Champignons

Ronnie de Winter • 14 februari 2021

voor soep of winterstoof!

Champignonsoep

Ingrediënten:
    • 1 ui, in halve ringen
    • 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
    • 250 gr champignons, in plakjes
    • 400 ml water
    • 1 groentebouillon blokje
    • 200 ml amandelmelk
    • 1 el extra vierge olijfolie
    • ½ tl gedroogde tijm of twee verse takjes
    • 1 laurierblaadje
    • Peper en zout
    • 2 el extra vierge olijfolie

      Bereiding:
      • Verhit de extra vierge olie in een soeppan en bak hierin de ui en knoflook glazig.
      • Voeg de champignons toe en bak deze 3-4 minuten.
      • Voeg het groentebouillonblokje, amandelmelk,de tijm en het laurierblaadje toe. Breng het aan de kook.
      • Laat de soep in 10 minuten zachtjes gaar koken op een laag vuur.
      • Pureer de soep met behulp van een staafmixer en breng op smaak met peper en zout.
      • Garneer metwat olijfolie en dien op met licht geroosterd brood.
      Lekker met een salade van rucola, andijvie en avocado.

          Winterstoof
          Champignons in combinatie met pompoen, linzen en spruitjes.

          Ingrediënten:
          • 1 kleine oranje pompoen
          • 125 gram spruiten
          • 1 ui
          • 4 pruim tomaatjes
          • 100 gram rode of gele linzen
          • 2 el extra vierge olijfolie
          • half groente bouillonblokje
          • 1 dessert lepel Italiaanse kruiden
          • 1/2 tl grove mosterd
          • 2 tl koriander poeder
          • zwarte peper
          • 1/2 tl komijn
          • mes punt asafoetida

          Bereidingswijze:
          • Week de linzen vier uur in ruim water.
          • Spoel de linzen af.
          • Doe de rode of gele linzen in een pan met 200 ml water.
          • Was de tomaatjes en snijd ze in blokjes en voeg ze met het halve bouillonblokje toe aan de linzen. Breng aan de kook en laat 15 minuten op laag vuur koken.
          • Maak de pompoen schoon en snijd hem in stukjes.
          • Schil de ui en snijd hem fijn. Maak de knoflook schoonen hak hem fijn
          • Maak de spruitjes schoon en snijd aan de onderkant een kruis. Laat de spruitjes de laatste 5 minuten met de linzen meestoven.
          • Verwarm een el extra vierge olijfolie in een pan en fruit hierin de ui met de komijn en de asafoetida.
          • Voeg de stukjes pompoen, het korianderpoeder en de knoflook toe en roer even door. Voeg een beetje water toe en laat de pompoen 10 minuten zachtjes stoven tot ze gaar zijn. Roer als de pompoenstukjes gaar zijn de Italiaanse kruiden en de mosterd er door heen.
          • Snijd de champignons in plakjes. Verhit de andere el extra vierge olijfolie in een koekenpan en bak hierin de champignons goudbruin en gaar.
          • Doe de linzen met spruitjes en de champignons bij de pompoen en roer even door.
          • Roer de room door de stoof heen, breng eventueel op smaak met peper en zout.

          Lekker met kokosyoghurt.

            Over champignons

            De champignon is een schimmelachtige. De hoed en de korte dikke stengel vormen het vruchtlichaam van een schimmel. Champignons worden commercieel verbouwd en geregeld als vleesvervanger gebruikt, omdat ze  een rijke, vlezige structuur geven. Daarnaast geven ze smaak aan gerechten. Ze zijn vers, gedroogd en in blik te koop.

            Champignons zijn vers als ze stevig, droog en niet ingedeukt zijn. Slijmerige, verdorde champignons of champignons met veel donkere plekken kun je beter niet kopen. Bewaar champignons in de koelkast. Hier blijven ze ongeveer 5 dagen goed.

            Het is niet aan te raden champignons rauw te eten. Rauwe champignons bevatten de stof agaritine. Deze stof is in grotere hoeveelheden giftig. Door champignons te koken of te bakken wordt deze stof vernietigd. Ook worden de harde celwanden afgebroken waardoor de voedingstoffen beter opgenomen kunnen worden door ons lichaam.

            Champignons bevatten nauwelijks vet, maar veel eiwitten en vezels. Ze zijn rijk aan B vitaminen zoals riboflavine (B2), foliumzuur (B9), thiamine (B1), pantotheenzuur (B5) en niacine B3) en aan de mineralen kalium en selenium. Verder bevatten ze de mineralen koper, ijzer en fosfor.

            De B-vitaminen helpen het lichaam energie te krijgen uit voedsel en ze helpen bij het vormen van rode bloedcellen. Een aantal B-vitaminen zijn ook belangrijk voor de hersengezondheid.

            Champignons zijn rijk aan Selenium. Dit mineraal  helpt het lichaam te ontgiften, voorkomt en vermindert ontstekingen en remt de groei van tumoren. Ook de choline in champignons is ontstekingsremmend. Daarnaast heeft choline een positieve invloed  bij de opname van vetten. Slaap, bewegingen van de spieren, het geheugen en het leren wordt door choline ondersteund.

            Champigons zijn vullend door hun grote hoeveelheid voedingsvezels. Ze bevatten o.a. bètaglucanen en chitine. De voedingsvezels verminderen de eetlust en verbeteren insulineresistentie, het cholesterol gehalte en de immuniteit.
            De vezels helpen net als  het kalium en de  vitamine C in champignons de bloeddruk te verlagen en ze bevorderen de gezondheid van het hart.

            Champignons vormen een prebioticum voor de darmflora. Een prebioticum  voedt de goede bacteriën in de darm. Ze brengen de gunstige bacteriën, Acidophilus en Bifidobacterium, in balans.

            Wanneer champignons blootgesteld worden aan ultraviolet licht  produceren ze vitamine D.  De andere voedingsbronnen van vitamine D zijn dierlijk zoals vlees, vette vis en eieren. Aan boter en margarines wordt vitamine D toegevoegd.

            De antioxidanten in champignons, met name de fenolen en polysacchariden, remmen ontstekingen. Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen opruimen. Vrije radicalen ontstaan bij ontstekingen en oxidatieve stress. Ze beschadigen de lichaamscellen en leiden mogelijk tot kanker.

            Gerelateerde posts:

            Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
            door Ronnie de Winter 2 november 2025
            Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
            bloemkoolsaus met boekweitspirali
            door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
            Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
            bomen in landschap semi abstract
            door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
            Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
            Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
            door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
            In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
            Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
            door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
            Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
            B
            door Ronnie de Winter 28 september 2025
            In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
            aquarel van een open deur
            door Ronnie de Winter 21 september 2025
            Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
            Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
            door Ronnie de Winter 14 september 2025
            In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
            Een aquarel van rozenknoppen
            door Ronnie de Winter 7 september 2025
            Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
            tuinboontjes salade
            door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
            De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
            Show More