Eetbare bloemetjes

Ronnie de Winter • 2 juli 2023

waarmee je iets extra's toevoegt aan een salade!

Eetbare bloemetjes zijn handig om een salade wat op te fleuren en wat extra's toe te voegen aan gezonde fytonutriënten. Ook al gebruik je maar een klein beetje. Hoe meer variatie je in een salade weet te brengen hoe meer voordelen dat heeft voor je gezondheid.

Pluk de bloemetjes wanneer ze op hun mooist zijn en was ze voorzichtig. Bewaar in een plastic zakje in de koelkast met een paar druppels water erin.  Eet ze het liefst dezelfde dag nog.

Je kunt de bloemetjes ook drogen. Leg ze dan tussen twee lagen bakpapier en droog ze op de vensterbank. Doordat ze onder het papier liggen, kan de zon de blaadjes niet verbranden terwijl het papier wel licht doorlaat. ze blijven zo mooi van kleur en  drogen snel.  Alleen dikkere bloemetjes zoals de hartjes van kamille hebben wel een poosje nodig om helemaal droog te worden. Om ze goed te kunnen bewaren is het belangrijk dat ze goed droog zijn, anders gaan ze schimmelen.


Salade met bloemetjes

(2 pers)

Ingrediënten:
  • bladsla
  • rozenblaadjes
  • bieslookbloemetjes
  • saliebloemetjes
  • Oost Indische kers
  • appel
  • citroensap
  • extra vierge olijfolie
  • zwarte peper
  • zout

Bereidingswijze:
  • Was de sla en droog hem in een slacentrifuge.
  • Was de bloemetjes voorzichtig en schud ze droog.
  • Was de appel, verwijder het klokhuis, snijd hem in kleine stukjes en besprenkel ze met citroensap.
  • Maak een dressing van het overige citroensap, de extra vierge olijfolie, zwarte peper en zout.
  •  Doe alle ingrediënten in een schaal en schenk er de dressing over. 


Over eetbare bloemetjes


Behalve de blaadjes van de kruiden uit de tuin zijn vaak ook de bloemetjes eetbaar en geven een heerlijke smaak aan gerechten. Bloemetjes bevatten vaak veel gezonde stoffen met name antioxidanten, zoals fenolen, terpenen en vetzuren zoals omega 3. Daarnaast bevatten ze ook mineralen, vitaminen en eiwitten.

Veel bloemetjes hebben een ontstekingsremmende werking, beschermen onze weefsel door hun oxidanten en bevatten antimicrobiële fytonutriënten.

De bloemetjes van salie, bieslook, dille, tijm, rozemarijnmajoraan, oregano, basilicum munt zijn eetbaar. Ze hebben een afgeleide smaak van het kruid. Zo smaakt de bloem van bieslook naar ui maar het is veel zachter van smaak. De bloemetjes van oregano zijn wat zoeter dan de blaadjes en de bloemetjes van munt hebben een heel verfrissende smaak. Intenser dan het blad.

Van de bloemetjes kun je heel goed thee zetten. Ook kun je de bloemetjes drogen zodat je in de winter nog van de kruiden kunt genieten.

Kamille is een kruid waar we met name de bloemetjes van gebruiken. Meestal voor thee. Maar je kan ze ook vers eten door ze toe te voegen aan een salade. Ze zijn lichtzoet van smaak met een aardse toon erin. De blaadjes zijn het lekkerst voordat de plant in bloei staan. Die smaken zoet. Kamille vermindert angst en bevordert de slaap.

De bloemetjes van salie hebben een mooie paarse kleur en hebben net als het blad een ontspannende werking.

Alle rozen, ook klaprozen zijn eetbaar. Kies een roos die lekker ruikt, dan zal hij naar alle waarschijnlijkheid ook heerlijk smaken. Gebruik alleen de bloemblaadjes. Rozenblaadjes hebben een lichtzoete smaak en geuren heerlijk! Ook rozenblaadjes verminderen angst en geven ontspanning. Ze zijn lekker in rabarber of in een dessert, maar je kan ze ook in een salade verwerken.

Andere eetbare bloemetjes  zijn de bloemetjes van Oost Indische kers, viooltjes, goudsbloem, lavendel, paardenbloem

Lavendel is lekker met citrusvruchten of bessen maar je kunt het ook goed combineren met kruiden als rozemarijn en tijm. Let wel op dat je niet teveel lavendel gebruikt want het kan gauw overheersend zijn.





Gerelateerde posts:

Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 30 mei 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
door Ronnie de Winter 18 mei 2025
Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.
door Ronnie de Winter 4 mei 2025
In de zomermaanden is het lekker om koolrabi rauw in een salade te eten. Dan is hij heerlijk knapperig en fris. In combinatie met wortel en appel maak je in een mum van tijd een heerlijke salade voorbij de lunch of als bijgerecht bij vlees of vis.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
door Ronnie de Winter 6 april 2025
Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten. De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten. Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
Show More