Ontbijt

Ronnie de Winter • 21 mei 2023

anders dan anders...

Het ontbijt vormt het begin van de dag wat eten betreft. Ik ben gewend fruit  en een groentesapje te nemen als ontbijt en dat beviel me altijd heel erg goed. Na het ontbijt doe ik 45 minuten yoga en de beweging na het fruit groentesap ontbijt zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel redelijk in balans blijft.

Na de yoga kleed ik mij aan en dan neem ik een "tweede ontbijt". Dit tweede ontbijt bestaat uit havermoutpap met noten, zaden wat kokosvlokken, lijnzaadolie en een paar goij bessen en de kruiden saffraan, kaneel, kardamon en kruidnagel.

Door de havermoutpap "aan te kleden" blijft de bloedsuikerspiegel ook redelijk in balans.

Aangezien ik 's morgens het liefst fysiek bezig ben, vlakt de beweging ook nog eens de bloedsuikerspiegel af.


Het nadeel van een dubbel ontbijt is, is dat het lichaam wel twee keer spijsverteringssappen moet maken, en omdat er in dit ontbijt best wel wat koolhydraten zitten, moet de alvleesklier ook de nodige insuline aanmaken.

Na wat speurwerk heb ik besloten om toch mijn ontbijt aan te passen ( ik ben ook geen 20 meer)  om te kijken of het nog anders kan...


En jazeker...

Nu neem ik in de ochtend, na twee glazen water, komkommer, bleekselderij, 7 blauwe bessen, een kwart banaan en 2 eetlepels volle yoghurt (stand).

Ik neem mijn groentesapje aangevuld met wat eiwitpoeder.

Een kop hennepthee.

En dan eet ik de havermoutpap met iets minder havermout erin en iets meer water.


Dan scharrel ik een kwartiertje wat in huis ( opruimen etc.) en daarna doe ik 45 minuten yoga, kleed me aan en heb de rest van de ochtend voor me.


Wat blijkt: ik kan ruim 4 1/2 uur op dit ontbijt, zonder behoefte te hebben aan tussendoortjes. De bloedsuikerspiegel blijft gemakkelijk in balans, ook zonder fysieke inspanning. Ik voel me rustig en de bewegingsdrang is aanzienlijk minder.

Het lichaam hoeft maar één keer spijsverteringssappen aan te maken en kan de rest van de tijd spenderen het voedsel verder te verteren.


Zeker bij het ouder worden heeft dit voordelen. Als je jong bent, maakt het lichaam gemakkelijk spijsverteringssappen aan. Zo rond je veertigste wordt dit heel geleidelijk minder. Hierdoor kan je minder in één keer eten. Voor mannen ligt het anders dan voor vrouwen. Mannen maken altijd al meer spijsverteringssappen aan dan vrouwen. Bovendien is de dunne darm bij mannen korter dan bij vrouwen. Voeding blijft dus bij vrouwen langer in het spijsverteringskanaal. Mannen hebben bovendien meer spierweefsel dan vrouwen en zullen daardoor ook meer voeding nodig hebben om deze spieren te onderhouden en kunnen dus ook meer suikers in de spieren opslaan dan vrouwen. Vrouwen zullen de suikers eerder omzetten in vet.

Bij ouder worden vermindert ook de spierkracht. De spieren worden dunner en kunnen dus minder suikers opslaan.  Overtollige suikers worden omgezet in vet. Voor vrouwen neemt de spierkracht tijdens en met name na de overgang snel af. Blijf je dan hetzelfde aantal koolhydraten eten dan wordt dit omgezet in vetweefsel.


De spijsvertering vraag ontzettend veel energie van ons lichaam. Hoe ouder je wordt hoe minder energie erover blijft voor andere dingen.  Door minder vaak op een dag te eten, hoeft het lichaam minder spijsverteringssappen aan te maken en houdt het energie over. Energie die je kan gebruiken om te bewegen en leuke dingen te doen. Maar het blijft belangrijk wel de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.

Want daarmee geef je het lichaam wat het nodig heeft om al die processen in stand en aan de gang te houden.


Geen spijsvertering is hetzelfde en daarom zal de ene zweren bij een Engels ontbijt ( wat veel vet en eiwit bevat en weinig koolhydraten) terwijl de ander toch veel liever een aangevuld granen ontbijt heeft. Het ligt ook heel erg aan je werkzaamheden. Of je de hele dag achter de pc werkt of dat je fysiek arbeid hebt, maakt uit in wat je nodig hebt, om de dag mee te beginnen. Echter voor een ieder geldt dat het voor de gezondheid belangrijk is om de bloedsuikerspiegel in balans te houden.

 

In plaats van een fruit ontbijt...

(1 pers)

Ingrediënten:
  • 1/8 komkommer
  • 1 stengels bleekselderij
  • 2 eetlepels volle yoghurt (stand)
  • 7 blauwe bessen
  • 1/4 banaan

Bereidingswijze:
  • Snijd de kwart banaan in hele kleine stukjes.
  • Was de bleekselderij en komkommer en snijd ze in stukjes.
  • Was de blauwe besjes.
  • Doe alles ik een schaaltje en roer het goed door elkaar.

I.p.v. blauwe bessen kun je ook 2 aardbeien nemen.
 in plaats van een 1/8 banaan ook een 1/2 appel of 1/2 sinaasappel.
Bedenk dat als je zoet lekker vindt, je algauw meer fruit er in wilt. Door het fruit heel klein te snijden, krijg je een zoeter smaak terwijl je niet meer toevoegt.


Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
door Ronnie de Winter 6 april 2025
Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten. De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten. Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
door Ronnie de Winter 30 maart 2025
Aubergines worden meestal gebakken of geroosterd in de oven. Ze zuigen dan enorm veel olie op waardoor ze zwaarder te verteren worden. Door aubergines te koken of te stomen worden ze heerlijk zacht en mals en zijn ze veel lichter verteerbaar. Aubergines hebben een neutrale smaak en zijn dan ook heel goed te combineren met veel verschillende kruiden en groenten. Het sponsachtige vruchtvlees neemt gemakkelijk de smaken op en door zijn textuur geeft het een vlees-achtige structuur aan een gerecht. De aubergine bevat naast vezels en wat koolhydraten vooral water en is hiermee een calorie arme groente. Je zult echter nog wel andere ingrediënten moeten toevoegen aan je maaltijd aangezien de aubergine verder weinig voedingswaarde heeft. De aubergine bevat wel veel soorten vitaminen en mineralen, maar slechts in kleine hoeveelheden. Alleen het mineraal mangaan is wat beter vertegenwoordigd. Het witte vruchtvlees verkleurt snel aan de lucht. Door er wat citroensap over te sprenkelen voorkom je deze bruine verkleu
door Ronnie de Winter 23 maart 2025
Veldsla is een bron van mineralen en vezels en onmisbaar voor onze gezondheid. Veldsla en andere slasoorten kun je met allerlei groenten combineren en aan iedere maaltijd toe te voegen. Slasoorten eet je bij voorkeur voor de maaltijd of als voorgerecht om zo de spijsvertering in gang te zetten. Slasoorten werken namelijk eetlust opwekkend. Wanneer Veldsla en andere slasoorten al lang van te voren gewassen en gesneden wordt, verliest het een deel van zijn antioxidanten en vitaminen.
door Ronnie de Winter 16 maart 2025
Zalm is een vette vissoort die vooral aangeraden wordt om 2 keer per week te eten i.v.m. het voorkomen van hart- en vaat ziekten. Dat heeft te maken met de ontstekingsremmende omega 3 ( EPA + DPA + DHA) vetzuren, die zalm rijk is. Maar zalm heeft naast deze belangrijke vetzuren nog meer goede voedingstoffen voor ons lichaam. Zo bevat het selenium, B- vitamines waaronder B 12, vitamine A, D en alle essentiële aminozuren in gemakkelijk verteerbare eiwitten. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze goede voedingstoffen is de bereidingswijze van zalm een belangrijk punt. Want bij te hoge temperaturen gaan de goede vetzuren verloren. Evenals de B vitamines en de eiwitten worden veel minder goed verteerbaar.
door Ronnie de Winter 9 maart 2025
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral aan het eind van de winter is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel met een wat zoetige smaak. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
door Ronnie de Winter 2 maart 2025
Aardappelen en andere knolgewassen zoals zoete bataat (zoete aardappel), wortels, bieten, pastinaak zijn prima voedingsmiddelen. Ze bevatten veel koolhydraten, waardoor ze als energiebron worden gezien. Er is echter wel een maar. Met name de aardappel heeft een hoog glycemische waarde, waardoor hij de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen en vervolgens weer laat dalen. Toch is de aardappel een goed voedingsmiddel als je maar weet, hoe je deze het beste kan gebruiken. De aardappel bevat veel kalium en andere mineralen, waardoor hij erg goed is voor de zuur-base balans in je lichaam. Daarnaast heeft de aardappel een neutrale smaak, waardoor hij met allerlei groenten en andere voedingsmiddelen te combineren valt.
door Ronnie de Winter 23 februari 2025
Natto bestaat uit gefermenteerde sojabonen en komt oorspronkelijk uit Japan. Daar wordt het veel gegeten. Het heeft de typische unami smaak en geur. De kleine boontjes krijgen door het fermentatieproces een slijmerige, kleverige en draderige textuur. Natto is heel erg voedzaam en bevat heel veel vitamine K2. Deze vitamine vinden we alleen in dierlijke producten en dan in geringe mate. Vitamine k2 kunnen we zelf in onze darmen maken uit vitamine k1. Vitamine K2 is samen met vitamine D3, nodig is ons lichaam om het calcium uit onze voeding goed in onze botten te kunnen opnemen. Maar vitamine K2 zorgt er ook voor dat het calcium dus niet in de spieren of de pezen wordt opgeslagen. En kan daarmee dus calcium ophopingen in het lichaam opheffen en er voor zorgen dat het calcium niet neerslaat in de bloedvaten. De aders worden minder soepel wanneer het calcium zich afzet aan de aderwand, evenals dat spieren en pezen strammer worden wanneer er calcium zich afzet in de pees of spier. Een verhoogde bloeddruk kan het
door Ronnie de Winter 16 februari 2025
Sinaasappels zijn heerlijk om zo uit de hand te eten, vooral in het winterseizoen als ze net geoogst zijn. Maar ook zijn ze goed te verwerken in salades of in warme gerechten. Ze geven smaak en voegen extra stoffen toe die je gezondheid ten goede komen. Als je sinaasappel in een warm gerecht gebruikt, voeg ze dan pas op het laatst toe, zodat de goede stoffen zo goed mogelijk bewaard blijven. De sinaasappel smaakt licht zuur en de schil smaakt licht bitter. In elk gerecht waarin citroen gebruikt wordt als smaakmaker of voor een betere vertering kun je ook sinaasappel gebruiken. Sinaasappel smaakt minder zuur dan citroen en afhankelijk van het ras kan het ook zelfs wat zoet toe voegen. Bovendien geeft sinaasappel kleur en textuur aan een gerecht.
Show More