









Over vijgen
Een gedroogde vijg is een heerlijk zoete vrucht, die je al snel energie geeft. Door zijn grote hoeveelheid vezels en fructose blijft de bloedsuikerspiegel in balans. Fructose wordt door de lever direct omgezet en de vezels zorgen dat de suikers langzaam in de bloedbaan opgenomen worden. Maar let wel op, bij een te groot aanbod van fructose in één keer zet de lever de fructose voor een deel om naar cholesterol, wat tot leververvetting kan leiden. De pectine, een vezel die goed vertegenwoordigt is in de vijg, biedt het lichaam bescherming tegen vrije radicalen.
Vijgen worden vaak verwerkt bij eiwitrijke producten. De vijg versnelt de vertering van eiwitten waardoor er sneller energie vrijkomt en de concentratie versterkt wordt.
Vijgen verbeteren de stoelgang door hun grote hoeveelheid vezels en werken ontstekingsremmend op het darmslijmvlies.
Verse vijgen bestaan voor een aanzienlijk deel uit water. Door vijgen te drogen wordt het vochtgehalte van de vrucht lager waar bij de koolhydraten in de vrucht geconcentreerd worden. De caloriewaarde stijgt niet of nauwelijks. Er is wel een toename van eiwitten, vetten en ballaststoffen. Ook de concentratie van mineralen en sporenelementen nemen toe doordat het water verdampt. Vitamine C gaat helaas voor een groot deel verloren maar daarentegen nemen de B vitaminen ( B1, B2, B6, niacine)en vitamine E toe. Door het drogen wordt de vijg dus een goede energieleverancier.
Om de vertering gedroogd vijgen te verbeteren raad ik je aan de vijgen in stukjes te snijden en minstens 10 minuten te laten weken in water.
Vijgen zijn goed te combineren met kaas, zalm en yoghurt, maar ook lekker bij wild, kip en kalkoen. Ze maken het vlees malser. En in een fruitsalade doet de gedroogde vijg het ook goed.
Ingrediënten: