Saffraan
Meer dan alleen kleur en smaak!
Saffraan wordt gebruikt om een gerecht kleur en smaak te geven. Hij kan in heel veel gerechten worden gebruikt, zowel hartig of zoet, maar het is ook een geneesmiddel, al wordt het niet als zodanig gebruikt. Saffraan is duur doordat het zoveel kost om het te oogsten. Gelukkig heb je er maal heel weinig van nodig in een gerecht. Je kunt het ook gebruiken in een thee mengsel. Saffraan week je in een weinig water alvorens zowel het water als de saffraan draadjes toe te voegen aan een gerecht.
Granen ontbijt
- 5 el havervlokken
- 1 el kasha
- 1/2 el goybessen
- 1 el kokosvlokken
- paar draadjes saffraan
- mespuntje kardamon
- mespuntje kruidnagelpoeder
- 1/2 ceylon kaneel
- 1 tl psyllium
- 1 tl kuzu
- 1 el amandelen
- 1 el pompoenpitten
- Doe de havervlokken, de kasha, de goybessen, de kokosvlokken, de saffraan, de kardamon, het kruidnagelpoeder en de kaneel in een pan. Doe er 200 - 250 ml water bij en laat het een uurtje weken.
- Doe de kuzu en de psyllium in een kopje en doe er koud water bij. Roer het even goed door, zodat de kuzu oplost.
- Zet de pan met de geweekte granen en kruiden op het vuur en breng het mengsel aan de kook.
- Laat het 5 minuten zachtjes pruttelen. En roer dan als laatste het kusu/psylliummengsel er door.
- Rooster de amandelen en de pompoenpitten 5 minuten op een heel zacht vuurtje.
- Doe de pap op een bord. Strooi er de geroosterde noten over en indien gewenst nog een beetje lijnzaadolie.
Over saffraan
Saffraan komt oorspronkelijk uit Griekenland en bestaat uit de stampers van de saffraankrokus. Deze bloeit niet zoals de gewone krokus in het voorjaar maar hij bloeit in het najaar, zo in september/oktober.
De stampers worden gedroogd en verkocht.
Als medicijn wordt saffraan gebruikt om andere kruiden en voedingstoffen beter op te nemen en ze te transporteren naar de weefsels die ze nodig hebben. Doordat saffraan de bloedsomloop stimuleert zorgt hij voor meer vitaliteit. Saffraan is voor de vrouw een goed afrodisiacum. Het stimuleert ook de bloedsomloop in het bekken en de vrouwelijke geslachtsorganen.
Verder werkt saffraan tegen depressie, epilepsie en hysterie. Saffraan versterkt het zenuwstelsel en vermindert algemene zwakte.
Ook verbetert saffraan het geheugen.
Saffraan bevat de antioxidanten crocine, crocetine, safranal en kaempferol. Deze dragen bij aan bescherming van de cellen tegen oxidatieve stress.
Door deze krachtige antioxidanten kan saffraan ook ingezet worden bij de oogziekte: leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie (AMD) en bij de ziekte van Alzheimer.
Saffraan kan het bloedsuikerniveau verlagen, de insuline gevoeligheid verhogen en het cholesterolniveau verlagen.
Gerelateerde posts:









