaafd met een komkommer schaaf heerlijk fris in een salade.
door Ronnie de Winter 22 september 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. De roosjes zijn snel gaar. Daardoor zijn ze ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 15 september 2024
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral in de wintermaanden is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel, die goed smaakt bij de oranje winterwortels. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
Show More
Share by: