Koolsla

Ronnie de Winter • 25 juni 2023

met appelciderazijn

Als het warm weer is, hebben we minder zware voeding nodig. We verbruiken immers minder energie, omdat we ons lichaam niet hoeven te verwarmen. Een salade is een goede manier om ons dan te voeden. Het vormt een lichte maaltijd en je kunt voldoende groenten toevoegen om zo voldoende voedingstoffen binnen te krijgen.

Een salade maak je zwaarder door er b.v. koude aardappelen aan toe te voegen, wat noten of zaden of wat meer olie.

Koolsla

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1/2 spitskool
  • 3 grote wortels
  • 3 el yoghurt
  • 2 tl mosterd
  • 1 el appelciderazijn
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 2-3 gedroogde abrikozen

Bereidingswijze:
  • Was de spitskool en snijd ze in dunne reepjes.
  • Was de wortels en schrap ze eventueel. Rasp ze in dunne reepjes.
  • Snijd de abrikozen in hele kleine stukjes.
  • Doe de yoghurt in een schaal.
  • Doe er de mosterd, de appelciderzaijn en de extra vierge olijfolie bij en roer het tot een dressing.
  • Voeg de stukjes abrikoos toe en roer goed door.
  • Voeg dan de wortels en de kool toe en roer alles goed door elkaar.

Over dressings en smaken


Een salade maken we aan met een dressing. Dat is nodig om de rauwe groenten beter te kunnen verteren. De basis van een dressing is een olie (vet), wat zuur en zout. Het vet zorgt voor een betere vertering, het zuur helpt de groente vezels af te breken en het zout en het vet helpen om de zwavel uit de groenten beter op te nemen. Voeg je nog een klein beetje zoet toe in de vorm van een zoetere groente of een heel klein beetje fruit en een bittere groente zoals bv. andijvie of witlof dan heb je al vier van de vijf smaken tezamen.


Er zijn vijf basissmaken te weten: zuur, zout, zoet, bitter en unami. We noemen deze smaken de vijfbasis smaken omdat iedereen ter wewrkeld deze smaken kan proeven. De andere smaken scherp en wrang vormen een aanvulling op de basissmaken. Unami smaakt hartig, zoutig en een beetje pittig. Glutaminzuur is verantwoordelijk voor deze smaak. Glutaminezuur is een aminozuur dat een onderdeel vormt van bepaalde eiwitten. Een aantal eiwitrijke produkten, zoals oude kaas, sardientjes, krab, kip en  ansjovis bevatten dan ook deze smaak.  Maar er zijn ook groenten die deze smaak bevatten. Zoals rijpe tomaten, tomatenpuree, kombu, paddestoelen, knoflook, olijven, doperwtjes en gebakken ui. Ook sojasauzen bevatten unami.


De voedingsindustrie voegt vaak aan produkten  die unami smaak toe in de vorm van glutamaat. Fele kanta en klare dressing bevatten deze stof. Deze chemische bereide stof Mononatriumglutamaat (E621) of ook wel Ve-tsin is één van die vormen. Het is een smaakmaker die verschillende klachten kan geven. Hartkloppingen, hoofdpijn, maar ook je gestressd voelen en niet tot rust kunnen komen, niet kunnen slapen of heel onrustig slapen, kunnen in relatie staan tot deze stof. Ook allergische reacties zoals netelroos kunnen hiermee verband houden.


Vind je deze smaak lekker voeg dan liever een paar olijven toe aan je salade of gerecht, of rijpe tomaten. Je hebt dan wel deze smaak zonder de nare bijwerking van de chemische smaakversterker.


Voor het zuur kun je citroensap gebruiken. Het geeft een salade een frisse smaak. De schil van de citroen kun je geraspt toe voegen en geeft een bittertje aan de smaak. 

In plaats van citoensap kun je ook appelciderazijn gebruiken. Het voordeel van appelciderzazijn zit in het azijnzuur. Dit zuur zorgt er namelijk voor dat de koolhydraten minder snel verteerd worden. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel beter in balans. Wanneer je bijvoorbeeld warm gekookte aardappelen eet, doe je er goed aan om als voorgerecht een salade aangemaakt met appelciderzijn te eten. De koolhydraten van de aardappels zullen dan langzamer omgezet worden waardoor je geen of een minder grote piek krijgt in de bloedsuikerspiegel.


Het is erg leuk om steeds te variëren in dressings. Door een andere olie te gebruiken, mosterd toe te voegen, verse kruiden, knoflook, maar ook yoghurt of kwark kune je net een andere kwinkslag aan je dressing geven. Ook kun je variëren in de zoete toevoeging van de dressing.

Gedroogde vruchten, kokossnippers, fijne gehakte cashewnoten, tahin geven allemaal een wat zoeter smaak.



Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More