Blog Post

Rode biet

Ronnie de Winter • 15 december 2019

of geel , wit/rood gestreept of wit...

 Over rode biet

De rode biet is verwant aan de suiker biet. Beiden hebben dezelfde stamvader. De biet ook wel kroot genoemd behoort tot de Amaranten familie. Rode bietjes worden veel gebruikt in detox diëten omdat ze de lever helpen ontgiften. Ze bevatten van veel vitamine A en foliumzuur en zijn rijk aan het mineraal Kalium.  De andere vitaminen en mineralen komen we in veel mindere mate tegen in de biet. Ze zijn nitraatrijk wat goed is voor onze bloeddruk omdat het lichaam het nitraat omzet in stikstofmonoxide wat de bloedvaten verwijdt. Ook het kalium heeft een positieve invloed op de bloeddruk.  Vitamine A is een sterke antioxidant en foliumzuur is naast dat het belangrijk is voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van het ongeboren kind belangrijk voor de ontgifting door de lever. Foliumzuur werkt samen met vitamine B12 en vitamine C.   Een nadeel van de biet is dat ze ook veel oxaalzuur bevatten waardoor calcium, magnesium en ijzer minder goed opgenomen worden.

Kleine bietjes zijn het lekkerst. Ze horen stevig te zijn en bij bietjes met loof moet het blad er vers en fris uitzien. Dan zijn de bietjes vers. Bietjes kun je rauw, gekookt, gestoofd of geroerbakt eten.
Bietjes combineren heel goed met rijst. Door toevoeging van specerijen als cardamon, komijnzaad, kurkuma, zwarte peper en gember vergroot je het aantal antioxidanten en maak je een gerecht met bietjes beter verteerbaar. Ook komt het de smaak ten goede.

Bietjes kun je ook goed als stamppot eten, als vegetarische carpaccio serveren of als ingrediënt van een burger gebruiken.  En wat te denken van lasagne met bietjes, tomatensaus en champignons? Bietjes bieden genoeg mogelijkheden om ze vaak op het menu te zetten in verschillende variaties en combinaties.

Hoe meer je varieert en combineert met verse voedingsmiddelen hoe meer goede voedingstoffen de juist weg in je lichaam zullen vinden, het lichaam zullen onderhouden en je gezondheid bevorderen.

De Bietenburger

De basis van deze burger zijn quinoa, havermout en doperwtjes. Hier maak je een stevig deeg van, wat je aanvult met groenten. Quinoa en doperwtjes leveren eiwitten maar zijn ook verzurend.

De eiwitten in quinoa, havermout en doperwtjes vullen elkaar aan en krijgen zo een hogere biologisch waarde. Dat betekent dat ze in deze combinatie goed als vleesvervanger gebruikt kunnen worden.

Rode bietjes bevatten veel base vormende mineralen en zijn dus heel geschikt om als groente toe te voegen aan deze burger. De burger wordt daardoor minder verzurend. Door bij deze burger nog een groen bladgroente als salade of geroerbakt te serveren, word je maaltijd basisch, terwijl je toch je eiwitten binnen krijgt.


Ingrediënten:
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 tl zwart mosterdzaad
  • 1 theelepel komijn
  • 1 cm gember
  • 1 kleine ui
  • 3 rode bieten
  • ca 100 ml water
  • 1 tl curcuma
  • 1/2 tl cadamon
  • 1/2 tl garam masala
  • zwarte peper
  • zout
Bereidingswijze:
  • Verhit de kokosolie in een pannetje.
  • bak het zwart mosterdzaad. Als de zaadjes beginnen te springen, zet dan het vuur uit en wacht tot ze uitgesprongen zijn.
  • Voeg de gesnipperde ui, de in kleine stukjes gesneden gember en de komijn toe en bak ze een paar minuten tot de ui glazig is.
  • Doe de in blokjes gesneden bietjes erbij en het water.
  • Voeg de curcuma, de zwarte peper, het zout en het water toe en breng het aan de kook.
  • Laat het 15 minuten zachtjes pruttelen, zet dan het vuur uit, en laat het afkoelen.
  • Breng op smaak met de cardamon, garam masala, peper en zout.
  • Giet de bietjes af en bewaar het vocht.
Ingrediënten:
  • 150 gr. quinoa
  • 1 kruiden bouillonblokje
  • 300 ml water
Bereidingswijze:
  • Was de quinoa.
  • kook de quinoa in het water met het bouillonblokje in 15 minuten gaar en laat het afkoelen.
Ingrediënten:
  • 100 gr diepvries doperwtjes
  • 100 ml water
Bereidingswijze:
  • Kook de doperwtjes in het water in 5 minuten gaar, giet de erwtjes af en laat het afkoelen.
Ingrediënten:
  • 3 el havermout
  • 1 el kokosrasp
  • zwarte peper
  • zout
Deeg maken:
  • Doe de quinoa en de doperwtjes in een schaal en pureer het met een staafmixer.
  • Voeg 3 el havermout en een el kokosrasp toe.
  • Voeg wat bietjes toe en pureer het.
  • Is het deeg te stevig voeg dan nog wat bietjes toe net zoveel als nodig is voor een stevig deeg.
  • Is het deeg te slap, voeg dan nog wat geraspte kokos toe of havermout.
  • Verwarm de oven voor op 140°.
  • Leg bakpapier op de bakplaat en leg daarop een bakring.
  • Doe de puree in een bakring en maak zo 6 mooie ronde burgers.
  • Bak de burgers 20 minuten in de oven.
  • Haal de burgers uit de oven en laat ze een beetje afkoelen.

De burgers kun je ook koud eten.

Op deze burger kun je eindeloos variëren. Je kunt de biet vervangen door wortels, een bataat, een pastinaak, of een ander knolgroente.
Maar ook bladgroentes zoals snijbiet, spinazie, rucola, waterkers of het blad van de bietjes doen het goed.
De burgers kun je ook in de koekenpan in wat kokosolie bakken.

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 17 november 2024
Sperzieboontje zijn vers wanneer je ze breekt en ze een knapperig geluid maken. Dan zijn ze het lekkerst. Ook smaken verse peulvruchten lekkerder als je ze laat weken in schoon water. Het komt de smaak en de vertering ten goede. Aangezien je sperziebonen niet rauw kunt eten door de lectine die deze peulvrucht bevat, wordt deze peulvrucht, gekookt, gestoomd, gestoofd of geroerbakt. Lectine is een stof die de plant aanmaakt om zich te beschermen tegen insectenvraat. Voor ons is de stof niet af te breken. Ze tast de darmwand aan en geeft darmklachten. Door verhitting wordt de schadelijke werking van lectine te niet gedaan.
door Ronnie de Winter 10 november 2024
Bloemkool behoort de de kruisbloemigen en we eten van deze kool de bloem. Vandaar ook zijn naam. Bloemkool heeft een neutrale smaak en kan daardoor met veel andere groenten gecombineerd worden. Het is van de koolsoorten één van de lichtverteerbaren. Samen met spitskool en Chinese kool. Je kunt bloemkool op verschillende manieren bereiden. De fytonutriënten in de bleomkool blijven echter het best bewaard bij stomen en roerbakken.
door Ronnie de Winter 3 november 2024
Linzen behoren tot de vlinderbloem-familie. Het zijn kleine peulvruchten en vormen een goede vleesvervanger in combinatie met granen. Peulvruchten zijn duurzamer dan vlees en de opbrengst per oppervlakte grond is vele malen groter. Maar ook in het transport, opslag en verwerking zijn peulvruchten duurzamer. Gedroogde linzen blijven jaren goed. Er zijn veel verschillende soorten linzen. De gele en de rode linzen zijn, doordat ze gespleten en ontveld zijn gemakkelijk te verteren en kosten weinig tijd om te bereiden.
door Ronnie de Winter 27 oktober 2024
Snijbiet behoort tot de Amaranten familie. Deze groente heeft grote groene bladeren met rood, geel of wit gekleurde stengels en nerven. Zowel het blad als de stengels zijn eetbaar. Snijbiet is gemakkelijk zelf te kweken en zodra de plant wat is gegroeid kun je blad en stengel oogsten. De plant groeit daarna weer aan en op een later tijdstip kan opnieuw geoogst worden. Zo heb je het hele jaar door geregeld wat snijbiet bladeren die je kunt gebruiken in een smoothie of door een salade. Het blad is goed rauw te eten maar de stengels kun je beter roerbakken en daarna toevoegen aan de salade.
door Ronnie de Winter 20 oktober 2024
Doperwtjes zijn een goede bron van eiwitten, koolhydraten, vezels en belangrijke vitaminen en mineralen. Ook bevat het de nodige fytonutriënten. Verse doperwtjes zijn super lekker maar vaak maar heel kort te verkrijgen of helemaal niet. Diepvriesdoperwtjes zijn dan een goed alternatief. Ze zijn goed te combineren met allerlei groenten en hebben een decoratief effect. Regelmatig deze kleine bolletjes op het menu zetten is qua voedingstoffen beslist aan te raden.
door Ronnie de Winter 13 oktober 2024
Courgette en pompoen behoren tot dezelfde familie. En dat is te zien aan de planten en de vruchten. De planten lijken wel wat op elkaar met hun grote bladeren, hun kruipende voortgang, hun gele bloemen en de manier waarop ze vrucht dragen. De courgette kweek je gemakkelijk in eigen tuin. Maar geeft hem wel de ruimte. Het wordt een grote plant met grote bladeren en kruipt als het ware je tuin door. Als je niet zoveel ruimte in je tuin hebt, kun je hem ook over je terras laten kruipen en zelfs omhoog langs een schutting. Er komen meerdere vruchten aan één plant. Laat de courgettes echter niet te groot worden, maximaal 30 cm, anders gaan ze melig smaken. Je kunt ze al vanaf 7 cm lang oogsten.
door Ronnie de Winter 6 oktober 2024
Voor niet iedereen zijn koolsoorten goed verteerbaar. Kool valt onder de zwaar verteerbare groenten. Vaak ontstaan er darmgassen waardoor er een opgeblazen gevoel ontstaat bij het eten van veel kool. In onderstaand recept zorgt de masala, de komijn, het korianderpoeder en de schijfjes citroen ervoor dat de boerenkool lichter verteerbaar wordt. Je spijsvertering heeft dan minder moeite de kool te verteren en kan de voedingstoffen dan beter uit de kool opnemen.
door Ronnie de Winter 29 september 2024
Venkel is een licht verteerbare groente, gemakkelijk te bereiden en vraagt maar een korte kooktijd. Je kunt venkel ook rauw eten als een salade of er soep van maken. Venkel heeft een anijsachtige smaak. Hij heeft een kalmerende werking op de spijsvertering en voorkomt gasvorming en een opgeblazen gevoel. Verse venkel heeft een mooie witte knol en fris groen loof. Het loof kun je gebruiken als garnering. Alleen het onderste stukje van de knol, de eventuele bruine vlekjes en de topjes van de steeltjes snijd je weg. Verder kun je alles van de knol gebruiken. De steeltjes zijn qua vezels wat stugger en hebben wat langer tijd nodig om te garen, maar zijn geschaafd met een komkommer schaaf heerlijk fris in een salade.
door Ronnie de Winter 22 september 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. De roosjes zijn snel gaar. Daardoor zijn ze ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 15 september 2024
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral in de wintermaanden is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel, die goed smaakt bij de oranje winterwortels. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
Show More
Share by: