Eetbare bloemetjes

Ronnie de Winter • 2 juli 2023

waarmee je iets extra's toevoegt aan een salade!

Eetbare bloemetjes zijn handig om een salade wat op te fleuren en wat extra's toe te voegen aan gezonde fytonutriënten. Ook al gebruik je maar een klein beetje. Hoe meer variatie je in een salade weet te brengen hoe meer voordelen dat heeft voor je gezondheid.

Pluk de bloemetjes wanneer ze op hun mooist zijn en was ze voorzichtig. Bewaar in een plastic zakje in de koelkast met een paar druppels water erin.  Eet ze het liefst dezelfde dag nog.

Je kunt de bloemetjes ook drogen. Leg ze dan tussen twee lagen bakpapier en droog ze op de vensterbank. Doordat ze onder het papier liggen, kan de zon de blaadjes niet verbranden terwijl het papier wel licht doorlaat. ze blijven zo mooi van kleur en  drogen snel.  Alleen dikkere bloemetjes zoals de hartjes van kamille hebben wel een poosje nodig om helemaal droog te worden. Om ze goed te kunnen bewaren is het belangrijk dat ze goed droog zijn, anders gaan ze schimmelen.


Salade met bloemetjes

(2 pers)

Ingrediënten:
  • bladsla
  • rozenblaadjes
  • bieslookbloemetjes
  • saliebloemetjes
  • Oost Indische kers
  • appel
  • citroensap
  • extra vierge olijfolie
  • zwarte peper
  • zout

Bereidingswijze:
  • Was de sla en droog hem in een slacentrifuge.
  • Was de bloemetjes voorzichtig en schud ze droog.
  • Was de appel, verwijder het klokhuis, snijd hem in kleine stukjes en besprenkel ze met citroensap.
  • Maak een dressing van het overige citroensap, de extra vierge olijfolie, zwarte peper en zout.
  •  Doe alle ingrediënten in een schaal en schenk er de dressing over. 


Over eetbare bloemetjes


Behalve de blaadjes van de kruiden uit de tuin zijn vaak ook de bloemetjes eetbaar en geven een heerlijke smaak aan gerechten. Bloemetjes bevatten vaak veel gezonde stoffen met name antioxidanten, zoals fenolen, terpenen en vetzuren zoals omega 3. Daarnaast bevatten ze ook mineralen, vitaminen en eiwitten.

Veel bloemetjes hebben een ontstekingsremmende werking, beschermen onze weefsel door hun oxidanten en bevatten antimicrobiële fytonutriënten.

De bloemetjes van salie, bieslook, dille, tijm, rozemarijnmajoraan, oregano, basilicum munt zijn eetbaar. Ze hebben een afgeleide smaak van het kruid. Zo smaakt de bloem van bieslook naar ui maar het is veel zachter van smaak. De bloemetjes van oregano zijn wat zoeter dan de blaadjes en de bloemetjes van munt hebben een heel verfrissende smaak. Intenser dan het blad.

Van de bloemetjes kun je heel goed thee zetten. Ook kun je de bloemetjes drogen zodat je in de winter nog van de kruiden kunt genieten.

Kamille is een kruid waar we met name de bloemetjes van gebruiken. Meestal voor thee. Maar je kan ze ook vers eten door ze toe te voegen aan een salade. Ze zijn lichtzoet van smaak met een aardse toon erin. De blaadjes zijn het lekkerst voordat de plant in bloei staan. Die smaken zoet. Kamille vermindert angst en bevordert de slaap.

De bloemetjes van salie hebben een mooie paarse kleur en hebben net als het blad een ontspannende werking.

Alle rozen, ook klaprozen zijn eetbaar. Kies een roos die lekker ruikt, dan zal hij naar alle waarschijnlijkheid ook heerlijk smaken. Gebruik alleen de bloemblaadjes. Rozenblaadjes hebben een lichtzoete smaak en geuren heerlijk! Ook rozenblaadjes verminderen angst en geven ontspanning. Ze zijn lekker in rabarber of in een dessert, maar je kan ze ook in een salade verwerken.

Andere eetbare bloemetjes  zijn de bloemetjes van Oost Indische kers, viooltjes, goudsbloem, lavendel, paardenbloem

Lavendel is lekker met citrusvruchten of bessen maar je kunt het ook goed combineren met kruiden als rozemarijn en tijm. Let wel op dat je niet teveel lavendel gebruikt want het kan gauw overheersend zijn.





Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
door Ronnie de Winter 6 april 2025
Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten. De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten. Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
door Ronnie de Winter 30 maart 2025
Aubergines worden meestal gebakken of geroosterd in de oven. Ze zuigen dan enorm veel olie op waardoor ze zwaarder te verteren worden. Door aubergines te koken of te stomen worden ze heerlijk zacht en mals en zijn ze veel lichter verteerbaar. Aubergines hebben een neutrale smaak en zijn dan ook heel goed te combineren met veel verschillende kruiden en groenten. Het sponsachtige vruchtvlees neemt gemakkelijk de smaken op en door zijn textuur geeft het een vlees-achtige structuur aan een gerecht. De aubergine bevat naast vezels en wat koolhydraten vooral water en is hiermee een calorie arme groente. Je zult echter nog wel andere ingrediënten moeten toevoegen aan je maaltijd aangezien de aubergine verder weinig voedingswaarde heeft. De aubergine bevat wel veel soorten vitaminen en mineralen, maar slechts in kleine hoeveelheden. Alleen het mineraal mangaan is wat beter vertegenwoordigd. Het witte vruchtvlees verkleurt snel aan de lucht. Door er wat citroensap over te sprenkelen voorkom je deze bruine verkleu
door Ronnie de Winter 23 maart 2025
Veldsla is een bron van mineralen en vezels en onmisbaar voor onze gezondheid. Veldsla en andere slasoorten kun je met allerlei groenten combineren en aan iedere maaltijd toe te voegen. Slasoorten eet je bij voorkeur voor de maaltijd of als voorgerecht om zo de spijsvertering in gang te zetten. Slasoorten werken namelijk eetlust opwekkend. Wanneer Veldsla en andere slasoorten al lang van te voren gewassen en gesneden wordt, verliest het een deel van zijn antioxidanten en vitaminen.
door Ronnie de Winter 16 maart 2025
Zalm is een vette vissoort die vooral aangeraden wordt om 2 keer per week te eten i.v.m. het voorkomen van hart- en vaat ziekten. Dat heeft te maken met de ontstekingsremmende omega 3 ( EPA + DPA + DHA) vetzuren, die zalm rijk is. Maar zalm heeft naast deze belangrijke vetzuren nog meer goede voedingstoffen voor ons lichaam. Zo bevat het selenium, B- vitamines waaronder B 12, vitamine A, D en alle essentiële aminozuren in gemakkelijk verteerbare eiwitten. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze goede voedingstoffen is de bereidingswijze van zalm een belangrijk punt. Want bij te hoge temperaturen gaan de goede vetzuren verloren. Evenals de B vitamines en de eiwitten worden veel minder goed verteerbaar.
door Ronnie de Winter 9 maart 2025
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral aan het eind van de winter is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel met een wat zoetige smaak. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
door Ronnie de Winter 2 maart 2025
Aardappelen en andere knolgewassen zoals zoete bataat (zoete aardappel), wortels, bieten, pastinaak zijn prima voedingsmiddelen. Ze bevatten veel koolhydraten, waardoor ze als energiebron worden gezien. Er is echter wel een maar. Met name de aardappel heeft een hoog glycemische waarde, waardoor hij de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen en vervolgens weer laat dalen. Toch is de aardappel een goed voedingsmiddel als je maar weet, hoe je deze het beste kan gebruiken. De aardappel bevat veel kalium en andere mineralen, waardoor hij erg goed is voor de zuur-base balans in je lichaam. Daarnaast heeft de aardappel een neutrale smaak, waardoor hij met allerlei groenten en andere voedingsmiddelen te combineren valt.
door Ronnie de Winter 23 februari 2025
Natto bestaat uit gefermenteerde sojabonen en komt oorspronkelijk uit Japan. Daar wordt het veel gegeten. Het heeft de typische unami smaak en geur. De kleine boontjes krijgen door het fermentatieproces een slijmerige, kleverige en draderige textuur. Natto is heel erg voedzaam en bevat heel veel vitamine K2. Deze vitamine vinden we alleen in dierlijke producten en dan in geringe mate. Vitamine k2 kunnen we zelf in onze darmen maken uit vitamine k1. Vitamine K2 is samen met vitamine D3, nodig is ons lichaam om het calcium uit onze voeding goed in onze botten te kunnen opnemen. Maar vitamine K2 zorgt er ook voor dat het calcium dus niet in de spieren of de pezen wordt opgeslagen. En kan daarmee dus calcium ophopingen in het lichaam opheffen en er voor zorgen dat het calcium niet neerslaat in de bloedvaten. De aders worden minder soepel wanneer het calcium zich afzet aan de aderwand, evenals dat spieren en pezen strammer worden wanneer er calcium zich afzet in de pees of spier. Een verhoogde bloeddruk kan het
door Ronnie de Winter 16 februari 2025
Sinaasappels zijn heerlijk om zo uit de hand te eten, vooral in het winterseizoen als ze net geoogst zijn. Maar ook zijn ze goed te verwerken in salades of in warme gerechten. Ze geven smaak en voegen extra stoffen toe die je gezondheid ten goede komen. Als je sinaasappel in een warm gerecht gebruikt, voeg ze dan pas op het laatst toe, zodat de goede stoffen zo goed mogelijk bewaard blijven. De sinaasappel smaakt licht zuur en de schil smaakt licht bitter. In elk gerecht waarin citroen gebruikt wordt als smaakmaker of voor een betere vertering kun je ook sinaasappel gebruiken. Sinaasappel smaakt minder zuur dan citroen en afhankelijk van het ras kan het ook zelfs wat zoet toe voegen. Bovendien geeft sinaasappel kleur en textuur aan een gerecht.
door Ronnie de Winter 9 februari 2025
Hoewel boekweit een grassoort is valt hij onder de granen in de voedingsleer. Boekweit bevat redelijk wat eiwit en complexe koolhydraten. Boekweitmeel wordt vaak gebruikt in pannenkoeken, vanwege zijn bindingskracht. Ook in sauzen kun je prima boekweitmeel gebruiken om te binden. Van boekweitmeel wordt ook pasta gemaakt. Deze pasta is wat stevig van structuur en smaakt een beetje nootachtig. De kooktijd bedraagt slechts 8 minuten. De kleur van de pasta is een beetje paarsachtig net als gekookte kasha (geroosterde boekweit). Het smaakt heerlijk in combinatie met tomaten en bietjes. Een groot voordeel van Boekweit is dat het nauwelijks verzurend is voor het lichaam terwijl andere granen dat wel zijn.
Show More