Blog Post

Champignons

Ronnie de Winter • 14 februari 2021

voor soep of winterstoof!

Champignonsoep

Ingrediënten:
    • 1 ui, in halve ringen
    • 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
    • 250 gr champignons, in plakjes
    • 400 ml water
    • 1 groentebouillon blokje
    • 200 ml amandelmelk
    • 1 el extra vierge olijfolie
    • ½ tl gedroogde tijm of twee verse takjes
    • 1 laurierblaadje
    • Peper en zout
    • 2 el extra vierge olijfolie

      Bereiding:
      • Verhit de extra vierge olie in een soeppan en bak hierin de ui en knoflook glazig.
      • Voeg de champignons toe en bak deze 3-4 minuten.
      • Voeg het groentebouillonblokje, amandelmelk,de tijm en het laurierblaadje toe. Breng het aan de kook.
      • Laat de soep in 10 minuten zachtjes gaar koken op een laag vuur.
      • Pureer de soep met behulp van een staafmixer en breng op smaak met peper en zout.
      • Garneer metwat olijfolie en dien op met licht geroosterd brood.
      Lekker met een salade van rucola, andijvie en avocado.

          Winterstoof
          Champignons in combinatie met pompoen, linzen en spruitjes.

          Ingrediënten:
          • 1 kleine oranje pompoen
          • 125 gram spruiten
          • 1 ui
          • 4 pruim tomaatjes
          • 100 gram rode of gele linzen
          • 2 el extra vierge olijfolie
          • half groente bouillonblokje
          • 1 dessert lepel Italiaanse kruiden
          • 1/2 tl grove mosterd
          • 2 tl koriander poeder
          • zwarte peper
          • 1/2 tl komijn
          • mes punt asafoetida

          Bereidingswijze:
          • Week de linzen vier uur in ruim water.
          • Spoel de linzen af.
          • Doe de rode of gele linzen in een pan met 200 ml water.
          • Was de tomaatjes en snijd ze in blokjes en voeg ze met het halve bouillonblokje toe aan de linzen. Breng aan de kook en laat 15 minuten op laag vuur koken.
          • Maak de pompoen schoon en snijd hem in stukjes.
          • Schil de ui en snijd hem fijn. Maak de knoflook schoonen hak hem fijn
          • Maak de spruitjes schoon en snijd aan de onderkant een kruis. Laat de spruitjes de laatste 5 minuten met de linzen meestoven.
          • Verwarm een el extra vierge olijfolie in een pan en fruit hierin de ui met de komijn en de asafoetida.
          • Voeg de stukjes pompoen, het korianderpoeder en de knoflook toe en roer even door. Voeg een beetje water toe en laat de pompoen 10 minuten zachtjes stoven tot ze gaar zijn. Roer als de pompoenstukjes gaar zijn de Italiaanse kruiden en de mosterd er door heen.
          • Snijd de champignons in plakjes. Verhit de andere el extra vierge olijfolie in een koekenpan en bak hierin de champignons goudbruin en gaar.
          • Doe de linzen met spruitjes en de champignons bij de pompoen en roer even door.
          • Roer de room door de stoof heen, breng eventueel op smaak met peper en zout.

          Lekker met kokosyoghurt.

            Over champignons

            De champignon is een schimmelachtige. De hoed en de korte dikke stengel vormen het vruchtlichaam van een schimmel. Champignons worden commercieel verbouwd en geregeld als vleesvervanger gebruikt, omdat ze  een rijke, vlezige structuur geven. Daarnaast geven ze smaak aan gerechten. Ze zijn vers, gedroogd en in blik te koop.

            Champignons zijn vers als ze stevig, droog en niet ingedeukt zijn. Slijmerige, verdorde champignons of champignons met veel donkere plekken kun je beter niet kopen. Bewaar champignons in de koelkast. Hier blijven ze ongeveer 5 dagen goed.

            Het is niet aan te raden champignons rauw te eten. Rauwe champignons bevatten de stof agaritine. Deze stof is in grotere hoeveelheden giftig. Door champignons te koken of te bakken wordt deze stof vernietigd. Ook worden de harde celwanden afgebroken waardoor de voedingstoffen beter opgenomen kunnen worden door ons lichaam.

            Champignons bevatten nauwelijks vet, maar veel eiwitten en vezels. Ze zijn rijk aan B vitaminen zoals riboflavine (B2), foliumzuur (B9), thiamine (B1), pantotheenzuur (B5) en niacine B3) en aan de mineralen kalium en selenium. Verder bevatten ze de mineralen koper, ijzer en fosfor.

            De B-vitaminen helpen het lichaam energie te krijgen uit voedsel en ze helpen bij het vormen van rode bloedcellen. Een aantal B-vitaminen zijn ook belangrijk voor de hersengezondheid.

            Champignons zijn rijk aan Selenium. Dit mineraal  helpt het lichaam te ontgiften, voorkomt en vermindert ontstekingen en remt de groei van tumoren. Ook de choline in champignons is ontstekingsremmend. Daarnaast heeft choline een positieve invloed  bij de opname van vetten. Slaap, bewegingen van de spieren, het geheugen en het leren wordt door choline ondersteund.

            Champigons zijn vullend door hun grote hoeveelheid voedingsvezels. Ze bevatten o.a. bètaglucanen en chitine. De voedingsvezels verminderen de eetlust en verbeteren insulineresistentie, het cholesterol gehalte en de immuniteit.
            De vezels helpen net als  het kalium en de  vitamine C in champignons de bloeddruk te verlagen en ze bevorderen de gezondheid van het hart.

            Champignons vormen een prebioticum voor de darmflora. Een prebioticum  voedt de goede bacteriën in de darm. Ze brengen de gunstige bacteriën, Acidophilus en Bifidobacterium, in balans.

            Wanneer champignons blootgesteld worden aan ultraviolet licht  produceren ze vitamine D.  De andere voedingsbronnen van vitamine D zijn dierlijk zoals vlees, vette vis en eieren. Aan boter en margarines wordt vitamine D toegevoegd.

            De antioxidanten in champignons, met name de fenolen en polysacchariden, remmen ontstekingen. Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen opruimen. Vrije radicalen ontstaan bij ontstekingen en oxidatieve stress. Ze beschadigen de lichaamscellen en leiden mogelijk tot kanker.

            Gerelateerde posts:

            door Ronnie de Winter 17 november 2024
            Sperzieboontje zijn vers wanneer je ze breekt en ze een knapperig geluid maken. Dan zijn ze het lekkerst. Ook smaken verse peulvruchten lekkerder als je ze laat weken in schoon water. Het komt de smaak en de vertering ten goede. Aangezien je sperziebonen niet rauw kunt eten door de lectine die deze peulvrucht bevat, wordt deze peulvrucht, gekookt, gestoomd, gestoofd of geroerbakt. Lectine is een stof die de plant aanmaakt om zich te beschermen tegen insectenvraat. Voor ons is de stof niet af te breken. Ze tast de darmwand aan en geeft darmklachten. Door verhitting wordt de schadelijke werking van lectine te niet gedaan.
            door Ronnie de Winter 10 november 2024
            Bloemkool behoort de de kruisbloemigen en we eten van deze kool de bloem. Vandaar ook zijn naam. Bloemkool heeft een neutrale smaak en kan daardoor met veel andere groenten gecombineerd worden. Het is van de koolsoorten één van de lichtverteerbaren. Samen met spitskool en Chinese kool. Je kunt bloemkool op verschillende manieren bereiden. De fytonutriënten in de bleomkool blijven echter het best bewaard bij stomen en roerbakken.
            door Ronnie de Winter 3 november 2024
            Linzen behoren tot de vlinderbloem-familie. Het zijn kleine peulvruchten en vormen een goede vleesvervanger in combinatie met granen. Peulvruchten zijn duurzamer dan vlees en de opbrengst per oppervlakte grond is vele malen groter. Maar ook in het transport, opslag en verwerking zijn peulvruchten duurzamer. Gedroogde linzen blijven jaren goed. Er zijn veel verschillende soorten linzen. De gele en de rode linzen zijn, doordat ze gespleten en ontveld zijn gemakkelijk te verteren en kosten weinig tijd om te bereiden.
            door Ronnie de Winter 27 oktober 2024
            Snijbiet behoort tot de Amaranten familie. Deze groente heeft grote groene bladeren met rood, geel of wit gekleurde stengels en nerven. Zowel het blad als de stengels zijn eetbaar. Snijbiet is gemakkelijk zelf te kweken en zodra de plant wat is gegroeid kun je blad en stengel oogsten. De plant groeit daarna weer aan en op een later tijdstip kan opnieuw geoogst worden. Zo heb je het hele jaar door geregeld wat snijbiet bladeren die je kunt gebruiken in een smoothie of door een salade. Het blad is goed rauw te eten maar de stengels kun je beter roerbakken en daarna toevoegen aan de salade.
            door Ronnie de Winter 20 oktober 2024
            Doperwtjes zijn een goede bron van eiwitten, koolhydraten, vezels en belangrijke vitaminen en mineralen. Ook bevat het de nodige fytonutriënten. Verse doperwtjes zijn super lekker maar vaak maar heel kort te verkrijgen of helemaal niet. Diepvriesdoperwtjes zijn dan een goed alternatief. Ze zijn goed te combineren met allerlei groenten en hebben een decoratief effect. Regelmatig deze kleine bolletjes op het menu zetten is qua voedingstoffen beslist aan te raden.
            door Ronnie de Winter 13 oktober 2024
            Courgette en pompoen behoren tot dezelfde familie. En dat is te zien aan de planten en de vruchten. De planten lijken wel wat op elkaar met hun grote bladeren, hun kruipende voortgang, hun gele bloemen en de manier waarop ze vrucht dragen. De courgette kweek je gemakkelijk in eigen tuin. Maar geeft hem wel de ruimte. Het wordt een grote plant met grote bladeren en kruipt als het ware je tuin door. Als je niet zoveel ruimte in je tuin hebt, kun je hem ook over je terras laten kruipen en zelfs omhoog langs een schutting. Er komen meerdere vruchten aan één plant. Laat de courgettes echter niet te groot worden, maximaal 30 cm, anders gaan ze melig smaken. Je kunt ze al vanaf 7 cm lang oogsten.
            door Ronnie de Winter 6 oktober 2024
            Voor niet iedereen zijn koolsoorten goed verteerbaar. Kool valt onder de zwaar verteerbare groenten. Vaak ontstaan er darmgassen waardoor er een opgeblazen gevoel ontstaat bij het eten van veel kool. In onderstaand recept zorgt de masala, de komijn, het korianderpoeder en de schijfjes citroen ervoor dat de boerenkool lichter verteerbaar wordt. Je spijsvertering heeft dan minder moeite de kool te verteren en kan de voedingstoffen dan beter uit de kool opnemen.
            door Ronnie de Winter 29 september 2024
            Venkel is een licht verteerbare groente, gemakkelijk te bereiden en vraagt maar een korte kooktijd. Je kunt venkel ook rauw eten als een salade of er soep van maken. Venkel heeft een anijsachtige smaak. Hij heeft een kalmerende werking op de spijsvertering en voorkomt gasvorming en een opgeblazen gevoel. Verse venkel heeft een mooie witte knol en fris groen loof. Het loof kun je gebruiken als garnering. Alleen het onderste stukje van de knol, de eventuele bruine vlekjes en de topjes van de steeltjes snijd je weg. Verder kun je alles van de knol gebruiken. De steeltjes zijn qua vezels wat stugger en hebben wat langer tijd nodig om te garen, maar zijn geschaafd met een komkommer schaaf heerlijk fris in een salade.
            door Ronnie de Winter 22 september 2024
            Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. De roosjes zijn snel gaar. Daardoor zijn ze ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
            door Ronnie de Winter 15 september 2024
            Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral in de wintermaanden is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel, die goed smaakt bij de oranje winterwortels. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
            Show More
            Share by: