Over de bereiding van peulvruchten en koolsoorten
Koolsoorten en peulvruchten zijn gezonde voedingsmiddelen, maar zijn niet altijd voor iedereen goed te verteren. Om een betere vertering van deze voedingsmiddelen mogelijk te maken, kunnen we ze combineren met verschillende kruiden en specerijen.
Asafoetida, komijnzaad, venkelzaad, citroensap, nootmuskaat, bonenkruid bijvoorbeeld zorgen voor minder gasontwikkeling in het spijsverteringsstelsel. Je kunt met deze specerijen ook de smaak beïnvloeden.
Asafoetida, komijnzaad en venkelzaad rooster je eerst licht in wat extra vierge olijfolie. Hierdoor activeer je hun medicinale werking en hun geur. Ze zijn dus heel geschikt om te gebruiken als je kool gaat roerbakken. Citroensap voeg je toe als je de kool stoof of kookt of bij de peulvruchten kort voor je ze opdient. Nootmuskaat en bonenkruid gebruikt je met name bij peulvruchten en voeg je op het laatst toe. Nootmuskaat wordt ook gebruikt bij bloemkool.
Om de glucosinolaten (fytronutiënt) in kool te vergroten, snijd je bij de bereiding van een gerecht allereerst de kool en daarna de andere ingrediënten. Door een lange en hoge verhitting gaan deze voedingstoffen echter weer verloren. Roerbakken op lage temperatuur en kort stoven en koken is hiervoor de oplossing.
Door een betere vertering worden de voedingstoffen beter opgenomen. Het kost de spijsvertering minder energie en je hebt minder last van spijsverteringsklachten.
In alle onderstaande recepten kun je een mespuntje asafoetida bij de bereiding toevoegen voor een betere vertering.