Noten bevatten vet en eiwitten, net als vlees en vis. Daarnaast bevatten ze vezels, vitaminen en mineralen. Amandelen spannen de kroon wat betreft hun hoeveelheid eiwitten en calcium. En ze bevatten geen verzadigde vetten.
Amandelen geven snel een verzadigd gevoel en zijn in veel gerechten te verwerken. Ze combineren goed met andere noten.
Voor vegetariërs en veganisten zijn amandelen een belangrijke eiwitbron.
Amandelen gaan uitstekend samen met komkommer. Komkommer bevat veel water en geeft frisheid. De droge noten zijn gemakkelijker te kauwen en te vermalen door de sappige komkommer.
Doordat amandelen veel calcium bevatten zijn ze ook goed om te combineren met krulandijvie.
Krulandijvie bevat oxaalzuur. Door deze te combineren met amandelen en zo dus calcium toe te voegen hoeft het lichaam geen calcium uit zijn eigen reserves aan te breken om het oxaalzuur te binden en te elimineren.
Ingrediënten:
Bereidingswijze:
Over amandelen
Amandelen zijn eigenlijk geen noten maar pitten. Het zijn de pitten van de vruchten van de amandelboom. Hierdoor bevatten ze zoveel voedingsstoffen. Deze zijn nodig om een nieuwe plant te laten groeien.
Ze zijn dan ook zeer voedzaam en geven snel een verzadigd gevoel. Een uitstekend tussendoortje en je hebt aan weinig al genoeg.
De amandel bevat de vitaminen B1, B2, B3, B6, E en foliumzuur en de mineralen calcium, magnesium, fosfor, kalium, ijzer, koper, mangaan, en zink. Daarnaast is het is rijke bron van eiwitten, vetten en vezels.
De mangaan in combinatie met koper en riboflavine in amandelen zorgen voor de energieproductie. Met name rond een uur of vier zakt vaak onze energielevel en een handje amandelen kunnen dan snel uitkomst bieden. Het is een heel gezond alternatief voor een bakkie "troost"met "wat lekkers"!
Amandelen kunnen door hun hoge gehalte aan calcium en eiwitten melkproducten vervangen. Ze zijn dan ook erg goed voor onze beenderen en gaan osteoporose tegen. Naast calcium bevatten amandelen ook veel magnesium, een mineraal dat ook een belangrijke factor is voor het onderhoud van onze botten.
Door het hoge gehalte aan vetzuren, antioxidanten en vezels vormen amandelen een belangrijk voedingsmiddel tegen hart- en vaatziekten, een hoog cholesterolgehalte, diabetes en nier- en galstenen. De antioxidanten die amandelen bevatten gaan kanker tegen en beschermen tegen psychische achteruitgang. De sterke antioxidant, vitamine E speelt ook een grote rol bij de celstofwisseling.
Verder hebben amandelen een positieve invloed op het zenuwstelsel en de spierfunctie.
Het bruine velletje van de amandel bevat de meeste antioxidanten. Geblancheerde (witte) amandelen missen dit velletje en daarmee dus ook zijn gezonde stoffen.
Bittere amandelen bevatten cyanide. Deze stof is giftig voor de mens. Een klein beetje kan het lichaam wel aan, maar je moet er niet teveel van binnen krijgen.
- ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel
- is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.
- heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie
- speelt een rol bij de eiwitvertering
- voorkomt spierkramp
- zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine
- voorkomt migraine
- verbetert de huid
- repareert spierweefsel
- is belangrijk voor de energieproductie
- cholesterolverlagend
- goed voor het zenuwstelstel
- voorkomt migraine
- is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel
- geeft energie
- helpt de lever bij de ontgifting
- is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten
- is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus
- verbetert de werking van de hersenen
- ondersteunt de functie van de lever
- is stemmings verbeterend
- ondersteund het ontgiftingsproces
- belangrijke antioxidant
- zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren
- ondersteunt het immuunsysteem
- is belangrijk voor de cholesterol balans
- zorgt voor een juist weefselherstel
- zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.
- is belangrijk voor de hormoonhuishouding.
- helpt tegen hart - en vaatziekten
- nodig voor de botopbouw
- speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen
- is van belang voor de spier en zenuwfunctie
- is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk
- is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden
- is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen
- is een grondstof voor energie in de spieren
- is belangrijk voor een juiste nierwerking
- speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen
- ondersteunt de celfunctie
- vermindert vermoeidheid
- zorgt voor aanmaak van maagzuur
- is een onderdeel van de spieren
- reguleert de bloeddruk
- goed voor een normaal hartritme
- reguleert de vochthuishouding samen met Natrium
- heeft een rol bij spiersamentrekkingen
- kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen
- regeleert de zuur- base balans
- helpt bij de energieproductie
- nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen
- is belangrijk voor de productie van celenergie
- nodig voor pigment aanmaak
- bevordert de ijzeropname
- heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels
- betrokken bij heel veel processen in ons lichaam
- gaat vermoeidheid tegen
- vermindert spierkrampen
- magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn
- speelt een rol in verlaging van de bloeddruk
- het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen
- voorkomt galstenen
- is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel
- het is nodig voor een juiste werking van enzymen
- het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.
- speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen
-gaat vermoeidheid tegen
- ondersteunt de celfunctie
- helpt ons afweersysteem
- ondersteunt de koolhydratenstofwisseling
- is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen
- is nodig voor de opname van B vitaminen
- incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend
- het voorkomt diabetes
- gaat veroudering tegen
- levert energie
- wordt door lichaam omgezet in DHA en EPA die ontstekingsremmend werken
- grondstof voor hormonen
- essentieel voor de hersenen
- voor een goede werking is een juiste balans van de hoeveelheid omega 3 en omega 6 noodzakelijk.
- energieleverancier
- grondstof voor de hormonen
- verbetert de verbranding van verzadigd vet
- is belangrijk voor het zenuwstelsel
- is belangrijk voor de hersenen
- houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.
- moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking
- energieleverancier
- grondstof voor de hormonen
- verbetert de verbranding van verzadigd vet
- is belangrijk voor het zenuwstelsel
- is belangrijk voor de hersenen
- houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.
- moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking
- ontstekingsremmend
- kankerremmend
- gaan ziektes en veroudering tegen
- maken vrije radicalen onschadelijk
- cholesterol verlagend
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica