Eetbare bloemetjes

Ronnie de Winter • 2 juli 2023

waarmee je iets extra's toevoegt aan een salade!

Eetbare bloemetjes zijn handig om een salade wat op te fleuren en wat extra's toe te voegen aan gezonde fytonutriënten. Ook al gebruik je maar een klein beetje. Hoe meer variatie je in een salade weet te brengen hoe meer voordelen dat heeft voor je gezondheid.

Pluk de bloemetjes wanneer ze op hun mooist zijn en was ze voorzichtig. Bewaar in een plastic zakje in de koelkast met een paar druppels water erin.  Eet ze het liefst dezelfde dag nog.

Je kunt de bloemetjes ook drogen. Leg ze dan tussen twee lagen bakpapier en droog ze op de vensterbank. Doordat ze onder het papier liggen, kan de zon de blaadjes niet verbranden terwijl het papier wel licht doorlaat. ze blijven zo mooi van kleur en  drogen snel.  Alleen dikkere bloemetjes zoals de hartjes van kamille hebben wel een poosje nodig om helemaal droog te worden. Om ze goed te kunnen bewaren is het belangrijk dat ze goed droog zijn, anders gaan ze schimmelen.


Salade met bloemetjes

(2 pers)

Ingrediënten:
  • bladsla
  • rozenblaadjes
  • bieslookbloemetjes
  • saliebloemetjes
  • Oost Indische kers
  • appel
  • citroensap
  • extra vierge olijfolie
  • zwarte peper
  • zout

Bereidingswijze:
  • Was de sla en droog hem in een slacentrifuge.
  • Was de bloemetjes voorzichtig en schud ze droog.
  • Was de appel, verwijder het klokhuis, snijd hem in kleine stukjes en besprenkel ze met citroensap.
  • Maak een dressing van het overige citroensap, de extra vierge olijfolie, zwarte peper en zout.
  •  Doe alle ingrediënten in een schaal en schenk er de dressing over. 


Over eetbare bloemetjes


Behalve de blaadjes van de kruiden uit de tuin zijn vaak ook de bloemetjes eetbaar en geven een heerlijke smaak aan gerechten. Bloemetjes bevatten vaak veel gezonde stoffen met name antioxidanten, zoals fenolen, terpenen en vetzuren zoals omega 3. Daarnaast bevatten ze ook mineralen, vitaminen en eiwitten.

Veel bloemetjes hebben een ontstekingsremmende werking, beschermen onze weefsel door hun oxidanten en bevatten antimicrobiële fytonutriënten.

De bloemetjes van salie, bieslook, dille, tijm, rozemarijnmajoraan, oregano, basilicum munt zijn eetbaar. Ze hebben een afgeleide smaak van het kruid. Zo smaakt de bloem van bieslook naar ui maar het is veel zachter van smaak. De bloemetjes van oregano zijn wat zoeter dan de blaadjes en de bloemetjes van munt hebben een heel verfrissende smaak. Intenser dan het blad.

Van de bloemetjes kun je heel goed thee zetten. Ook kun je de bloemetjes drogen zodat je in de winter nog van de kruiden kunt genieten.

Kamille is een kruid waar we met name de bloemetjes van gebruiken. Meestal voor thee. Maar je kan ze ook vers eten door ze toe te voegen aan een salade. Ze zijn lichtzoet van smaak met een aardse toon erin. De blaadjes zijn het lekkerst voordat de plant in bloei staan. Die smaken zoet. Kamille vermindert angst en bevordert de slaap.

De bloemetjes van salie hebben een mooie paarse kleur en hebben net als het blad een ontspannende werking.

Alle rozen, ook klaprozen zijn eetbaar. Kies een roos die lekker ruikt, dan zal hij naar alle waarschijnlijkheid ook heerlijk smaken. Gebruik alleen de bloemblaadjes. Rozenblaadjes hebben een lichtzoete smaak en geuren heerlijk! Ook rozenblaadjes verminderen angst en geven ontspanning. Ze zijn lekker in rabarber of in een dessert, maar je kan ze ook in een salade verwerken.

Andere eetbare bloemetjes  zijn de bloemetjes van Oost Indische kers, viooltjes, goudsbloem, lavendel, paardenbloem

Lavendel is lekker met citrusvruchten of bessen maar je kunt het ook goed combineren met kruiden als rozemarijn en tijm. Let wel op dat je niet teveel lavendel gebruikt want het kan gauw overheersend zijn.





Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More