Rode boerenkool

Ronnie de Winter • 24 januari 2021

Vol antioxidanten!

Roergebakken rode kool met knolselderij/aardappel puree

Ingrediënten:
  • 150 gram rode boerenkool gewassen en fijn gesneden
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1/2 knolselderij
  • 3 aardappels
  • zwarte peper en zout

Bereidingswijze:
  • Maak de uit schoon en snijd hem fijn.
  • Schil de aardappel en de knolselderij en snijd ze in stukken. Stoom het in 15 minuten gaar. Stamp het fijn tot een puree.
  • Pel de knoflook en snijd het teentje in hele kleine stukjes en roer het door de aardappel/knolselderijpuree.
  • Roer er een halve el. extra vierge olijfolie door.
  • Verwarm de andere halve el. olijfolie in een koekenpan.
  • Fruit de ui hierin en als de ui glazig is voeg je de fijngesneden rode boerenkool toe. Roer bak dit een paar minuten.
  • Dien direct op met de aardappel/selderij puree.

Lekker met een linzen, of kikkererwtenburger of met een gekookt ei.
Geef er eventueel wat geraspte kaas bij.

Over rode boerenkool

Boerenkool is een groene groente die rijk is aan voedingsstoffen, vezels en antioxidanten. Rode boerenkool heeft door de rode kleurstof nog een extra sterke antioxidant en deze werkt ontstekingsremmend. Rode boerenkool heeft een paarsachtige kleur. verder lijkt hij op de groene boerenkool met strakke gegolfde bladeren die gemakkelijk te scheuren zijn.

Antioxidanten zijn belangrijk voor het lichaam om gezond te blijven. Ze zitten vooral in verse onbewerkte groenten, fruit, kruiden en specerijen, kiemen, pitten en zaden, noten en pure chocola.  Antioxidanten meutraliseren de vrije radicalen die ons lichaam ziek maken en verouderen. De vorming van vrije radicalen zijn niet te voorkomen, maar we kunnen wel zorgen dat we ons hiertegen beschermen door minder voedingsmiddelen en genotsmiddelen tot ons nemen die juist de vorming van vrije radicalen vermeerderen zoals suikers en transvetzuren,  roken, het drinken van alcohol, stress, straling, maar ook intensief sporten of zonnen.

Boerenkool, zowel groene als rode, bevat de krachtige antioxidanten quercetine en kaempferol.
Deze stoffen vinden we alleen aan in plantaardige voedingsmiddelen. Kaempferol geeft kleur aan groenten en fruit, is een sterk antioxidant en werkt ontstekingsremmend.

Quercetine verbetert de bloedvaten en zorgt voor een betere bloedtoevoer. Het stimuleert het centrale zenuwstelsel, stelt hiermee vermoeidheid uit en verbetert de prestatie. Samen met vitamine C is quercetine belangrijk voor de immuniteit.

Om  de quercetine  optimaal te kunnen benutten is het beter rode boerenkool te roerbakken of te stomen. Quercetine is nl in water oplosbaar en als je het kook  en het vocht niet gebruikt, verdwijnt deze belangrijke voedingstof in de gootsteen. In combinatie met vet wordt quercetine beter opgenomen door ons lichaam. Ook hierdoor heeft roerbakken in weinig extra vierge olijfolie de voorkeur.

Bètacaroteen, een andere antioxidant in boerenkool zet het lichaam om in vitamine A. Deze vitamine is nodig voor de immuniteit, de voortplanting, de groei van lichaamsweefsels zoals haar en huid, de talgproductie en het gezichtsvermogen.

Alfa-liponzuur in boerenkool is een antioxidant die de glucose spiegel, de perifere en autonome neuropathie helpt verlagen bij mensen met diabetes. Daarbij helpt ze de insulinegevoeligheid te verhogen.  Samen met de vezels, die ook de bloedsuikerspiegel verlagen biedt deze antioxidant bescherming tegen suikerziekte.

Luteïne en zeaxanthine zijn carotenoïden in boerenkool.  Deze voedingstoffen beschermen je ogen tegen de schade, die UV straling en het blauwe licht van beeldschermen en mobiele telefoons veroorzaken aan het netvlies. Bovendien wordt het risico om staar of maculadegeneratie op oudere leeftijd te krijgen, door carotenoïden verkleind.

De groene kleur van boerenkool komt door de stof chlorfyl. Deze antioxidant bindt giftige stoffen aan zich die vrijkomen bij het op hoog temperatuur grillen van dierlijke voedingsmiddelen en verwijdert ze zo uit het lichaam. Hierdoor beperkt boerenkool het risico op kanker.

Boerenkool is ook warm bereid rijk aan vitamine C. Deze vitamine is ook een belangrijke antioxidant. Deze vitamine zorgt naast zijn antioxidant functie voor de opbouw en het onderhoud van collageen en voor een beter opname van ijzer. Een voldoende en juist opname van ijzer kan bloedarmoede voorkomen.

Behalve de antioxidanten bevat boerenkool ook nog andere voedingsstoffen die we nodig hebben voor ons lichaam.
Ze bevat ook een weinig alfalinoleenzuur, een omega 3 vetzuur waar we over het algemeen te weinig van binnenkrijgen en vitamine K. Deze vitamine zorgt voor een goede bloedstolling en een goede functie en conditie van de botten. Vitamine K wordt ook door het lichaam in de darmen geproduceerd, onder voorwaarde dat de darmen in een goede conditie zijn en goed functioneren.

Het kalium in boerenkool verwijdt de bloedvaten en verlaagt zo de bloeddruk waarmee hart en vaataandoeningen voorkomen kunnen worden.

Verder bevat boerenkool   calcium en ijzer. Deze voedingstoffen worden gemakkelijk opgenomen door het lichaam doordat boerenkool maar weinig oxaalzuur bevat.  Boerenkool bevat veel vezels en water. Beiden bevorderen een regelmatige stoelgang.

Meer informatie over het bereiden van boerenkool en de glucosinolaten in boerenkool in een eerder verschenen blog artikel: Boerenkool

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More