Over rode bieten
Rode bieten, een puur Hollandse groente, zijn goedkoop en heel goed in allerlei gerechten te verwerken. In een coolfresh lade van de koelkast zijn ze wel maanden houdbaar. De zomerbieten worden meestal met loof per bosje verkocht en de winterbieten, als knollen zonder loof.
De bietjes zijn tegenwoordig in verschillende kleuren te krijgen. Er zijn gele bieten maar ook witte en rood/wit gestreepte.
Als de bladeren vers zijn en niet beschadigd vormen ze het voedzaamste gedeelte van de biet. Vooral het jong blad is lekker in een salade.
Verse bietjes zijn stevig en hebben een diep rode kleur. Kleine bietjes zijn het lekkerste van smaak en van structuur.
De biet behoort tot de Chenopodiaceous familie waar ook de suikerbiet aan verwant is. Vandaar dat de biet ook op een minisuikerbiet lijkt en zoet is van smaak. De suikers van de rode biet hebben weinig invloed op de bloedsuikerspiegel want de rode biet bevat hier maar weinig van en heeft veel vezels. De rode kleur wijst op de aanwezigheid van antioxidanten die allen ontstekingsremmend en kankerwerend zijn. Bietjes helpen de lever het lichaam te ontgiften en zijn goed voor het immuunsysteem. Doordat bieten nitraatrijk zijn verlagen ze de bloeddruk.
Bietjes verbeteren de lichamelijke prestaties. Door het nitraat worden de bloedvaten verwijd en kan er meer zuurstof getransporteerd worden naar de spieren. Daarnaast zorgt de biet ervoor dat de spieren minder energie verbruiken en daardoor langer actief kunnen blijven.
Rode bieten bevatten veel vitamine C en foliumzuur en de mineralen magnesium, kalium, ijzer, koper en mangaan.
Een goede bereidingswijze is om de bietjes dun te schillen, in kleine blokjes te snijden en in een klein beetje extra vierge olijfolie te roerbakken. En vervolgens met een klein beetje water erbij 5 tot 10 minuten laten smoren. Zo blijven veel pigmenten en fytronutiënten behouden.
Bietjes kun je ook rauw eten, maar je spijsvertering geeft meestal de voorkeur aan de gekookte versie.