Salie
voor ontspanning in een stressvolle periode
Salie is een keukenkruid dat veel gebruikt wordt bij de bereiding van vlees. Maar van salie kun je ook thee trekken. De thee werkt ontspannend en geeft je immuunsysteem een boost. Salie heeft een uitgesproken smaak en overheerst andere kruiden. Daarom wordt dit kruid meestal niet in combinatie met andere kruiden gebruikt.
Salie is gemakkelijk in de tuin te kweken. Het is een kleine heesterachtige plant met groen/grijze langwerpige blaadjes. In de zomer kun je de blaadjes vers gebruiken. Heb je genoeg salie dan kun je de blaadjes ook in de zomer oogsten en drogen zodat je ook in de winter een voorraadje van dit kruid bezit.
Pompoen rijst met salie
vegetarische variant
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- zilvervliesrijst
- groentebouillonblokje
- een scheutje witte wijn
- 250 gr champignons
- kokosolie
- 2 takjes salie
- kleine butternutpompoen
- tijm
- extra vierge olijfolie
- peper en zout
- zachte geitenkaas
- Laat de zilvervlies rijst 4 uur weken in water. Spoel ze daarna goed af.
- Pel het sjalotje en de knoflook en snijd ze fijn.
- Verwarm de olijfolie in de pan en fruit op laag vuur de ui en knoflook.
- Voeg de zilvervliesrijst toe en roer even om.
- Voeg een scheutje witte wijn, een groentebouillonblokje en het water toe.
- Kook de rijst droog in ca 15 minuten.
- Was de pompoen en borstel hem goed schoon. Verwijder de zaadlijsten en snijd hem in blokjes.
- Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
- Verwarm de kokosolie in de pan en bak hierin de champignons. Roer op het laatst de salieblaadjes erdoor.
- Zet dan het vuur uit.
- Doe de champignons met de salie in een schaaltje en houd die even apart.
- Voeg dan de pompoenblokjes toe aan de pan met wat water en de tijm en kook de pompoenblokjes in 10 minuten gaar.
- Roer de champignons met de salie, de pompoenblokjes met tijm en de rijst door elkaar.
- Verwarm alles nog even door en dien het op met wat zachte geitenkaas.
Over salie
Saliethee is een geneeskrachtige kruid. Ze bevat heel veel antioxidanten en is rijk aan vitamine A, B6, K en calcium en ijzer. Salie heeft een positieve invloed op de lever, het lymfesysteem en de luchtwegen.
Salie bevatten fyto-oestrogenen. Deze plantaardige stoffen lijken op de vrouwelijke geslachtshormonen en hebben een positief effect op overgangsklachten.
De etherische oliën van salie verbeteren het geheugen en de concentratie, bevorderen alertheid en werken kalmerend en ontspannend. Ze bestaan bij salie o.a. uit thujon. Als je van deze stof teveel binnen krijgt kan dit leiden tot verslaving, hallucinaties en stuiptrekkingen. Bij gewoon keuken gebruik zul je hier geen last van hebben, maar het advies voor saliethee is niet meer dan 2 kopjes per dag voor maximaal drie weken achter elkaar om het als kuur te nemen.
Af en toe een kopje saliethee per week is geen probleem.
Salie bevat een groot aantal flavonoïden. Deze hebben een antivirale, antibacteriële, antischimmel en ontstekingsremmende eigenschappen. Salie is slijmoplossend en koortswerend.
Het kruid stimuleert de lymfe en de gal waardoor het een positieve invloed heeft op de vetstofwisseling.
Salie is ook goed voor de huid, voor wondgenezing en het vervagen van littekens. Salie regenereert namelijk de cellen
Salie is rijk aan polyfenolen (160 verschillende). Deze stoffen werken als antioxidanten voor je lichaam.
Salie verlaagt het slechte cholesterol en verhoogt na twee weken het goede cholesterol in je bloed.
De microben die tandplak bevorderen wordt door salie geneutraliseerd. Salie doodt ook de Streptococcus mutans-bacterie, die de veroorzaker is van o.a. tandholtes. Door op een blaadje salie kauwen worden deze bacteriën gedood en worden je tanden witter.
Salie helpt bij de vertering van voeding. Het zorgt onder meer voor een betere vetvertering en voorkomt oprispingen en een opgeblazen gevoel.
Salie toegevoegd aan een vlees gerecht, maakt het vlees heerlijk mals.
Belangrijke voedingstoffen in salie
Gerelateerde posts:









