









Over andijvie
Andijvie is het hele jaar door goed te verkrijgen. Het is een bittere groente en behoort tot de cichoreifamilie. De bitterstsoffen in andijvie ondersteunen de lever het lichaam te ontgiften en ze zuiveren het bloed. Andijvie is vochtafdrijvend en de vele vezels zorgen voor een betere darmfunctie waardoor voedingstoffen beter worden opgenomen en afvalstoffen beter worden afgevoerd. Het is een groente die een positieve invloed heeft op het zenuwstelsel en het immuunsysteem.
Verse andijvie heeft de voorkeur want zoals elke bladgroente, bevat het dan de meeste voedingstoffen. Andijvie bevat veel van het in vet oplosbare vitamine K en in verhouding veel van het mineraal mangaan. Mangaan speelt een rol bij de regulering van de bloedsuikerspiegel en bij de aanmaak van botten en kraakbeen. Vitamine K speelt ook een rol bij de bot aanmaak en het onderhoud hiervan omdat het calcium opslaat en vasthoudt. Andijvie is voor gezonde botten o.a. dus een belangrijke groente.
De donkergroene bladeren bevatten het meeste bladgroen en daarmee het meeste chlorofyl. Een stof die zware metalen aan zich bindt en ze op deze manier afvoert.
Andijvie wordt vaak rauw gegeten in een stamppot. Ze is echter ook heel geschikt om rauw toe te voegen aan een smoothie of een salade.
Of om heel kort te roerbakken.
Er zijn twee soorten andijvie, de grootbladerige en de krulandijvie. De krulandijvie is vanwege zijn mooie gekrulde blad per uitstek geschikt voor een salade.
De bittere smaak van andijvie wordt vezacht als je deze groenten combineert met een zoetere groente zoals de rode puntpaprika, pompoen, zoete aardappel, worteltjes, ui of pastinaak.
In een salade kun je de bittere smaak verzachten door blauwe bessen, sinaasappelpartjes of stukjes gedroogde vijg toe te voegen. Andijvie is ook erg lekker in combinatie met haloumi. De zachte smaak van deze schapenkaas met zijn stevige bite doen het goed in een salade met andijvie maar ook in een stoof- of stamppotgerecht met deze groente.
Ingrediënten:
Bereidingswijze: