Snijbonen

Ronnie de Winter • 23 juli 2020

Verse peulvruchten

 Over snijbonen

Snijbonen behoren tot de vlinderbloem-familie. Vers zijn ze stevig en frisgroen en ongeveer 20 cm lang. Het zijn peulen die we meestal in reepjes snijden wanneer we ze bereiden. Zoals alle verse peulvruchten bevatten ook snijbonen voor een groente relatief veel eiwitten. Ze zijn daarnaast rijk aan onverteerbare voedingsvezels.  Snijbonen kun je door de aanwezigheid van lectines niet rauw eten. Door de bonen te weken en te verhitten worden deze lectines, die de darmwand aantasten en daardoor klachten veroorzaken, vernietigd.

Snijbonen bevatten te weinig eiwitten om ze als vleesvervanger te kunnen gebruiken. Maar in een gerecht met een graan met relatief veel eiwitten (quinoa)  en met b.v een gekookt eitje en/of gepeld hennepzaad komt de snijboon een heel eind. Strooi er eventueel nog wat edelgistvlokken overheen.

Snijbonen bevatten de vitminen B1, B3, B6, B11,C en de mineralen magnesium, calcium. kalium, ijzer, zink en fosfor.
De fytonutriënten werken ontstekingsremmend en kankerwerend.

Lauwe snijbonensalade (2 pers)

Ingrediënten:
  • 250 gram snijbonen
  • 2 middelgrote aardappels
  • 2 el hennepzaad
  • 1 ui
  • 1 tl kokosolie
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 el fijn gesneden peterselie (kan ook zonder)
  • 1 th kurkuma
  • 1/2 th zwart mosterzaad
  • 1/2 tl komijnzaad
  • 1/2 th koriander
  • 1/4 tl asafoedita
  • zwarte peper
  • zout
  • 3 dessertlepels hennepzaad olie
  • 1 el citroensap

Bereidingswijze:
  • Was de bonen en snijd de puntjes eraf. Laat de bonen in ruim water 2 uur weken.
  • Giet het water af en snijd de snijbonen in reepjes of ruiten. Stoom ze in weinig water gaar.
  • Laat ze schrikken onder koud water.
  • Stoom of kook de aardappel in de schil gaar. Laat ze afkoelen en snijd ze in stukjes.
  • Maar de ui schoon en snijd hem fijn.
  • Verhit de kokosolie in de pan en bak daarin het mosterdzaad tot ze gaat knisperen.
  • Voeg dan de komijnzaad, de asafoetida en de fijngesneden ui toe samen met de olijfolie en laat even bakken.
  • Voeg de gekookte aardappelstukjes en de snijbonen toe, samen met de koriander, de kurkuma en de zwarte peper.
  • Roer goed door, laat even stoven en laat het dan wat afkoelen.
  • Maak een dressing van de hennepzaadolie, het citroensap , de zwarte peper en wat zout.
  • Schenk deze dressing over het bonengerecht.
  • Roer goed door.
  • Werk het gerecht af met het hennepzaad en de fijn gesneden peterselie.
  • Voeg eventueel nog wat zwarte peper en zout toe.

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More