Pastinaak

Ronnie de Winter • 2 augustus 2020

maakt een maaltijd bevredigender

Over de pastinaak

De pastinaak is de grote kruidige, witte oervorm van de wortel. Hij is zoet, bevat veel koolhydraten en B-vitaminen.  Hij behoort tot de schermbloemenfamilie net als de selderij en de venkel. Pastinaken groeien goed in ons Hollands klimaat en ze verder vroeger ook veel gegeten.
De pastinaak is voedend en kunnen aardappels in een maaltijd vervangen. Net als de aardappel bevat ook de pastinaak veel vezels en daarmee kunnen veel afvalstoffen het lichaam verlaten. Hoe sneller de vertering hoe beter afval stoffen het lichaam kunnen verlaten. Bij een langzame vertering kunnen toxines opnieuw door het lichaam opgenomen worden wat ziektes en ontstekingen in de hand werkt. Het eten van veel vezels is voor het lichaam heel gezond.
Pastinaken verhogen wel de bloedsuikerspiegel ondanks de vele vezels. Het is daarom belangrijk deze groente met vet en eiwitten te combineren. Hierdoor daalt de glycemische index. (een indicatie wat beterft de snelheid waarmee suikers opgenomen worden en de bloedsuiker stijgt).

Pastinaken combineren erg goed met paddenstoelen en met de toevoeging van laurier krijg je ook een betere balans in de bloedsuikerspiegel.

 Pastinaaksoep

Ingrediënten:

  • 2 pastinaken
  • 2 aardappels
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • wat citroensap
  • 1 laurierblaadje
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • peper & zout
  • eventueel een klein beetje tuinkers voor garnering


Bereidingswijze:

  • Was de pastinaken goed met een groenteborstel of schil ze met een dunschiller
  • Snijd de pastinaken in plakjes.
  • Schil de aardappels en snijd ze in stukjes.
  • Pel de ui en de knoflooken snipper ze fijn.
  • Verwarm de olijfolie in de soeppan.
  • Fruit de gesneden ui en knoflook ze glazig zijn.
  • Voeg de plakjes pastinaak  toe.
  • Voeg de blokjes aardappel en het laurierblaadje toe.
  • Voeg  water toe.
  • Laat het geheel in zo’n 15 minuten op een laag vuurtje gaar worden.
  • Pureer de soep met een staafmixer
  • Maak op smaak met zout en peper het citroensap en wat extra vierge olijfolie
  • Garneer de soep eventueel met een beetje tuinkers.
Voeg om de soep helemaal af te maken wat gebakken champignons op het laatst toe.

      Gerelateerde posts:

      Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
      door Ronnie de Winter 2 november 2025
      Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
      bloemkoolsaus met boekweitspirali
      door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
      Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
      bomen in landschap semi abstract
      door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
      Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
      Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
      door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
      In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
      Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
      door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
      Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
      B
      door Ronnie de Winter 28 september 2025
      In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
      aquarel van een open deur
      door Ronnie de Winter 21 september 2025
      Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
      Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
      door Ronnie de Winter 14 september 2025
      In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
      Een aquarel van rozenknoppen
      door Ronnie de Winter 7 september 2025
      Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
      tuinboontjes salade
      door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
      De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
      Show More