Om groenten en kruiden te combineren hebben we kennis nodig maar vooral ook onze zintuigen. Door regelmatig te ruiken en te proeven leren we onze zintuigen ontwikkelen en worden we uitgedaagd nieuwe combinaties te maken. Wist je dat onze geur en smaak veel beter worden als we suiker en alcohol laten staan?
Ook zijn kruiden onderling heel goed te combineren waardoor er een verfijning van de smaak van een gerecht optreedt.
Kruiden kunnen veel betekenen voor de vertering en de smaak van groenten. Ze hebben vaak invloed op de gehele maaltijd. Door het toevoegen van kruiden en specerijen worden voedingsstoffen beter opgenomen. Kruiden zorgen er ook voor dat een gerecht minder verzurend wordt voor ons lichaam. Door hun verschillende eigenschappen en werkingen op ons lichaam kunnen we kruiden ook gebruiken als geneesmiddel. En natuurlijk zijn het smaakmakers. Ook voor kruiden geldt dat variatie belangrijk is.
Over keukenkruiden
Keukenkruiden werken vooral preventief en helpen met name voor het onderhoud van onze gezondheid.
Ze ondersteunen de werking van de organen. Ze kunnen vochtafdrijvend zijn, ontgiftend en/of schimmel werend zijn. Zo kunnen we door regelmatig oregano te gebruiken in ons gerechten voorkomen dat we last krijgen van parasieten. Kruiden hebben vaak een antivirale werking en bevatten veel antioxidanten die veroudering van ons lichaam tegengaan. Maar ze kunnen nog meer. Ze hebben ook invloed op onze emoties. Zo werkt kaneel pijnstillend en ondersteunt komijn ons zelfvertrouwen.
Kruiden kunnen zout in een gerecht vervangen en ze verlagen ook de behoefte aan suiker. Daarnaast hebben ze een hoge verzadigingswaarde waardoor ze de eetlust remmen.
Wil je van de goede stoffen van kruiden zoveel mogelijk voordeel hebben dat is het belangrijk de kruiden zo vers mogelijk te gebruiken.
De geur en de smaak komen dan het beste tot hun recht. Gedroogde kruiden zijn in gemalen vorm een aantal maanden houdbaar. Ongemalen kun je ze veel langer bewaren.
Fijnwrijven in een vijzel of fijn snijden met een scherp mes geeft de minste schade aan de cellen en zorgt ervoor dat er minder zuurstof bijkomt, waardoor de smaak het best bewaard blijft.
Bieslook, kervel en peterselie voeg je rauw pas op het laatst toe aan een gerecht en kook je niet mee. Zo behouden ze hun aroma.
Andere kruiden zoals laurier of tijm kook je juist wel mee. Ze hebben tijd nodig om een gerecht op smaak te brengen.