Boekweit
Geen graan maar een grassoort!

Boekweit levert met peulvruchten een volwaardige eiwitbron. Je kunt boekweit koken maar van boekweitmeel wordt ook pasta gemaakt. Deze pasta is wat stevig van structuur en smaakt een beetje nootachtig. De kooktijd bedraagt slechts 8 minuten. De kleur van de pasta is een beetje paarsachtig net als gekookte kasha (geroosterde boekweit). Het smaakt heerlijk in combinatie met tomaten en aubergine.
Een groot voordeel van Boekweit is dat het nauwelijks verzurend is voor het lichaam terwijl andere granen dat wel zijn.
Boekweit fusili met aubergine
- 100 gram boekweit fusili
- 1 aubergine
- 4 tomaten
- 3 el tomatenpuree
- 2 - 3 teentjes knoflook
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl kurkuma
- 1/2 - 1 tl koriander
- zout
- zwarte peper
- verse peterselie
- zachte geitenkaas
- Kook de fusili in ruim water in 8 minuten gaar.
- Giet de fusili af in een zeef en spoel ze met koud water af.
- Laat ze uitlekken in de zeef.
- Pel de knoflook en snijd hem fijn.
- Was de aubergine en snijd hem in stukjes.
- Doe een bodempje water in een pan, voeg wat zout toe en de blokjes aubergine en kook ze in 10 minuten gaar.
- Was de tomaten en snijd ze in blokjes.
- Voeg ze aan de gare aubergine toe.
- Voeg de kruiden en de tomaten puree toe.
- Roer alles goed door.
- Voeg de fusili toe en verwarm deze in de saus.
- Dien op met wat gesnipperde peterselie en wat verse zachte geitenkaas.
Over Boekweit
Boekweit is geen graansoort, al wordt hij vaak wel tot de granen gerekend. Het is een gewas dat tot de duizendknoopfamilie behoort. De vruchtjes van deze plant zijn driekantig en lijken qua samenstelling op graan. De vruchtjes, korrels, bevatten hoogwaardige eiwitten en veel mineralen. Het bevat lysine, een essentieel aminozuur, dat in graan bijna niet voorkomt. Boekweit is licht verteerbaar en heeft maar een korte bereidingstijd nodig. Boekweit heeft een zachte nootachtige smaak.
Boekweit heeft een relatief lage glycemische index en is glutenvrij en is hierdoor een goede voedingstof voor de darmen. De stof rutine in boekweit stimuleert en verbetert de doorbloeding van de bloedvaten en daarmee ook de doorbloeding in de darmen. Een andere belangrijke stof in boekweit is vanadium. Deze stof hebben we in kleine hoeveelheden nodig voor de glucose stofwisseling, het gaat de vorming van cholesterol tegen, is nodig voor de vorming van botten, kraakbeen en tanden en is nodig voor de balans tussen natrium en kalium.
Boekweit bevat maar weinig fytinezuur. Hoe minder fytinezuur hoe beter de mineralen door het lichaam opgenomen kunnen worden.
Belangrijke voedingstoffen in boekweit
Gerelateerde posts:









