









Over sperziebonen
Sperzieboontje zijn vers wanneer je ze breekt en ze een kanpperig geluid maken. Dan zijn ze het lekkerst. Sperziebonen kun je niet rauw eten door de lectine die deze peulvrucht bevat. De plant maakt deze stof aan om zich te beschermen tegen insectenvraat. Voor ons is de stof niet af te breken en geeft darmklachten. Door het koken wordt de schadelijke werking van lectine te niet gedaan.
Sperziebonen bevatten veel vezels en ze hebben een hoge voedingswaarde. Ze zijn niet voor iedereen goed verteerbaar. Maar komijnzaad, gember, bonenkruid en nootmuskaat kunnen hier veel verbetering in brengen. Rooster het komijnzaad en de gember eerst lichtjes (een minuutje is genoeg) in wat extra vierge olijfolie zodat hun geneeskracht vrij komt.
Als je sperziebonen kookt of stoomt houd dan rekening met een iets langere kooktijd ( 7- 10 min) dan beetgaar. Dan zijn ze qua smaak op zijn best.