Blog Post

Rijst

Ronnie de Winter • 9 juli 2023

...past bij elke groente!

Rijst is een neutraal voedingsmiddel. Net zoals aardappels kun je het met elke groente combineren. Ook vlees en vis gaan goed samen met rijst. Rijst valt onder de granen maar het bevat geen gluten, in tegenstelling tot vele andere granen.  Rijst bevat veel koolhydraten (ruim 70%) en kan daardoor bloedsuikerspiegel schommelingen veroorzaken. Ondanks dat rijst het zetmeel bevat van het type amylum, dat minder snel in de bloedstroom wordt opgenomen dan het zetmeel uit tarwe. Witte geraffineerde rijst zal dit eerder doen dan bruine of zilvervlies rijst. Door de vezels die deze bruine of zilvervlies rijst nog bevat, zullen de koolhydraten langzamer omgezet worden in glucose waardoor deze ook geleidelijker aan het bloed afgegeven worden. Voeg je meer vezels toe in de vorm van verschillende groenten vertraag je de opname van glucose nog meer.

Eet je vooraf een groene salade met een dressing van appelciderazijn en olie en eet je maar een klein beetje rijst daarna met veel groente, dan heb je nauwelijks last van bloedsuikerspiegelschommelingen.

Er zijn verschillende soorten rijst. Hoe minder de rijst bewerkt is hoe meer voedingstoffen hij bevat.

Op de verpakking kun je lezen hoeveel koolhydraten de rijst bevat en hoeveel daarvan suikers zijn. Hoe lager het aantal suikers hoe beter voor je bloedsuikerspiegel en je gewicht.

Wanneer je zilvervliesrijst of bruine rijst gebruikt, kun je kooktijd verkorten door de rijst 4 uur te weken in water. Spoel de rijst daarna af en zet hem met schoon water op. De kooktijd is dan gehalveerd. Staat er op de verpakking dat de rijst een half uur gekookt moet worden dan kun je nu volstaan met 15 minuten. Door het weken in wat lauw water breekt ook het fytinezuur voor een groot deel af. Hoewel rijst in verhouding tot andere granen weinig fytinezuur bevat, kost het afbreken van fytinezuur het lichaam veel mineralen. Deze mineralen kan het dan niet meer gebruiken om de depots aan te vullen. Zitten er al weinig mineralen in je voeding dan haalt het lichaam om fytinezuur af te breken mineralen uit je mineralendepots zoals uit de tanden, botten, nagels etc.


Rijst is een goede vervanger van brood. In de oosterse landen waar de westerse invloed nog niet teveel is doorgedrongen, eten ze vaak drie keer warm. 's Morgens een soep met veel groenten en een beetje rijst of noedels, tussen de middag ook groenten met een klein beetje rijst en een beetje vis of vlees  en 's avonds wederom een weinig rijst met groenten en vis, vlees of ei.


Door drie keer per dag een voor je lichaam goede maaltijd te nuttigen, heb je veel meer energie. Je blijft beter op gewicht en je humeur en welzijn verbetert zienderogen. Je kunt in minder tijd veel meer werk verrichten. Ook hoef je tussendoor niet steeds wat te eten. Je ervaart minder of geen dips meer en je kunt veel langer in een rustigere tempo je werk verrichten. Allerlei soorten eet verslavingen verdwijnen vanzelf. Misschien een idee om langzaam over te schakelen naar een energie gevende voeding(leef)wijze.


Rijst gaat goed samen met peulvruchten. De eiwitten in peulvruchten en rijst vullen elkaar aan tot volwaardige eiwitten. Ons lichaam kan ongeveer 25 gram eiwitten per maaltijd volledig omzetten in aminozuren om zo ons lichaam van de goede bouwstoffen te voorzien. Het eten van meer eiwitten in een maaltijd heeft dan ook weinig zin. Als het lichaam ze niet kan verteren heb je er weinig aan. Mannen kunnen wat meer eiwitten verteren dan vrouwen per maaltijd omdat ze meer spijsverteringssappen aan maken dan vrouwen. Ze hebben meer spieren dan vrouwen en hebben dus ook meer eiwitten nodig om deze te kunnen onderhouden. Maar ook zij hebben een grens.

Hoe de bouw van je lichaam is, is bepalend voor de samenstelling van je maaltijden. Evenals hoe je je lichaam gebruikt. Een hardloper verbrandt veel koolhydraten en heeft ze dus ook nodig. Een krachtpatser heeft krachtige spieren en heeft dus ook in verhouding meer eiwitten nodig. Heb je meer eiwitten nodig dan is het handig om te weten dat je deze het beste kunt verdelen over de maaltijden die je nuttigt.

Ook de niet sporter doet er goed aan zijn eiwitten te verdelen over de verschillende maaltijden. Zo vraag je niet te veel van je spijsvertering en heb je de hele dag door energie. Wist je dat je spijsvertering het grootste deel van je energie opslurpt? Wel zo'n 85 %  van de beschikbare energie gaat naar je spijsvertering. De rest kun je gebruiken voor andere activiteiten.

Hoe meer voeding je kiest die niet te veel kost van je spijsvertering, hoe minder je van de spijsvertering vraagt en hoe fitter je je voelt.


Enfin... terug naar de rijst. De basmati zilvervliesrijst of de volkoren basmati rijst is een rijstsoort met heel weinig tot geen suikers. Ze smaakt dan ook minder zoet dan andere rijstsoorten, eerder wat kruidiger. Deze rijst is een droogkokende rijst. En behoudt bij het koken zijn stevige korrel. De korrel is langwerpig. Door haar wat kruidige smaak combineert ze goed bij hartige gerechten.

Je kunt de rijst  in verschillende combinaties van zwarte peper, kardamon, kruidnagel, kaneel en kurkuma al kokende kruiden. Ook kun je saffraan met de rijst mee koken. Laat de rijst  al deze drooggekookt is, nog even nawellen met een deksel op de pan. Dan wordt hij zachter en nog smakelijker.


Volwaardige ongeraffineerde rijst zoals de volkoren basmati rijst ontgift de dikke darm en geeft de minste reactie op de bloedsuikerspiegel.


Kruidige rijst

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 75 - 100 gram volkoren of bruine basmatirijst
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1/2 tl kaneel
  • zwarte peper
  • snufje koriander
  • beetje extra vierge kokosolie

Bereidingswijze:
  • Week de rijst 4 uur in water.
  • Spoel de rijst af laat hem uitlekken in een zeef.
  • Verwarm de kokosolie in een pan .
  • Rooster hierin de specerijen. ( ca 1 minuut, op laag vuur)
  • Roer goed.
  • Voeg de uitgelekte rijst toe en roer de kruiden door de rijst.
  •  Voeg ca 150 ml water toe en breng het geheel aan de kook.
  •  Zet het vuur dan laag en laat het in 15 minuten droog koken.
  • Als de rijst is drooggekookt, roer de rijst dan door, doe het deksel op de pan en laat de rijst nog 5 minuten nawellen.

Belangrijke voedingstoffen in volkoren basmati rijst

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Selenium

    - gaat veroudering tegen

    - werkt ontstekingsremmend

    - verwijdert giftige metalen

    - werkt preventie tegen kanker

    - helpt het schildklierhormoon


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • Omega 6 vetzuur

    - energieleverancier

    - grondstof voor de hormonen

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet

    - is belangrijk voor het zenuwstelsel

    - is belangrijk voor de hersenen

    - houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.

    - moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 17 november 2024
Sperzieboontje zijn vers wanneer je ze breekt en ze een knapperig geluid maken. Dan zijn ze het lekkerst. Ook smaken verse peulvruchten lekkerder als je ze laat weken in schoon water. Het komt de smaak en de vertering ten goede. Aangezien je sperziebonen niet rauw kunt eten door de lectine die deze peulvrucht bevat, wordt deze peulvrucht, gekookt, gestoomd, gestoofd of geroerbakt. Lectine is een stof die de plant aanmaakt om zich te beschermen tegen insectenvraat. Voor ons is de stof niet af te breken. Ze tast de darmwand aan en geeft darmklachten. Door verhitting wordt de schadelijke werking van lectine te niet gedaan.
door Ronnie de Winter 10 november 2024
Bloemkool behoort de de kruisbloemigen en we eten van deze kool de bloem. Vandaar ook zijn naam. Bloemkool heeft een neutrale smaak en kan daardoor met veel andere groenten gecombineerd worden. Het is van de koolsoorten één van de lichtverteerbaren. Samen met spitskool en Chinese kool. Je kunt bloemkool op verschillende manieren bereiden. De fytonutriënten in de bleomkool blijven echter het best bewaard bij stomen en roerbakken.
door Ronnie de Winter 3 november 2024
Linzen behoren tot de vlinderbloem-familie. Het zijn kleine peulvruchten en vormen een goede vleesvervanger in combinatie met granen. Peulvruchten zijn duurzamer dan vlees en de opbrengst per oppervlakte grond is vele malen groter. Maar ook in het transport, opslag en verwerking zijn peulvruchten duurzamer. Gedroogde linzen blijven jaren goed. Er zijn veel verschillende soorten linzen. De gele en de rode linzen zijn, doordat ze gespleten en ontveld zijn gemakkelijk te verteren en kosten weinig tijd om te bereiden.
door Ronnie de Winter 27 oktober 2024
Snijbiet behoort tot de Amaranten familie. Deze groente heeft grote groene bladeren met rood, geel of wit gekleurde stengels en nerven. Zowel het blad als de stengels zijn eetbaar. Snijbiet is gemakkelijk zelf te kweken en zodra de plant wat is gegroeid kun je blad en stengel oogsten. De plant groeit daarna weer aan en op een later tijdstip kan opnieuw geoogst worden. Zo heb je het hele jaar door geregeld wat snijbiet bladeren die je kunt gebruiken in een smoothie of door een salade. Het blad is goed rauw te eten maar de stengels kun je beter roerbakken en daarna toevoegen aan de salade.
door Ronnie de Winter 20 oktober 2024
Doperwtjes zijn een goede bron van eiwitten, koolhydraten, vezels en belangrijke vitaminen en mineralen. Ook bevat het de nodige fytonutriënten. Verse doperwtjes zijn super lekker maar vaak maar heel kort te verkrijgen of helemaal niet. Diepvriesdoperwtjes zijn dan een goed alternatief. Ze zijn goed te combineren met allerlei groenten en hebben een decoratief effect. Regelmatig deze kleine bolletjes op het menu zetten is qua voedingstoffen beslist aan te raden.
door Ronnie de Winter 13 oktober 2024
Courgette en pompoen behoren tot dezelfde familie. En dat is te zien aan de planten en de vruchten. De planten lijken wel wat op elkaar met hun grote bladeren, hun kruipende voortgang, hun gele bloemen en de manier waarop ze vrucht dragen. De courgette kweek je gemakkelijk in eigen tuin. Maar geeft hem wel de ruimte. Het wordt een grote plant met grote bladeren en kruipt als het ware je tuin door. Als je niet zoveel ruimte in je tuin hebt, kun je hem ook over je terras laten kruipen en zelfs omhoog langs een schutting. Er komen meerdere vruchten aan één plant. Laat de courgettes echter niet te groot worden, maximaal 30 cm, anders gaan ze melig smaken. Je kunt ze al vanaf 7 cm lang oogsten.
door Ronnie de Winter 6 oktober 2024
Voor niet iedereen zijn koolsoorten goed verteerbaar. Kool valt onder de zwaar verteerbare groenten. Vaak ontstaan er darmgassen waardoor er een opgeblazen gevoel ontstaat bij het eten van veel kool. In onderstaand recept zorgt de masala, de komijn, het korianderpoeder en de schijfjes citroen ervoor dat de boerenkool lichter verteerbaar wordt. Je spijsvertering heeft dan minder moeite de kool te verteren en kan de voedingstoffen dan beter uit de kool opnemen.
door Ronnie de Winter 29 september 2024
Venkel is een licht verteerbare groente, gemakkelijk te bereiden en vraagt maar een korte kooktijd. Je kunt venkel ook rauw eten als een salade of er soep van maken. Venkel heeft een anijsachtige smaak. Hij heeft een kalmerende werking op de spijsvertering en voorkomt gasvorming en een opgeblazen gevoel. Verse venkel heeft een mooie witte knol en fris groen loof. Het loof kun je gebruiken als garnering. Alleen het onderste stukje van de knol, de eventuele bruine vlekjes en de topjes van de steeltjes snijd je weg. Verder kun je alles van de knol gebruiken. De steeltjes zijn qua vezels wat stugger en hebben wat langer tijd nodig om te garen, maar zijn geschaafd met een komkommer schaaf heerlijk fris in een salade.
door Ronnie de Winter 22 september 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. De roosjes zijn snel gaar. Daardoor zijn ze ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 15 september 2024
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral in de wintermaanden is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel, die goed smaakt bij de oranje winterwortels. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
Show More
Share by: