Blog Post

Zuurkool

Ronnie de Winter • 17 januari 2021

Rauw op zijn best!

Zuurkool is gefermenteerde witte kool. Door het fermentatieproces ontstaan er meer voedingsstoffen en is de kool beter te verteren. De probiotica ( goede bacteriën voor onze darmen) die door dit proces ontstaan helpen het lichaam om voedingstoffen beter op te nemen.

De goede bacteriën in zuurkool gaan door hitte of door te lang blootgesteld te zijn aan de lucht dood. Leg het daarom na aankoop  in de koelkast en kook het niet als je de zuurkool klaarmaakt. Beter is het om de zuurkool pas op het laatst aan een gerecht toe te voegen en slechts licht te verwarmen.

Vind je de kool te zuur? Dan kun je een appel, blauwe bessen of een zoete groente zoals pompoen toevoegen om de zure smaak wat te veraangenamen.

Komkommersalade met zuurkool

Ingrediënten:
  • 1/2 komkommer
  • 1 grape fruit
  • 1 peer
  • 100 gram zuurkool
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 el ketjap manis
  • wat citroensap

Bereidingswijze:

  • Was de komkommer en schil hem met een dun schiller, als de schil te vezelig of niet mooi meer is, en snijd hem in blokjes.
  • Was de peer, verwijder het klokhuis en het steeltje en snijd hem in blokjes.
  • Maak de grape fruit schoon en snijd hem in stukjes.
  • Doe de blokjes komkommer, de stukjes peer en de stukjes grape fruit in een schaal.
  • Voeg de losgemaakte zuurkool toe.
  • Maak een sausje van de ketjap, sambal en het citroensap. Schenk het eroverheen of geef het er apart bij.
Deze salade smaakt goed bij rijst met spitskool en kip, kalkoen of tempeh.

Over zuurkool

Zuurkool is gefermenteerde witte kool. Bij Fermenteren worden de natuurlijke suikers die de kool bevat door micro organismen omgezet in kooldioxide en organische zuren. Deze zuren geven de kool zijn zure smaak en de micro organismen de probiotica. Dit fermentatieproces levert meer voedingsstoffen op en de kool wordt er beter verteerbaar door.  Dat biedt voor onze gezondheid voordelen. Door probiotica ( goede bacteriën voor onze darmen) en de vele verschillende enzymen die door dit proces ontstaan kan het lichaam de voedingstoffen ook nog eens beter op nemen.

Zuurkool is rijk aan vezels en antioxidanten. Ze bevat de vitaminen C, K, B en foliumzuur en de mineralen natrium, ijzer, mangaan, koper en kalium.
De antioxidanten hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen schade door vrije radicalen helpen voorkomen.
De darmen bevatten meer dan honderd miljard micro organismen, ook wel de darmflora genoemd. De bacteriën in zuurkool vormen een goede aanvulling op deze organismen.  Deze organismen zijn nodig om onze darmwand te beschermen en intact te houden. De darmflora is onderdeel van ons immuumsysteem. De grote hoeveelheden vitaminen C en ijzer versterken het immuumsysteem . Zo gaat zuurkool allergische rezties tegen en vermindert het ontstekingen.
Probiotica kan de schade die door antibiotica wordt veroorzaakt aan de darmflora herstellen.  Ze voorkomt ook winderingheid een opgeblazen gevoel, obstipatie en diarree.

Er is  een verband tussen de kwaliteit van de darmflora en de werking van de hersenen. Doordat zuurkool een gezonde darmflora ondersteunt, heeft dit invloed op het functioneren van de hersenen. Ook wordt er onder de invloed van de probiotica meer serotonine aangemaakt, ons gelukshormoon, waardoor we ons beter voelen.  

Zoals alle koolsoorten bevat zuurkool  antioxidanten en fytonutiënten die kankerwerend zijn.
Zuurkool helpt door zijn vezels en probiotica de cholesterolwaarden te verlagen en de vitamine K in zuurkool is goed voor onze botten. Het is nodig bij de calcium opname.

De beste zuurkool bevat kool en zout. Ze is niet gepasteuriseerd en bevat geen conserveringsmiddelen of toegevoegde suikers, die de hoeveelheid  gunstige bacteriën verlagen of doden.

Zuurkool met venkel

Ingrediënten:
  • 1 kleine ui
  • 1 venkel
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram zuurkool
  • 1 sinaasappel
  • 4 pruim tomaatjes
  • 150 gram kipfilet
  • 125 gram champignons
  • extra vierge olijfolie
  • kokosmelk
  • dille
  • peper en zout
Bereidingswijze:

  • Maak de ui schoon en snijd hem fijn.
  • Maak de venkel schoon en snijd hem in hele dunne plakjes.
  • Maak de knoflook schoon en snipper hem.
  • Maak de sinaasappel schoon en snijd de partjes in stukjes.
  • Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  • Was de tomaatjes en snijd ze in kleine stukjes.
  • Spoel de kipfilet af met koud water, tot het spoelwater schoon is.
  • Dep de kipfilet droog met keuken papier.
  • Verwarm de olijfolie in een pan. Voeg de ui toe en fruit ze glazig.
  • Voeg de venkel toe, de stukjes tomaat, de stukjes sinaasappel en wat kokosmelk. Roer even door en maak in het midden een plekje vrij voor de kipfilet.
  • Leg de kipfilet in het midden van de pan. Doe de deksel op de pan en laat de kipfilet op laag vuur in ca 10 minuten gaar worden.
  • Gril ondertussen de champignons op de laagste stand (temperatuur) 10 minuten in de oven.
  • Leg de kipfilet als hij gaar is op een bord en dek hem af met aluminium folie om hem warm te houden.
  • Voeg dan aan het venkel, tomaat, sinaasappel en ui mengsel de zuurkool, de fijngesneden knoflook, ca een dessertlepel dille toe.
  • Breng het gerecht op smaak met peper en zout. Roer alles even door en dien het op met de kipfilet en de gegrilde champignons.

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 30 maart 2025
Aubergines worden meestal gebakken of geroosterd in de oven. Ze zuigen dan enorm veel olie op waardoor ze zwaarder te verteren worden. Door aubergines te koken of te stomen worden ze heerlijk zacht en mals en zijn ze veel lichter verteerbaar. Aubergines hebben een neutrale smaak en zijn dan ook heel goed te combineren met veel verschillende kruiden en groenten. Het sponsachtige vruchtvlees neemt gemakkelijk de smaken op en door zijn textuur geeft het een vlees-achtige structuur aan een gerecht. De aubergine bevat naast vezels en wat koolhydraten vooral water en is hiermee een calorie arme groente. Je zult echter nog wel andere ingrediënten moeten toevoegen aan je maaltijd aangezien de aubergine verder weinig voedingswaarde heeft. De aubergine bevat wel veel soorten vitaminen en mineralen, maar slechts in kleine hoeveelheden. Alleen het mineraal mangaan is wat beter vertegenwoordigd. Het witte vruchtvlees verkleurt snel aan de lucht. Door er wat citroensap over te sprenkelen voorkom je deze bruine verkleu
door Ronnie de Winter 23 maart 2025
Veldsla is een bron van mineralen en vezels en onmisbaar voor onze gezondheid. Veldsla en andere slasoorten kun je met allerlei groenten combineren en aan iedere maaltijd toe te voegen. Slasoorten eet je bij voorkeur voor de maaltijd of als voorgerecht om zo de spijsvertering in gang te zetten. Slasoorten werken namelijk eetlust opwekkend. Wanneer Veldsla en andere slasoorten al lang van te voren gewassen en gesneden wordt, verliest het een deel van zijn antioxidanten en vitaminen.
door Ronnie de Winter 16 maart 2025
Zalm is een vette vissoort die vooral aangeraden wordt om 2 keer per week te eten i.v.m. het voorkomen van hart- en vaat ziekten. Dat heeft te maken met de ontstekingsremmende omega 3 ( EPA + DPA + DHA) vetzuren, die zalm rijk is. Maar zalm heeft naast deze belangrijke vetzuren nog meer goede voedingstoffen voor ons lichaam. Zo bevat het selenium, B- vitamines waaronder B 12, vitamine A, D en alle essentiële aminozuren in gemakkelijk verteerbare eiwitten. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze goede voedingstoffen is de bereidingswijze van zalm een belangrijk punt. Want bij te hoge temperaturen gaan de goede vetzuren verloren. Evenals de B vitamines en de eiwitten worden veel minder goed verteerbaar.
door Ronnie de Winter 9 maart 2025
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral aan het eind van de winter is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel met een wat zoetige smaak. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
door Ronnie de Winter 2 maart 2025
Aardappelen en andere knolgewassen zoals zoete bataat (zoete aardappel), wortels, bieten, pastinaak zijn prima voedingsmiddelen. Ze bevatten veel koolhydraten, waardoor ze als energiebron worden gezien. Er is echter wel een maar. Met name de aardappel heeft een hoog glycemische waarde, waardoor hij de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen en vervolgens weer laat dalen. Toch is de aardappel een goed voedingsmiddel als je maar weet, hoe je deze het beste kan gebruiken. De aardappel bevat veel kalium en andere mineralen, waardoor hij erg goed is voor de zuur-base balans in je lichaam. Daarnaast heeft de aardappel een neutrale smaak, waardoor hij met allerlei groenten en andere voedingsmiddelen te combineren valt.
door Ronnie de Winter 23 februari 2025
Natto bestaat uit gefermenteerde sojabonen en komt oorspronkelijk uit Japan. Daar wordt het veel gegeten. Het heeft de typische unami smaak en geur. De kleine boontjes krijgen door het fermentatieproces een slijmerige, kleverige en draderige textuur. Natto is heel erg voedzaam en bevat heel veel vitamine K2. Deze vitamine vinden we alleen in dierlijke producten en dan in geringe mate. Vitamine k2 kunnen we zelf in onze darmen maken uit vitamine k1. Vitamine K2 is samen met vitamine D3, nodig is ons lichaam om het calcium uit onze voeding goed in onze botten te kunnen opnemen. Maar vitamine K2 zorgt er ook voor dat het calcium dus niet in de spieren of de pezen wordt opgeslagen. En kan daarmee dus calcium ophopingen in het lichaam opheffen en er voor zorgen dat het calcium niet neerslaat in de bloedvaten. De aders worden minder soepel wanneer het calcium zich afzet aan de aderwand, evenals dat spieren en pezen strammer worden wanneer er calcium zich afzet in de pees of spier. Een verhoogde bloeddruk kan het
door Ronnie de Winter 16 februari 2025
Sinaasappels zijn heerlijk om zo uit de hand te eten, vooral in het winterseizoen als ze net geoogst zijn. Maar ook zijn ze goed te verwerken in salades of in warme gerechten. Ze geven smaak en voegen extra stoffen toe die je gezondheid ten goede komen. Als je sinaasappel in een warm gerecht gebruikt, voeg ze dan pas op het laatst toe, zodat de goede stoffen zo goed mogelijk bewaard blijven. De sinaasappel smaakt licht zuur en de schil smaakt licht bitter. In elk gerecht waarin citroen gebruikt wordt als smaakmaker of voor een betere vertering kun je ook sinaasappel gebruiken. Sinaasappel smaakt minder zuur dan citroen en afhankelijk van het ras kan het ook zelfs wat zoet toe voegen. Bovendien geeft sinaasappel kleur en textuur aan een gerecht.
door Ronnie de Winter 9 februari 2025
Hoewel boekweit een grassoort is valt hij onder de granen in de voedingsleer. Boekweit bevat redelijk wat eiwit en complexe koolhydraten. Boekweitmeel wordt vaak gebruikt in pannenkoeken, vanwege zijn bindingskracht. Ook in sauzen kun je prima boekweitmeel gebruiken om te binden. Van boekweitmeel wordt ook pasta gemaakt. Deze pasta is wat stevig van structuur en smaakt een beetje nootachtig. De kooktijd bedraagt slechts 8 minuten. De kleur van de pasta is een beetje paarsachtig net als gekookte kasha (geroosterde boekweit). Het smaakt heerlijk in combinatie met tomaten en bietjes. Een groot voordeel van Boekweit is dat het nauwelijks verzurend is voor het lichaam terwijl andere granen dat wel zijn.
door Ronnie de Winter 2 februari 2025
Gebruik in dit recept de zuurkool rauw. Zuurkool zit bomvol goede voedingstoffen en door de zuurkool rauw te eten profiteer je nog meer van de goede bacteriën die zuurkool bevat. De zoete aardappel en de appel verzachten de zure smaak van de zuurkool. Gebruik dus ook het vocht van de zuurkool die nog vol goede bacteriën zitten, want dat komt je darmflora ten goede. Dit recept is heel gemakkelijk en snel klaar. Zo heb je op drukke dagen snel een warme, gezonde en lekkere maaltijd.
door Ronnie de Winter 26 januari 2025
Hoewel paksoi een oosterse groente is die vooral in China gekweekt wordt, doet hij het ook goed op onze Nederlandse bodem. In de zomer wordt hij in de volle grond gekweekt, in de winter in de kas. Paksoi is een bladgroente. En hoewel de paksoi in zijn geheel eetbaar is, zowel rauw als gekookt of gebakken, bevat het blad met name veel gezonde stoffen. Paksoi is een ideale wokgroente. En is dan ook heerlijk in oosterse gerechten. Lekker in combinatie met een beetje knoflook, sojasaus, gember en rode peper. Tempé of tofu gaan goed samen met deze groente. Wil je paksoi met andere groenten combineren, dan zijn ui, paprika en wortel heel geschikt.
Show More
Share by: