Ontbijt

Ronnie de Winter • 21 mei 2023

anders dan anders...

Het ontbijt vormt het begin van de dag wat eten betreft. Ik ben gewend fruit  en een groentesapje te nemen als ontbijt en dat beviel me altijd heel erg goed. Na het ontbijt doe ik 45 minuten yoga en de beweging na het fruit groentesap ontbijt zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel redelijk in balans blijft.

Na de yoga kleed ik mij aan en dan neem ik een "tweede ontbijt". Dit tweede ontbijt bestaat uit havermoutpap met noten, zaden wat kokosvlokken, lijnzaadolie en een paar goij bessen en de kruiden saffraan, kaneel, kardamon en kruidnagel.

Door de havermoutpap "aan te kleden" blijft de bloedsuikerspiegel ook redelijk in balans.

Aangezien ik 's morgens het liefst fysiek bezig ben, vlakt de beweging ook nog eens de bloedsuikerspiegel af.


Het nadeel van een dubbel ontbijt is, is dat het lichaam wel twee keer spijsverteringssappen moet maken, en omdat er in dit ontbijt best wel wat koolhydraten zitten, moet de alvleesklier ook de nodige insuline aanmaken.

Na wat speurwerk heb ik besloten om toch mijn ontbijt aan te passen ( ik ben ook geen 20 meer)  om te kijken of het nog anders kan...


En jazeker...

Nu neem ik in de ochtend, na twee glazen water, komkommer, bleekselderij, 7 blauwe bessen, een kwart banaan en 2 eetlepels volle yoghurt (stand).

Ik neem mijn groentesapje aangevuld met wat eiwitpoeder.

Een kop hennepthee.

En dan eet ik de havermoutpap met iets minder havermout erin en iets meer water.


Dan scharrel ik een kwartiertje wat in huis ( opruimen etc.) en daarna doe ik 45 minuten yoga, kleed me aan en heb de rest van de ochtend voor me.


Wat blijkt: ik kan ruim 4 1/2 uur op dit ontbijt, zonder behoefte te hebben aan tussendoortjes. De bloedsuikerspiegel blijft gemakkelijk in balans, ook zonder fysieke inspanning. Ik voel me rustig en de bewegingsdrang is aanzienlijk minder.

Het lichaam hoeft maar één keer spijsverteringssappen aan te maken en kan de rest van de tijd spenderen het voedsel verder te verteren.


Zeker bij het ouder worden heeft dit voordelen. Als je jong bent, maakt het lichaam gemakkelijk spijsverteringssappen aan. Zo rond je veertigste wordt dit heel geleidelijk minder. Hierdoor kan je minder in één keer eten. Voor mannen ligt het anders dan voor vrouwen. Mannen maken altijd al meer spijsverteringssappen aan dan vrouwen. Bovendien is de dunne darm bij mannen korter dan bij vrouwen. Voeding blijft dus bij vrouwen langer in het spijsverteringskanaal. Mannen hebben bovendien meer spierweefsel dan vrouwen en zullen daardoor ook meer voeding nodig hebben om deze spieren te onderhouden en kunnen dus ook meer suikers in de spieren opslaan dan vrouwen. Vrouwen zullen de suikers eerder omzetten in vet.

Bij ouder worden vermindert ook de spierkracht. De spieren worden dunner en kunnen dus minder suikers opslaan.  Overtollige suikers worden omgezet in vet. Voor vrouwen neemt de spierkracht tijdens en met name na de overgang snel af. Blijf je dan hetzelfde aantal koolhydraten eten dan wordt dit omgezet in vetweefsel.


De spijsvertering vraag ontzettend veel energie van ons lichaam. Hoe ouder je wordt hoe minder energie erover blijft voor andere dingen.  Door minder vaak op een dag te eten, hoeft het lichaam minder spijsverteringssappen aan te maken en houdt het energie over. Energie die je kan gebruiken om te bewegen en leuke dingen te doen. Maar het blijft belangrijk wel de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.

Want daarmee geef je het lichaam wat het nodig heeft om al die processen in stand en aan de gang te houden.


Geen spijsvertering is hetzelfde en daarom zal de ene zweren bij een Engels ontbijt ( wat veel vet en eiwit bevat en weinig koolhydraten) terwijl de ander toch veel liever een aangevuld granen ontbijt heeft. Het ligt ook heel erg aan je werkzaamheden. Of je de hele dag achter de pc werkt of dat je fysiek arbeid hebt, maakt uit in wat je nodig hebt, om de dag mee te beginnen. Echter voor een ieder geldt dat het voor de gezondheid belangrijk is om de bloedsuikerspiegel in balans te houden.

 

In plaats van een fruit ontbijt...

(1 pers)

Ingrediënten:
  • 1/8 komkommer
  • 1 stengels bleekselderij
  • 2 eetlepels volle yoghurt (stand)
  • 7 blauwe bessen
  • 1/4 banaan

Bereidingswijze:
  • Snijd de kwart banaan in hele kleine stukjes.
  • Was de bleekselderij en komkommer en snijd ze in stukjes.
  • Was de blauwe besjes.
  • Doe alles ik een schaaltje en roer het goed door elkaar.

I.p.v. blauwe bessen kun je ook 2 aardbeien nemen.
 in plaats van een 1/8 banaan ook een 1/2 appel of 1/2 sinaasappel.
Bedenk dat als je zoet lekker vindt, je algauw meer fruit er in wilt. Door het fruit heel klein te snijden, krijg je een zoeter smaak terwijl je niet meer toevoegt.


Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More