









Als het warm weer is, hebben we minder zware voeding nodig. We verbruiken immers minder energie, omdat we ons lichaam niet hoeven te verwarmen. Een salade is een goede manier om ons dan te voeden. Het vormt een lichte maaltijd en je kunt voldoende groenten toevoegen om zo voldoende voedingstoffen binnen te krijgen.
Een salade maak je zwaarder door er b.v. koude aardappelen aan toe te voegen, wat noten of zaden of wat meer olie.
Over dressings en smaken
Een salade maken we aan met een dressing. Dat is nodig om de rauwe groenten beter te kunnen verteren. De basis van een dressing is een olie (vet), wat zuur en zout. Het vet zorgt voor een betere vertering, het zuur helpt de groente vezels af te breken en het zout en het vet helpen om de zwavel uit de groenten beter op te nemen. Voeg je nog een klein beetje zoet toe in de vorm van een zoetere groente of een heel klein beetje fruit en een bittere groente zoals bv. andijvie of witlof dan heb je al vier van de vijf smaken tezamen.
Er zijn vijf basissmaken te weten: zuur, zout, zoet, bitter en unami. We noemen deze smaken de vijfbasis smaken omdat iedereen ter wewrkeld deze smaken kan proeven. De andere smaken scherp en wrang vormen een aanvulling op de basissmaken. Unami smaakt hartig, zoutig en een beetje pittig. Glutaminzuur is verantwoordelijk voor deze smaak. Glutaminezuur is een aminozuur dat een onderdeel vormt van bepaalde eiwitten. Een aantal eiwitrijke produkten, zoals oude kaas, sardientjes, krab, kip en ansjovis bevatten dan ook deze smaak. Maar er zijn ook groenten die deze smaak bevatten. Zoals rijpe tomaten, tomatenpuree, kombu, paddestoelen, knoflook, olijven, doperwtjes en gebakken ui. Ook sojasauzen bevatten unami.
De voedingsindustrie voegt vaak aan produkten die unami smaak toe in de vorm van glutamaat. Fele kanta en klare dressing bevatten deze stof. Deze chemische bereide stof Mononatriumglutamaat (E621) of ook wel Ve-tsin is één van die vormen. Het is een smaakmaker die verschillende klachten kan geven. Hartkloppingen, hoofdpijn, maar ook je gestressd voelen en niet tot rust kunnen komen, niet kunnen slapen of heel onrustig slapen, kunnen in relatie staan tot deze stof. Ook allergische reacties zoals netelroos kunnen hiermee verband houden.
Vind je deze smaak lekker voeg dan liever een paar olijven toe aan je salade of gerecht, of rijpe tomaten. Je hebt dan wel deze smaak zonder de nare bijwerking van de chemische smaakversterker.
Voor het zuur kun je citroensap gebruiken. Het geeft een salade een frisse smaak. De schil van de citroen kun je geraspt toe voegen en geeft een bittertje aan de smaak.
In plaats van citoensap kun je ook appelciderazijn gebruiken. Het voordeel van appelciderzazijn zit in het azijnzuur. Dit zuur zorgt er namelijk voor dat de koolhydraten minder snel verteerd worden. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel beter in balans. Wanneer je bijvoorbeeld warm gekookte aardappelen eet, doe je er goed aan om als voorgerecht een salade aangemaakt met appelciderzijn te eten. De koolhydraten van de aardappels zullen dan langzamer omgezet worden waardoor je geen of een minder grote piek krijgt in de bloedsuikerspiegel.
Het is erg leuk om steeds te variëren in dressings. Door een andere olie te gebruiken, mosterd toe te voegen, verse kruiden, knoflook, maar ook yoghurt of kwark kune je net een andere kwinkslag aan je dressing geven. Ook kun je variëren in de zoete toevoeging van de dressing.
Gedroogde vruchten, kokossnippers, fijne gehakte cashewnoten, tahin geven allemaal een wat zoeter smaak.