Bietjes

Ronnie de Winter • 16 augustus 2020

als warm hoofdgerecht of rauw in een salade

Over rode bieten


Rode bieten, een puur Hollandse groente, zijn goedkoop en heel goed in allerlei gerechten te verwerken. In een coolfresh lade van de koelkast zijn ze wel maanden houdbaar. De zomerbieten worden meestal met loof per bosje verkocht en de winterbieten, als knollen zonder loof.

De bietjes zijn tegenwoordig in verschillende kleuren te krijgen. Er zijn gele bieten maar ook witte en rood/wit gestreepte.

Als de bladeren vers zijn en niet beschadigd vormen ze het voedzaamste gedeelte van de biet. Vooral het jong blad is lekker in een salade.

Verse bietjes zijn stevig en hebben een diep rode kleur. Kleine bietjes zijn het lekkerste van smaak en van structuur.


De biet behoort tot de Chenopodiaceous familie waar ook de suikerbiet aan verwant is. Vandaar dat de biet ook op een minisuikerbiet lijkt en zoet is van smaak. De suikers van de rode biet hebben weinig invloed op de bloedsuikerspiegel want de rode biet bevat hier maar weinig van en heeft veel vezels. De rode kleur wijst op de aanwezigheid van antioxidanten die allen ontstekingsremmend en kankerwerend zijn. Bietjes helpen de lever het lichaam te ontgiften en zijn goed voor het immuunsysteem. Doordat bieten nitraatrijk zijn verlagen ze de bloeddruk. 

Bietjes verbeteren de lichamelijke prestaties. Door het nitraat worden de bloedvaten verwijd en kan er meer zuurstof getransporteerd worden naar de spieren. Daarnaast zorgt de biet ervoor dat de spieren minder energie verbruiken en daardoor langer actief kunnen blijven.


Rode bieten bevatten veel vitamine C en foliumzuur en de mineralen magnesium, kalium, ijzer, koper en mangaan.


Een goede bereidingswijze is om de bietjes dun te schillen, in kleine blokjes te snijden en in een klein beetje extra vierge olijfolie te roerbakken. En vervolgens met een klein beetje water erbij 5 tot 10 minuten laten smoren. Zo blijven veel pigmenten en fytronutiënten behouden.

Bietjes kun je ook rauw eten, maar je spijsvertering geeft meestal de voorkeur aan de gekookte versie.


Basmatirijst met rode bietjes

  • 100 gr basmatirijst
  • 2 dl water
  • zout
  • 1/2 el kokos olie of ghee
  • 1/4 tl zwart mosterdzaad
  • 1/4 th komijnzaad
  • 1 dessertlepel verse gember fijngehakt
  • 1/4 th asafoetida
  • 1 tomaat gepureerd
  • 1 middelgrote rode biet, dun geschild en in blokjes gesneden
  • 1/4 th cardamon
  • 1/4 th kurkuma
  • beetje zout
  • 2 el fijngesneden verse koriander.

Bereidingswijze:

  • Week de rijst 4 uur in ruim water.
  • Giet de rijst af en spoel ze goed na. Laat ze uitlekken in een zeef.
  • Kook de rijst in 2 dl water met een klein beetje zout zonder te roerenin ca 30 minutengaar.
  • Maak de rijst wat los met een vork en laat hem afkoelen.
  • Verhit de olie of ghee in een pan, draai het vuur laag en bak de mosterdzaadjes tot ze gesprongen zijn (deksel op de pan, pan van het vuur)
  • Zet de pan terug op het vuur en voeg de komijnzaadjes, de gember en de asafoetida toe. Roer even.
  • Doe de blokjes biet, de kurkuma en een klein laagje water erbij.
  • Breng het aan de kook, draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en kook de bietjes gaar.
  • Voeg de tomaten erbij en laat het nog een paar minuten meekoken.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Voeg de cardamon, zout en gekookte rijst toe. Schep het luchtig door elkaar tot alles goed warm is.
  • Serveer met de verse koriander en een groene salade waar je o.a. het bietenblad in verwerkt.

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More