Diversen

Diversen

door Ronnie de Winter 18 februari 2024
Al onze voeding heeft voor - en nadelen voor onze gezondheid. Daarom is het belangrijk om voedingsmiddelen zoveel mogelijk af te wisselen, te combineren en op een juiste manier te bereiden. Granen, peulvruchten, noten en zaden bevatten ontzettend veel voedingstoffen die goed voor ons zijn. Maar het nadeel van deze voedingsmiddelen voor onze gezondheid is dat ze ook fytinezuur bevatten en een beschermend enzymlaagje.
door Ronnie de Winter 14 januari 2024
Kombu wordt gebruikt in de Aziatische keuken. Het is een zeewier die oorspronkelijk uit Japan komt. Kombu behoort tot de bruinwieren. Behalve in Japan vinden kombu ook langs de rotsachtige kusten van de Amerika en Europa. De geteelde kombu uit Japan wordt voornamelijk verbouwd op Hokkaido. kombu wordt meestal gedroogd verkocht en is dan lang houdbaar. Kombu is een natuurlijke smaakversterker. Het heeft de umami smaak, een karakteristieke hartige smaak die wat weg heeft van bacon. Het glutaminezuur waar kombu rijk aan is, geeft de kombu deze karakteristieke smaak.
door Ronnie de Winter 23 juli 2023
Ghee is het pure botervet wat over blijft als je uit de roomboter alle andere melkbestanddelen en vocht eruit verwijderd. Dat kan heel gemakkelijk door de roomboter te verhitten. De eiwitbestanddelen stollen dan en zijn eenvoudig te verwijderen. Doordat deze eiwitbestanddelen zijn verwijderd is het resterende botervet veel gemakkelijker te verteren. Ook is de lactose (het melksuiker) verwijderd dat voor mensen met een lactose intolerantie of allergie een oplossing biedt. Geklaarde boter is zelf gemakkelijk te maken maar het is ook kant en klaar verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel.
door Ronnie de Winter 2 juli 2023
Eetbare bloemetjes zijn handig om een salade wat op te fleuren en wat extra's toe te voegen aan gezonde fytonutriënten. Ook al gebruik je maar een klein beetje. Hoe meer variatie je in een salade weet te brengen hoe meer voordelen dat heeft voor je gezondheid. Pluk de bloemetjes wanneer ze op hun mooist zijn en was ze voorzichtig. Bewaar in een plastic zakje in de koelkast met een paar druppels water erin. Eet ze het liefst dezelfde dag nog. Je kunt de bloemetjes ook drogen. Leg ze dan tussen twee lagen bakpapier en droog ze op de vensterbank. Doordat ze onder het papier liggen, kan de zon de blaadjes niet verbranden terwijl het papier wel licht doorlaat. ze blijven zo mooi van kleur en drogen snel. Alleen dikkere bloemetjes zoals de hartjes van kamille hebben wel een poosje nodig om helemaal droog te worden. Om ze goed te kunnen bewaren is het belangrijk dat ze goed droog zijn, anders gaan ze schimmelen.
door Ronnie de Winter 25 juni 2023
Als het warm weer is, hebben we minder zware voeding nodig. We verbruiken immers minder energie, omdat we ons lichaam niet hoeven te verwarmen. Een salade is een goede manier om ons dan te voeden. Het vormt een lichte maaltijd en je kunt voldoende groenten toevoegen om zo voldoende voedingstoffen binnen te krijgen. Een salade maak je zwaarder door er b.v. koude aardappelen aan toe te voegen, wat noten of zaden of wat meer olie.
door Ronnie de Winter 21 mei 2023
Het ontbijt vormt het begin van de dag wat eten betreft. Ik ben gewend fruit en een groentesapje te nemen als ontbijt en dat beviel me altijd heel erg goed. Na het ontbijt doe ik 45 minuten yoga en de beweging na het fruit-groentensap ontbijt zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel redelijk in balans blijft. Na de yoga kleed ik mij aan en dan neem ik een "tweede ontbijt". Dit tweede ontbijt bestaat uit havermoutpap met noten, zaden wat kokosvlokken, lijnzaadolie en een paar goij bessen en de kruiden saffraan, kaneel, kardamon en kruidnagel. Door de havermoutpap "aan te kleden" blijft de bloedsuikerspiegel ook redelijk in balans. Aangezien ik 's morgens het liefst fysiek bezig ben, vlakt de beweging ook nog eens de bloedsuikerspiegel af. Het nadeel van een dubbel ontbijt is
door Ronnie de Winter 19 maart 2023
Afwisseling is voor vegetariërs erg belangrijk om voldoende van de belangrijke voedingstoffen die in vlees zitten zoals eiwitten, vitamine B12 en ijzer, binnen te krijgen. Kaas kan een perfect alternatief voor vlees zijn. De meeste soorten kaas bevatten immers veel eiwitten en vitamine B12. Het mineraal ijzer, wat kaas mist, kun je aanvullen door groene groenten en peulvruchten regelmatig te nuttigen. Ook noten zijn een goede vleesvervangers. Deze bevatten vooral eiwit, vet en mineralen zoals ijzer maar missen de vitamine B12. Ook zij kunnen samen met kaas of kwark een goede vleesvervanger vormen. In Nederland kennen we veel verschillende kaassoorten zoals Goudse kaas, Boerenkaas, Franse kaasjes, geitenkaas, schapenkaas, feta, mozzarella maar ook halloumi en paneer.
door Ronnie de Winter 25 september 2022
Elke dag een stukje rauwe, bittere chocolade is een welkome aanvulling wat betreft vele fytronutriënten. Rauwe chocolade ( raw chocolate) heeft ons veel te bieden al zijn er ook nadelen aan verbonden. Rauwe chocolade of rauwe cacao is natuurlijk goed te verwerken in een dessert of in gebak, maar ook gewoon een klein kopje muntthee na het avondeten met een klein stukjes rauwe, bittere chocolade is een mooie afsluiting van een maaltijd.
door Ronnie de Winter 17 juli 2022
Zelf gemaakte dressings en slasauzen zijn gezond en lekker. Doordat je de sauzen zelf maakt, heb je de regie over de ingrediënten en kun je zo een heel gezonde saus maken. Slasoorten verteren beter met wat citroensap en wat olie. En deze ingrediënten vormen dan ook de basis voor d slasaus. Het zout is ook nodig voor een betere vertering maar hier heb je maar heel weinig van nodig. Een snufje is al meer dan voldoende.
Meer diversen
Share by: