Blog Post

Rode boerenkool

Ronnie de Winter • jan. 24, 2021

Vol antioxidanten!

Roergebakken rode kool met knolselderij/aardappel puree

Ingrediënten:
  • 150 gram rode boerenkool gewassen en fijn gesneden
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1/2 knolselderij
  • 3 aardappels
  • zwarte peper en zout

Bereidingswijze:
  • Maak de uit schoon en snijd hem fijn.
  • Schil de aardappel en de knolselderij en snijd ze in stukken. Stoom het in 15 minuten gaar. Stamp het fijn tot een puree.
  • Pel de knoflook en snijd het teentje in hele kleine stukjes en roer het door de aardappel/knolselderijpuree.
  • Roer er een halve el. extra vierge olijfolie door.
  • Verwarm de andere halve el. olijfolie in een koekenpan.
  • Fruit de ui hierin en als de ui glazig is voeg je de fijngesneden rode boerenkool toe. Roer bak dit een paar minuten.
  • Dien direct op met de aardappel/selderij puree.

Lekker met een linzen, of kikkererwtenburger of met een gekookt ei.
Geef er eventueel wat geraspte kaas bij.

Over rode boerenkool

Boerenkool is een groene groente die rijk is aan voedingsstoffen, vezels en antioxidanten. Rode boerenkool heeft door de rode kleurstof nog een extra sterke antioxidant en deze werkt ontstekingsremmend. Rode boerenkool heeft een paarsachtige kleur. verder lijkt hij op de groene boerenkool met strakke gegolfde bladeren die gemakkelijk te scheuren zijn.

Antioxidanten zijn belangrijk voor het lichaam om gezond te blijven. Ze zitten vooral in verse onbewerkte groenten, fruit, kruiden en specerijen, kiemen, pitten en zaden, noten en pure chocola.  Antioxidanten meutraliseren de vrije radicalen die ons lichaam ziek maken en verouderen. De vorming van vrije radicalen zijn niet te voorkomen, maar we kunnen wel zorgen dat we ons hiertegen beschermen door minder voedingsmiddelen en genotsmiddelen tot ons nemen die juist de vorming van vrije radicalen vermeerderen zoals suikers en transvetzuren,  roken, het drinken van alcohol, stress, straling, maar ook intensief sporten of zonnen.

Boerenkool, zowel groene als rode, bevat de krachtige antioxidanten quercetine en kaempferol.
Deze stoffen vinden we alleen aan in plantaardige voedingsmiddelen. Kaempferol geeft kleur aan groenten en fruit, is een sterk antioxidant en werkt ontstekingsremmend.

Quercetine verbetert de bloedvaten en zorgt voor een betere bloedtoevoer. Het stimuleert het centrale zenuwstelsel, stelt hiermee vermoeidheid uit en verbetert de prestatie. Samen met vitamine C is quercetine belangrijk voor de immuniteit.

Om  de quercetine  optimaal te kunnen benutten is het beter rode boerenkool te roerbakken of te stomen. Quercetine is nl in water oplosbaar en als je het kook  en het vocht niet gebruikt, verdwijnt deze belangrijke voedingstof in de gootsteen. In combinatie met vet wordt quercetine beter opgenomen door ons lichaam. Ook hierdoor heeft roerbakken in weinig extra vierge olijfolie de voorkeur.

Bètacaroteen, een andere antioxidant in boerenkool zet het lichaam om in vitamine A. Deze vitamine is nodig voor de immuniteit, de voortplanting, de groei van lichaamsweefsels zoals haar en huid, de talgproductie en het gezichtsvermogen.

Alfa-liponzuur in boerenkool is een antioxidant die de glucose spiegel, de perifere en autonome neuropathie helpt verlagen bij mensen met diabetes. Daarbij helpt ze de insulinegevoeligheid te verhogen.  Samen met de vezels, die ook de bloedsuikerspiegel verlagen biedt deze antioxidant bescherming tegen suikerziekte.

Luteïne en zeaxanthine zijn carotenoïden in boerenkool.  Deze voedingstoffen beschermen je ogen tegen de schade, die UV straling en het blauwe licht van beeldschermen en mobiele telefoons veroorzaken aan het netvlies. Bovendien wordt het risico om staar of maculadegeneratie op oudere leeftijd te krijgen, door carotenoïden verkleind.

De groene kleur van boerenkool komt door de stof chlorfyl. Deze antioxidant bindt giftige stoffen aan zich die vrijkomen bij het op hoog temperatuur grillen van dierlijke voedingsmiddelen en verwijdert ze zo uit het lichaam. Hierdoor beperkt boerenkool het risico op kanker.

Boerenkool is ook warm bereid rijk aan vitamine C. Deze vitamine is ook een belangrijke antioxidant. Deze vitamine zorgt naast zijn antioxidant functie voor de opbouw en het onderhoud van collageen en voor een beter opname van ijzer. Een voldoende en juist opname van ijzer kan bloedarmoede voorkomen.

Behalve de antioxidanten bevat boerenkool ook nog andere voedingsstoffen die we nodig hebben voor ons lichaam.
Ze bevat ook een weinig alfalinoleenzuur, een omega 3 vetzuur waar we over het algemeen te weinig van binnenkrijgen en vitamine K. Deze vitamine zorgt voor een goede bloedstolling en een goede functie en conditie van de botten. Vitamine K wordt ook door het lichaam in de darmen geproduceerd, onder voorwaarde dat de darmen in een goede conditie zijn en goed functioneren.

Het kalium in boerenkool verwijdt de bloedvaten en verlaagt zo de bloeddruk waarmee hart en vaataandoeningen voorkomen kunnen worden.

Verder bevat boerenkool   calcium en ijzer. Deze voedingstoffen worden gemakkelijk opgenomen door het lichaam doordat boerenkool maar weinig oxaalzuur bevat.  Boerenkool bevat veel vezels en water. Beiden bevorderen een regelmatige stoelgang.

Meer informatie over het bereiden van boerenkool en de glucosinolaten in boerenkool in een eerder verschenen blog artikel: Boerenkool

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 05 mei, 2024
Op de juiste manier bereid zijn aardappels goed voor ons. Door de vele vezels geven ze lang een verzadigd gevoel. Ze zijn licht verteerbaar en beschermen het spijsverteringsstelsel tegen ontstekingen en irritaties. Ze bevatten vitamine C en B6 en zijn rijk aan het mineraal kalium. De aminozuren en vetzuren in aardappels ondersteunen het zenuwstelsel. Echter als hoofdvoedsel geven ze een stijging van de bloedsuikerspiegel. De aardappel heeft een basische invloed op ons lichaam in tegenstelling tot granen die zuurvormend zijn.
door Ronnie de Winter 28 apr., 2024
Raapjes of mei raapjes zijn kleine eetbare knolletjes. De steeltjes en blaadjes hiervan zijn de zgn. raapsteeltjes. Ze zijn familie van de broccoli en de mosterd. Het is dus eigenlijk familie van de koolsoorten. Raapsteeltjes zijn nu volop te verkrijgen. Je kunt ze niet lang bewaren. Het beste is om ze op de dag van aankoop ook meteen te gebruiken in de maaltijd. Raapsteeltjes hebben een pittige smaak. Deze smaak kun je wat verzachten door een olie toe te voegen b.v. extra vierge olijfolie.
door Ronnie de Winter 21 apr., 2024
Het hele jaar door vinden we appels in de winkel. Er zijn veel verschillende soorten waarvan de Elstar de Jona gold, Golden Delicious en de Cox de bekendsten zijn. De appels worden op het eind van de zomer of in de herfst geoogst en opgeslagen in koelhuizen. In deze koelhuizen wordt bijna alle aanwezige zuurstof verwijderd, waardoor de appels lang houdbaar zijn. De beste appel is stevig met een gladde schil. Appels kun je op kamertemperatuur bewaren. Wil je ze langer bewaren dan kun je ze het beste in de koelkast of kelder bewaren. De meeste antioxidanten zitten in de schil van de appel. Hoe roder de appel hoe meer antioxidanten de schil bevat.
door Ronnie de Winter 14 apr., 2024
Lindethee of bloesemthee wordt gemaakt van de bloemen van de lindeboom. Het is een bloementhee met een milde, zoete smaak en ontspannende eigenschappen. Deze thee vermindert stress en angst, verlicht hoofdpijn en keelpijn en zorgt voor een goede nachtrust.
door Ronnie de Winter 07 apr., 2024
Rode kool kun je lang bewaren. Hij blijft wel drie weken goed in de groentela van de koelkast. Is de kool eenmaal aangesneden dan is hij veel korter houdbaar. Slechts een dag of drie. Gebruik je niet de hele kool in één keer, dan is het een idee om de bladeren eraf te pellen en deze te snijden. De rest van de kool blijft zo gesloten. Snijd van het onderste gedeelte een schijfje af en bewaar het restant van de kool dan in de groentela van de koelkast. Hij blijft dan zeker nog twee tot drie weken goed. Om rode kool te kunnen roerbakken snijd je de bladeren in heel dunne reepjes. De dikke nerven van de bladeren verwijder je. Deze hebben meer tijd nodig om te garen en zijn dus niet geschikt om te roerbakken. Het voordeel van roerbakken is dat de kool maar korte tijd verhit wordt waardoor vooral de fytonutriënten, de B en C vitaminen zo min mogelijk verloren gaan.
door Ronnie de Winter 31 mrt., 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. Het is een koolsoort die het uitermate goed doet als ovenschotel. De roosjes zijn snel gaar. Je kunt ze even voorkoken maar ze zijn ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 24 mrt., 2024
In deze visschotel zijn tomaten, paprika en aubergine verwerkt. Deze rode en paarse vruchtgroenten bevatten anthocyanen. Dit zijn fytonutriënten met een sterke antioxidantwerking. Rode en paarse groenten en vruchten zijn het rijkst aan deze stoffen. Deze stoffen beschermen vooral onze ogen en onze hersenen. Anthocyanen beschermen de ogen tegen vrije radicalenvorming door de zon. En ze leveren een bijdrage bij de aanmaak van glutathion waardoor ons lichaam beter kan ontgiften en ze zo onze hersenen kunnen beschermen. Anthocyanen zijn ontstekingsremmers en hebben een positieve invloed op het verlagen van het risico op insulineresistentie en diabetes. Eet je liever geen vis dan kun je deze vervangen door blokje haloumi of tofu.
door Ronnie de Winter 17 mrt., 2024
Komkommer is heerlijk verfrissend en smaakt goed bij kruidige gerechten. Doordat hij veel water bevat is hij uitermate geschikt in maaltijden bij warm weer. Komkommer kun je goed combineren met allerlei slasoorten maar ook met fruit. Een fruitsalade waaraan komkommer is toegevoegd is extra verfrissend. Het Indische gerecht roedjak is bijvoorbeeld een vruchten gerecht met komkommer en een zeer pittig sausje. Heerlijk verfrissend bij b.v. sperziebonen met rijst. Hoewel niet zo gebruikelijk is komkommer ook goed te combineren zuurkool. Door er wat blauwe bessen aan toe te voegen of gedroogde vijgen of rozijnen verzachte je de zure smaak van de zuurkool.
door Ronnie de Winter 10 mrt., 2024
Hoewel broccoli een populaire groente is en veel gezonde voedingstoffen bevat, laat ik het vaak liggen in de winkel. Ik houd niet zo van de broccolismaak die voor mij in veel recepten te veel overheerst. En dan is het vaak zoeken hoe ik deze groente voor mij dus lekker kan maken zodat ik hem niet aldoor in de winkel voorbij loop. Onderstaand recept is dan voor mij ook heel geslaagd. Het heeft nog wel de broccolismaak en al zijn gezonde stoffen maar overheerst niet en de chilivlokken en sesamzaadjes geven de broccoli iets extra's. Broccoli bevat net als andere koolsoorten sulforafaan. Deze stof helpt o.a. bij het afbreken en opbouwen van voedingstoffen en om cellen goed te laten functioneren. Waardoor kanker minder kans krijgt te ontstaan.
door Ronnie de Winter 03 mrt., 2024
Een verse puntpaprika is stevig en heeft een frisse kleur. Door hem na aankoop even op een koele plek te laten liggen wordt hij donkerder en smaakvoller (zoeter) en komen er meer voedingstoffen in de puntpaprika. De rode kleur en zoete smaak van de puntpaprika doen het goed in veel gerechten. Voor gebruik was je de puntpaprika en verwijder je de zaadlijsten. De zaadlijsten bevatten meer van de stof capsaïcine die irriterend is voor de slijmvliezen. Paprika's krijgen een heerlijke smaak door ze te roosteren onder de grill (op de laagste stand). Ze worden dan heerlijk zoet. Ook door ze te stoven of te smoren worden ze zoeter. Puntpaprika is net als aardappels, tomaten, goijbessen en aubergine lid van de nachtschade familie. Puntpaprika's hebben een dunnere schil dan de gewone paprika's waardoor ze gemakkelijker te verteren zijn. De dunnere schil zorgt ook voor de zoetere smaak.
Show More
Share by: